Flexibel(er) werken: 9 juridische mogelijkheden
Door de coronacrisis ontdekken heel wat werknemers de voordelen van flexibel werken. Maar wat zijn alle juridische mogelijkheden?
Het leven wordt steeds duurder en dat merken we elke dag aan het saldo op onze bankrekening. Zo zijn de dagelijkse levenskosten door de inflatie in één jaar tijd meer dan 10% duurder geworden, om van de hoge energieprijzen nog maar te zwijgen.
Deze crisissituatie maakt van iedereen een ervaringsdeskundige en elk probeert het op zijn of haar manier aan te pakken: zo wordt er bespaard op uitgaven en worden aankopen of niet-dringende doktersbezoeken uitgesteld. Ook van sparen komt steeds minder in huis. Dure maanden tenslotte zoals de zomervakanties, het begin van het nieuwe schooljaar en de feestdagen zetten dan weer wat extra druk op het budget.
Bespaar energie en ga naar je werk… of vraag extra thuiswerkvergoeding
Geldzorgen houden heel wat mensen ’s nachts wakker en zelfs werknemers met een gemiddeld loon nemen de stress ongewild mee naar het werk. Zo worden er meer fouten gemaakt en kunnen er door concentratieproblemen zelfs onveilige situaties op de werkvloer ontstaan.
Concrete cijfers voor Vlaanderen zijn er niet maar een recent Nederlands onderzoek van consultancybureau Deloitte zorgt voor vergelijkbare, verhelderende inzichten.
*Volgens een bijkomend onderzoek van het Nederlandse onderzoek- en adviesbureau Preventned heeft zelfs 1 op 3 werknemers met geldzorgen 90% kans om binnen nu en 2 tot 4 jaar uit te vallen en zijn of haar huidige werk niet meer te kunnen uitvoeren.
Extra: Wanneer schaadt werken je gezondheid?
Ondanks de stress-situatie lijkt het voor heel wat werknemers niet evident om hulp te vragen aan de werkgever. Toch kan dat in bepaalde gevallen wel wat druk van de ketel halen.
Door bv. een loonvoorschot te vragen halverwege de maand kun je de financiële situatie wat onder controle houden. Ook het tijdelijk presteren van extra overuren kan een goede oplossing zijn. Misschien kun je wel met een flexibel werkrooster werken waardoor je bv. voor of na je werkuren nog een bijverdienste kunt uitoefenen?
Wees dus vooral niet bang of beschaamd om erover te praten met je baas: hij of zij kan jou misschien wel met een eenvoudige oplossing goed helpen.
Flexibel(er) werken: 9 juridische mogelijkheden
(fd)
16 december 2022Door de coronacrisis ontdekken heel wat werknemers de voordelen van flexibel werken. Maar wat zijn alle juridische mogelijkheden?
Het lijkt haast een verplichting om te zeggen dat je het ‘druk, druk, druk’ hebt. En je mag dan wel een harde werker zijn, iedereen heeft nood aan genoeg rust.
Van werken kun je soms moe worden maar wat als je vermoeid aan je werkdag begint? Wat zijn de risico’s? En is het dan nog wel de moeite om eraan te beginnen?
Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.
Door de stijgende energieprijzen lijkt van thuis uit werken opeens minder interessant. Kun je als telewerker zomaar beslissen om te overwinteren op kantoor?
Als we te veel werk ervaren in te weinig tijd, volgt stress. Maar er zijn nog andere oorzaken...
Het probleem van spanning op het werk lijkt al jaren alleen maar toe te nemen, en de pandemie heeft daarbij niet geholpen...
Je bent ziek. Dan wil je liefst niet teveel poespas. Daarom al jouw rechten en plichten overzichtelijk verzameld, in concrete vragen mét antwoord.
Er gaan jaarlijks heel wat mensen uit elkaar, maar wist je dat dit vaak zoveel impact heeft op het werk dat een pak mensen tijdens hun echtscheiding uitvallen?