Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 267

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdienen jouw burgemeester en schepenen?

Geen opslag gekregen? 4 vragen die je dan moet stellen

Yes, you did it! Eindelijk heb je aan je baas durven vragen om een eventuele loonsopslag te bespreken. Met knikkende knieën maar goed voorbereid trek je ten strijde. Maar wat als het antwoord klaar en duidelijk ‘nee’ is?

Een nee heb je, ...

Onderhandelen over een salaris is niet evident. Als werknemer ben je dat meestal niet gewoon en hij of zij die de loononderhandelingen doet, goochelt makkelijk met cijfers.

Rekruteringskantoor Robert Half raadt het volgende aan: “De beste manier om met een ‘nee’ om te gaan, is door op voorhand al een negatief antwoord te verwachten. Zo voorkom je voor onaangename verrassingen te staan tijdens de onderhandeling. Wanneer je effectief een ‘nee’ krijgt, antwoord je best met 4 goed voorbereide vragen.”

Deze vragen kunnen letterlijk van goudwaarde zijn. Hier gaan we:

1. ‘In welke salarisklasse zit deze job volgens het bedrijf?’

Het is belangrijk om te weten in welke grootorde je werkgever denkt, dit kan als basis dienen voor het vervolg van de onderhandeling. Let er ook op dat je geen vast bedrag vraagt, maar een grootorde zodat je meer speelruimte hebt.

2. ‘Wanneer word ik geëvalueerd?

Want zulke evaluatiemomenten, als ze positief zijn althans, zijn ideaal om eens te polsen naar een volgende eventuele loonsverhoging. Ga na of die datum flexibel is. Probeer bijvoorbeeld, indien de eerste beoordeling normaal gezien na één jaar plaatsvindt, deze al na 6 maanden te krijgen.

3. ‘Zijn er bonussen, los van het salaris?

Bedrijven kunnen soms een contractonderhandeling interessanter maken door regelmatig bonussen te beloven. Zelfs bij het ondertekenen van een nieuw contract kan dit al het geval zijn.

Als de werkgever wel eens met een bonus durft zwaaien, zorg er dan voor dat je goed op de hoogte bent. Vraag wanneer de bonussen betaald worden en hoe hoog deze ongeveer lagen de voorbije jaren. Dat geeft je een stok achter de deur moest men het dit jaar “vergeten”.

4. ‘Zijn er nog andere, niet-financiële voordelen?’

Vergis je niet: ‘it’s not all about the money.’ Aan je contract kunnen nog heel wat voordelen verbonden zijn die je niet op de bank kan zetten. Bijvoorbeeld extra opleidingen of vakantiedagen kunnen voor jou heel veel waard zijn, maar hoeven de werkgever niet altijd veel te kosten.

Voer het gesprek met lef, maar met respect. Uiteraard moet je wel eerst je job goed uitvoeren, en dan komt dat helemaal goed!

(mr)

9 januari 2019
Anderen bekeken ook