CV
Vorige

1 van 165

Volgende
Volgend artikel:

Een mooi cv zonder leugens

Gelogen op je cv? Zo kom je er goed vanaf

betrapt op een leugen
Je hebt – onbedoeld ? – je cv iets te hard opgesmukt en zit in het sollicitatiegesprek met de gebakken peren. Je potentieel nieuwe baas heeft het gat in je cv gezien en legt je op de rooster. Wij vertellen je hoe je je daar uit praat.

Je hebt niet echt gelogen, maar wel enkele “details” weggelaten. Een enorme afknapper voor elke HR-verantwoordelijke. Wij redden je met 3 tips.

Let wel: onze raad werkt niet bij grove leugens. Als je op je cv geschreven hebt dat je gediend hebt in de Tweede Wereldoorlog terwijl je toen nog niet geboren was, kunnen zelfs wij je niet meer helpen...

1. Begin niet te discussiëren

Verschrikt opkijken en beginnen stotteren bevestigt alleen maar het vermoeden van je potentieel nieuwe werkgever dat je iets verzwegen hebt. Let dus op je non-verbale communicatie: buig je bijvoorbeeld voorover en toon je nieuwsgierig over de gestelde vraag. Naar achter gaan zitten en een defensieve houding aannemen geeft geen goede indruk.

Je lichaamstaal en eerste indruk bij het solliciteren: 5 praktische tips

Vertrouwen, transparantie en de waarheid vertellen zijn de sleutelwoorden om je met succes uit deze hachelijke situatie te praten. Zeg gewoon tegen de interviewer dat hij gelijk heeft, en vertel waarom je die passage op die manier had geformuleerd of had weggelaten. Nerveus om je heen kijken of je excuseren helpt niet.

De grootste fout die je kan maken? Zeggen dat je potentieel nieuwe baas ongelijk heeft en beginnen discussiëren over zijn interpretatie van je cv. Een verbale discussie helpt je kansen om aangenomen te worden helemaal om zeep.

Check: 5 vuistregels bij het discussiëren op het werk

2. Verwijs naar teamwork

Grote kans dat als je cv ter discussie wordt gesteld, het gaat om de beschrijving van jouw verwezenlijkingen of kwaliteiten. Je potentiële baas gelooft bijvoorbeeld niet dat je dat allemaal al gedaan hebt in je jonge leven.

Probeer in dat geval niet te bewijzen dat je het wel allemaal verwezenlijkt hebt. Nee, beter is om te vertellen dat het een resultaat was van teamwerk. Als je enthousiast vertelt over hoe je met je collega’s dat project tot een goed einde hebt gebracht of een probleem hebt opgelost, draai je de kritische vraag om in een voordeel. Je kan vertellen over wat jouw rol precies was in het geheel en welke lessen je er uit getrokken hebt. Zo ontmijn je snel de situatie en toon je aan dat je een teamspeler bent, dat werkt altijd op een sollicitatiegesprek.

Ontdek: Welk type teamspeler ben jij?

3. Stoot je geen tweede keer aan dezelfde steen

Een cv zonder gaten is nog de beste remedie van allemaal. Kostbare tijd verliezen door jezelf uit de penarie te praten, doet je kansen op de job serieus slinken. Hou dus goed in de gaten wat een cv juist is. Een stuk papier of een bestand op je pc. Dat zeker, maar het is veel meer dan dat:

  • Een cv moet een wervend verhaal vertellen. Over hoe je van de ene werkgever naar de andere verhuisde, datum na datum zonder gaten en inconsequenties.
  • Laat de standaard cv-regels je verhaal niet verpesten. Tuurlijk, het is beter je cv op één of maximaal twee pagina te krijgen, dat leest vlotter. Maar als je daarvoor essentiële informatie moet laten vallen, begin je best een extra pagina.
  • Niet je verwezenlijkingen zijn cruciaal, maar enkele goede verhalen of anekdotes werken veel beter.
  • Als je vindt dat je cv af is, laat het dan even liggen en lees het de volgende dag nog één keer grondig na.
Belangrijk: Wat moet je doen met een gat in je cv?
Upload je cv en solliciteer nog makkelijker

(mr) – Bron: moneywatch.bnet.com