Stress
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

Vooral arbeiders lopen risico op burn-out

Geldzorgen leidt voor 1 op de 3 tot (langdurig) verzuim

Geldzorgen
De snelgroeiende inflatie en de hoge energie- en voedselprijzen zorgen bij heel wat werknemers voor stress en financiële zorgen die ze vaak ongewild meenemen naar het werk. Wat zijn de gevolgen en wat kan jouw baas eraan doen?

Financiële problemen

Het leven wordt steeds duurder en dat merken we elke dag aan het saldo op onze bankrekening. Zo zijn de dagelijkse levenskosten door de inflatie in één jaar tijd meer dan 10% duurder geworden, om van de hoge energieprijzen nog maar te zwijgen.

Deze crisissituatie maakt van iedereen een ervaringsdeskundige en elk probeert het op zijn of haar manier aan te pakken: zo wordt er bespaard op uitgaven en worden aankopen of niet-dringende doktersbezoeken uitgesteld. Ook van sparen komt steeds minder in huis. Dure maanden tenslotte zoals de zomervakanties, het begin van het nieuwe schooljaar en de feestdagen zetten dan weer wat extra druk op het budget.

Bespaar energie en ga naar je werk… of vraag extra thuiswerkvergoeding

Niet zonder gevolgen

Geldzorgen houden heel wat mensen ’s nachts wakker en zelfs werknemers met een gemiddeld loon nemen de stress ongewild mee naar het werk. Zo worden er meer fouten gemaakt en kunnen er door concentratieproblemen zelfs onveilige situaties op de werkvloer ontstaan.

Concrete cijfers voor Vlaanderen zijn er niet maar een recent Nederlands onderzoek van consultancybureau Deloitte zorgt voor vergelijkbare, verhelderende inzichten.

  1. Werknemers met financiële stress en/of schulden (door bv. loonbeslag) zijn door concentratieproblemen 20% minder productief op de werkvloer.
  2. Financiële problemen zorgen gemiddeld voor 7 dagen extra ziekteverzuim.*
  3. De onzekere situatie zorgt voor mentale problemen, een verminderde deelname aan het sociale leven en minder betrokkenheid op het werk.
  4. Door geldzorgen bestaat er bestaat een reëel risico op fraude of diefstal.

*Volgens een bijkomend onderzoek van het Nederlandse onderzoek- en adviesbureau Preventned heeft zelfs 1 op 3 werknemers met geldzorgen 90% kans om binnen nu en 2 tot 4 jaar uit te vallen en zijn of haar huidige werk niet meer te kunnen uitvoeren.

Extra: Wanneer schaadt werken je gezondheid?

Durf te vragen

Ondanks de stress-situatie lijkt het voor heel wat werknemers niet evident om hulp te vragen aan de werkgever. Toch kan dat in bepaalde gevallen wel wat druk van de ketel halen.

Door bv. een loonvoorschot te vragen halverwege de maand kun je de financiële situatie wat onder controle houden. Ook het tijdelijk presteren van extra overuren kan een goede oplossing zijn. Misschien kun je wel met een flexibel werkrooster werken waardoor je bv. voor of na je werkuren nog een bijverdienste kunt uitoefenen?

Wees dus vooral niet bang of beschaamd om erover te praten met je baas: hij of zij kan jou misschien wel met een eenvoudige oplossing goed helpen.

Flexibel(er) werken: 9 juridische mogelijkheden

(fd)

16 december 2022
Anderen bekeken ook