Carrièrevrouwen zijn slechte moeders
Straffe uitspraken kunnen dikwijls boeiende discussies op gang trekken. Toch lijkt het geen goede strategie om tegen de kar van werkende moeders aan te rijden.
Op één staan de vrouwen. De positie van vrouwen is de voorbije decennia spectaculair verbeterd. Vrouwen halen niet alleen betere schoolresultaten, hun instroom op de arbeidsmarkt verloopt ook beter. Na één jaar zijn minder vrouwen werkloos dan mannen en dit ongeacht het studieniveau. Toch blijven vrouwen zich als kansengroep manifesteren. De problematiek gaat nu niet meer over het hebben van werk maar over gelijk loon voor gelijk werk en over het miniem aantal vrouwen in de hogere maatschappelijke posities. Talloze lobbygroepen en sterke netwerken slagen erin om deze thema’s bijna constant in de media en dus ook op de maatschappelijke agenda te krijgen.
Op twee staan de allochtonen. De relatieve verbetering van de positie van allochtonen op de arbeidsmarkt is niet vergelijkbaar met deze van de vrouwen. België (en Vlaanderen) blijven het in deze ook in internationaal opzicht slecht doen. De allochtonenverenigingen slagen er veel minder dan vrouwen in om constant in de media te komen maar de ruimte die ze innemen is ontegensprekelijk veel groter geworden. Ook het politiek gewicht is toegenomen.
Op de derde plaats vinden we de 50-plussers. Het aandeel 50-plussers neemt zowel relatief als absoluut toe sinds het einde van de jaren ’90. Maar de kans voor een 50-plusser om bij werkloosheid opnieuw in te treden, ligt nog steeds zeer laag. Als doelgroep halen 50-plussers veel minder de media dan vrouwen en allochtonen hoewel hierin naar aanleiding van de pensioenhervorming wat verandering is opgetreden. 50-plussers kunnen voorlopig ook niet rekenen op echte militante verenigingen vergelijkbaar met deze van vrouwen en allochtonen.
Na de vrouwen, de allochtonen en de 50-plussers manifesteren zich ook nog de arbeidsgehandicapten. Daarmee is het lijstje niet afgewerkt. Er zijn nog groepen die negatief afwijken van de norm. Een kansengroep die zich misschien in de toekomst kan manifesteren, is deze van de jongeren. Indien de economie langdurig in recessie gaat zal de arbeidsmarkt daar de gevolgen van ondervinden en dan zullen de jongeren als nieuwkomers op de arbeidsmarkt daar de gevolgen van ondervinden. In dergelijk geval is het waarschijnlijk dat de groep snel doorstoot naar de nummer twee positie na de vrouwen maar voor de allochtonen en 50-plussers.
(jd)
2 maart 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Straffe uitspraken kunnen dikwijls boeiende discussies op gang trekken. Toch lijkt het geen goede strategie om tegen de kar van werkende moeders aan te rijden.
Vrouwen met haar op hun tanden verdienen gemiddeld 4 procent meer dan vrouwen die 'gewoon' hun werk doen.
Recent doken de discussies rond de quota voor vrouwen in de raden van bestuur weer op. En ja, die blijken volledig terecht, aldus het Vrouwen- en Mannenrapport van Fé.
Met ruim 40 knelpuntberoepen is de bouwsector een knelpuntsector op zich...
Leen, Jacob en Jurgen hebben een hart voor IT. Daarom kozen ze ervoor om hun kennis in te zetten bij Liantis.
Werk je graag op jezelf? Dit zijn 10 toffe jobs waarin je rust en ruimte vindt én enkel samenwerkt met je eigen skills.
Een inclusieve en diverse werkplek is vandaag een must voor bedrijven. Overal. Toch voldoet ons land niet altijd aan de verwachtingen...
Hoe reageer je wanneer je opkijkt tegen activiteiten met je collega's buiten de werkuren?
Een kantoor zonder bezieling kan nefast zijn voor je creativiteit. Jobat geeft je 5 tips om je kantoor op te fleuren!