Aangeboden door Federale Politie

Geen kantoorjob, wel 16.000 voetbalvelden werkterrein

De haven van Antwerpen is na die van Rotterdam de grootste van Europa. De haven – voluit het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge – is een belangrijke steunpilaar voor onze en de Europese economie. Maar de haven vormt ook het actiegebied van criminele organisaties. Om de drugscriminaliteit te bestrijden, rekruteert de Federale Politie 70 beveiligingsagenten voor een nieuw korps dat de haven beveiligt. Eerste Commissaris Herbert van Santen bespreekt de noodzaak van havenbeveiliging en wie ze precies zoeken. “Het is een job met veel actie.”

Herbert van Santen is commissaris en jurist bij de Scheepvaartpolitie, waar hij ook werkt als adjunct-directeur. “Drugs verschepen via havens is een praktijk zo oud als het woord ‘drugs’ zelf”, zegt hij. “Twee jaar geleden gaf de Federale Politie een mokerslag aan de criminelen die drugs invoeren door in het grootste geheim hun telefoons te kraken. Zo onthoofdden we heel wat organisaties. Maar nu proberen nieuwe criminelen die plaatsen in te vullen. Het drugsgeweld in Antwerpen is daar een uitloper van.

Geen job om flauw over te doen

Daarnaast dringen ‘uithalers’, vaak kleine criminelen, de haven binnen om de drugs op te halen. “Het is maatschappij-ontwrichtende criminaliteit, want ze gaan ook mensen afdreigen, systemen hacken en infiltreren. Na het dodelijke incident met de 11 jarige Firdaous begin dit jaar, vroeg de regering aan de Federale Politie om een oplossing te voorzien. Het plan ontstond om niet alleen de bestaande eenheden te versterken, maar om ook een nieuwe eenheid binnen de Federale Scheepvaartpolitie op te richten met als specifieke taak de haven te beveiligen. Beveiligingsagenten hebben dus een heel belangrijke job, daar moeten we niet flauw over doen.”

Boots on the ground zijn er om te blijven

“Na de dood van het meisje zetten we onmiddellijk zoveel mogelijk blauw in op het haventerrein”, vervolgt de commissaris. “We zetten al onze reserves in, mensen die anders stand-by zijn. En we lieten hen niet blindelings werken. We definieerden patrouillegebieden op het enorme gebied en gaven de agenten de opdracht om alles te melden dat hen verdachte leek: voertuigen die er niet horen te zijn, ladders bij omheiningen, beschadigde afzettingen, activiteiten ‘s nachts. Eenmaal het donker is, heeft niemand nog iets te zoeken in de haven. We haalden ook alles uit de kast qua ondersteuning: drones, honden, helikopters, nachtkijkers, samenwerkingen met de verkeerspolitie enzoverder. Dit alles had een enorm effect: op een paar maanden tijd verdubbelde het aantal arrestaties. Met het Havenbeveiligingskorps maken we die beveiliging nu permanent.”

Ook goesting gekregen om de handen uit de mouwen te steken? Ontdek er hier meer over!

Heb je een zittend gat? Lees dan niet verder

Iedereen die ouder is dan 18 en een rijbewijs heeft, kan zich voor het Havenbeveiligingskorps inschrijven via jobpol.be. “In tegenstelling tot andere jobs bij de politie, zijn er geen diplomavereisten. Je moet uiteraard wel door de selectie geraken. We zoeken mensen die op fysiek vlak gezond bezig zijn. Het is immers een job met veel actie, waar weinig administratie bij komt kijken. Je staat constant op het terrein, soms ook om burgers te helpen of een actie als de doorzoeking van een schip te ondersteunen. De proeven zijn de standaardproeven van de politie en dus zeker niet onoverkomelijk. Verder zijn we niet op zoek naar Rambo’s, maar wel naar professionele, integere mensen die rustig en discreet werken.”

Je verzekert een veilige haven en een mooie carrière voor jezelf

De haven beveiligen is een unieke job waar je een roeping voor moet voelen. Maar daarnaast word je ook goed betaald. “Al vanaf de eerste dag van de opleiding, die zes à zeven maanden duurt, krijg je een loon. Het maandloon bedraagt netto minstens 1.850 euro en kan hoger zijn naargelang je persoonlijke situatie. Na het slagen in de opleiding word je operationeel en krijg je ook premies voor nacht- en weekendwerk. Verder mag je ook rekenen op een fietsvergoeding, gratis openbaar vervoer en gratis medische bijstand. Bovendien kan je na twee jaar al intern doorgroeien tot inspecteur, en daarna tot hoofdinspecteur of zelfs hoofdcommissaris of korpschef. Dat is geen broodjeaapverhaal. Door je te bewijzen bij de politie kan je echt ver geraken.”

Op de jobdag op 28 juni geven we nog meer algemene info. Daarna gaan we ook iets actief doen dat een link heeft met de job. Schrijf je wel tijdig in, want het aantal plaatsen is beperkt.

Ben jij klaar om het verschil te maken? Ontdek alles over werken voor het Havenbeveiligingskorps hier !
    Voeg je CV toe
    Ontdek welke jobs bij je profiel passen door je CV op te laden.

    Ontvang per mail jobs op maat

    Ontvang nieuwe 'Federale Politie' jobs meteen in je mailbox.