Roger is arbeidsgehandicapt en getuigt…
Roger Ceelen (59) is met een slecht zicht geboren. Als kind zag hij misschien nog iets, zoveel jaren later laat ook de ouderdom zich voelen.
“De eerste antidiscriminatiewet dateert al van 2003. In al die jaren heb ik weet van welgeteld één rechtszaak als gevolg van een klacht: een persoon die geen vast contract kreeg bij een OCMW omdat hij epilepsie had. Die is naar de rechter gestapt en hij heeft gelijk gekregen. Voor de rest zijn er naar mijn weten geen gelijkaardige voorbeelden te vinden. In het buitenland komen dergelijke rechtszaken veel vaker voor, meestal over schadevergoedingen na ontslagen.”
Werknemers met een handicap die vermoeden dat een werkgever de wettelijke verplichtingen niet naleeft, kunnen aankloppen bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen. Volgens het laatste jaarverslag (2007) ontving het Centrum op een jaar tijd 331 klachten over discriminatie op basis van een handicap. 91 van die klachten kwamen vanop de werkvloer en hadden zowel betrekking op de wervingsvoorwaarden als op de selectie van kandidaten. Ook werkomstandigheden en ontslagen bleken vaak het voorwerp van een handicapgerelateerde klacht te zijn.
Uit die cijfers besluit het Centrum dat werk vinden én houden een ernstig probleem blijft voor arbeidsgehandicapten. Bovendien is het Centrum ervan overtuigd dat de ontvangen klachten slechts het topje van de ijsberg zijn. “Bewijslast verzamelen, is dan ook zeer moeilijk”, zegt Samoy. “Bewijs maar eens dat je niet bent aangenomen omwille van je handicap.” In een aantal gevallen leidt de bemiddeling van het Centrum wel tot een oplossing.
Ook Bluekens kent de verhalen van cliënten die vermoeden dat hun handicap de echte reden van hun ontslag was. “Dat gevoel leeft bij sommigen, maar wordt zelden hard gemaakt. Werkgevers zullen het ook nooit toegeven. Omdat er zelden duidelijkheid over bestaat, gaan we zelf nooit mee in die verhalen. Veel meer dan erover praten en die informatie meenemen in de rest van het traject kunnen we eigenlijk niet doen. Heel wat van onze cliënten beseffen trouwens zelf dat ze bepaalde zaken minder goed kunnen. En net zoals andere werknemers maken ook zij wel eens fouten. Alleen wordt dat bij hen, omwille van hun handicap, misschien wat sneller opgemerkt.”
(wim.verdoodt@jobat.be)   
9 augustus 2019Roger Ceelen (59) is met een slecht zicht geboren. Als kind zag hij misschien nog iets, zoveel jaren later laat ook de ouderdom zich voelen.
Een arbeidsgehandicapte is iemand met een lichte of zware, fysieke of geestelijke stoornis die het hem/haar moeilijk tot onmogelijk maakt werk te vinden en te houden.
Sinds kort kunnen ook werknemers die een tijdje out zijn geweest als gevolg van langdurige ziekte, depressie of burn-out, erkend worden als arbeidsgehandicapten.
Vlaanderen telt een half miljoen arbeidsgehandicapten: personen met een lichte of zware, fysieke of geestelijke stoornis die het hen moeilijk tot onmogelijk maakt werk te vinden en te houden.
Van trucks met opleggers tot treinen, bussen en heftrucks: op de arbeidsmarkt is vandaag (bijna) elk type chauffeur erg gegeerd!
Je wil alles uit die weinige vakantiedagen halen die je hebt. Maar als je bij je terugkomst meteen verdrinkt in het werk gaan je batterijen snel weer leeg zijn.
Minstens drie weken aan één stuk vakantie nemen of je vakantiedagen spreiden over het hele jaar: wat is de beste keuze?
Wanneer is het gepast om werk en sociale media te combineren? En wanneer speel je beter op veilig?
In de recente top tien van grootste knelpuntberoepen staan er twee uit de industrie: de technicus installaties en de elektrotechnisch installateur.