Ontslag door ongepast gedrag bij vorige werkgever: het kan!
Wat je uitspookt bij een vorige werkgever of in je privéleven kan wel degelijk leiden tot ontslag op je huidige job. Jobat geeft tekst en uitleg!
Het loon, de inhoud van beoordelingsgesprekken en ongepast gedrag zijn volgens Nederlandse werknemers perfect bespreekbaar op de werkvloer. Zo geeft slechts 14 procent van de ruim 1.000 respondenten in de studie aan te zwijgen wanneer een collega seksueel getinte opmerkingen maakt. Ook onbeschaafd gedrag en zelfs stelen op het werk wordt open besproken.
Liegen tegen de baas blijkt een van de weinige grenzen. Maar liefst 81 procent vindt dit een absolute ’no go’. Daarnaast blijken er toch een aantal onderwerpen onbespreekbaar met collega's. De helft van de Nederlanders zou namelijk nooit slaapkamergeheimen op het werk delen.
“De Nederlandse bedrijfscultuur staat bekend als zeer open. Ook nu blijkt dat met name collega’s onderling weinig taboes kennen en elkaar gerust vragen hoeveel de ander verdient. Zelfs hun seksleven bespreken sommigen gewoon met collega’s. Wat opvalt is dat er één duidelijke grens is: collega’s vragen elkaar niet om te liegen tegen de baas. Hoe open we ook zijn, dit gaat de Nederlandse werknemer echt te ver", aldus Joop Uitendaal van NationaleVacaturebank.
(nm) – Bron: Managersonline.nl
2 september 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wat je uitspookt bij een vorige werkgever of in je privéleven kan wel degelijk leiden tot ontslag op je huidige job. Jobat geeft tekst en uitleg!
Een slechte adem blijkt vaak een van de grootste afknappers te zijn bij het samenwerken met collega's. Slechts 45% durft een collega erover aan te spreken.
Van de werknemers die met een depressie kampen, vertelt bijna de helft hier niets over tegen zijn werkgever. Dat wijst onderzoek van U-center uit.
Uit een studie van NationaleVacaturebank blijkt dat bijna driekwart van de werknemers zich ergert aan de privéverhalen van zijn collega's.
In tijden van nood kent men z’n vrienden… of heeft men een goede baas. Want er zijn wel wat niet-financiële mogelijkheden om jou te helpen!
Heb je er al eens aan gedacht om tijdens je lunchpauze of onmiddellijk na het werk samen met je collega’s te trainen? Het is het overwegen waard...
Ruzie op de werkvloer gaat soms ver. Van weggedraaide bureaus tot pure paranoïa. “En uiteindelijk willen we alleen maar een beetje respect”, zegt stressconsulente Nicole Vandeweghe.
Een smartphone of laptop van het werk is een handig extralegaal voordeel. Maar ben je wel zo vrij om ermee te doen wat je wil?
Bedrijfscultuur, goede werkomstandigheden en opleidingsmogelijkheden. Die factoren zijn voor jonge ingenieurs cruciaal bij de keuze van hun (eerste) werkgever.