Groene werkgever krijgt de voorkeur
Het staat goed om je te profileren als eco, ook voor werkgevers. Dat blijkt uit een enquête die Jobat afnam bij meer dan 6.000 Vlamingen.
“De traditionele industriële bedrijven zullen in hun productie sowieso ook meer groen worden. Maar voor bijvoorbeeld klassieke steenkoolcentrales zal er in de toekomst inderdaad geen plaats zijn, tenzij zij erin slagen CO2 ondergronds op te slaan. Maar dat betekent juist dat zij zich moeten toeleggen op milieuvriendelijke technologie.”, aldus Wilson De Pril van Agoria, de federatie voor de technologische industrie.
“Tien, vijftien jaar geleden had België wereldexpertise op het gebied van kernenergie. Die sterkte hebben we ook sterk kunnen exporteren. Maar kernenergie wordt de komende jaren normaal gezien afgebouwd. Die kennis en voorsprong zullen we dus verliezen.”
In hernieuwbare energie heeft bovendien Duitsland al het voortouw genomen. “Niet alleen heeft Duitsland in eigen land de laatste jaren 250.000 jobs in die sector gecreëerd, het voert de helft van de productie ook uit naar de rest van de wereld. Naar België, maar ook naar de VS, Japan en noem maar op”, merkt Johan Albrecht op, milieu-econoom aan de Universiteit Gent.
“Die markten zijn dus al ingepalmd. Bovendien hebben de Duitsers er meer kennis in opgebouwd, zodat ze op grote schaal kunnen produceren en er de juiste werkkrachten voor hebben. Dat maakt het voor België heel moeilijk om het Duitse succes na te doen. Er is ook meer concurrentie uit Azië in die sectoren, zelfs al op dit moment.”
“Een andere hekel punt is dat we in België niet het complete plaatje kunnen aanbieden”, werpt Bart Bode op. Hij staat aan het hoofd van ODE Vlaanderen, de koepel die alle bedrijven en onderzoekscentra die actief zijn rond hernieuwbare energie in Vlaanderen groepeert. “Wij zijn een land van halffabrikaten, ook in hernieuwbare energie.”
“Een totale windmolen maken, kunnen we niet”, geeft ook Wilson De Pril toe. “Het is nu ook te laat om daarop in te zetten. Wel kunnen we een nieuwe niche aanboren: het onderhoud van offshore windmolens. Dat kost drie keer zoveel als de windmolen zelf, zeker bij de turbines die in zee staan. Een aantal bedrijven broedt op een concept waarbij de onderhoudskost minimaal gehouden wordt. Daarin kunnen we zeker nog de markt veroveren.”
Volgens De Pril is niet zo zeer de crisis (en het bijhorende gebrek aan krediet) het probleem, maar het tekort aan geschoolde werkkrachten de grootste rem op de ontwikkeling van een groenere economie. Eens in betere economische wateren, zal er weer een grote nood zijn, vooral aan hooggeschoolden zoals ingenieurs en informatici.
“Je kan geen onderzoek doen en innovatie aanwakkeren als je daar niet de mensen toe hebt. Men heeft geprobeerd om zulke werkkrachten uit het buitenland aan te trekken, maar dat bleek geen succes. In Vlaanderen studeren er jaarlijks zes- à zevenhonderd ingenieurs te weinig af. Willen we onze toekomst veilig stellen, dan moeten velen van hen de weg vinden naar hernieuwbare energie.”
(katrien.stragier@jobat.be)
12 augustus 2019Het staat goed om je te profileren als eco, ook voor werkgevers. Dat blijkt uit een enquête die Jobat afnam bij meer dan 6.000 Vlamingen.
Als werknemer krijg je sowieso te maken met een baas. Het goede nieuws is dat de rol van de baas er in de toekomst wellicht iets anders zal uitzien.
Vind je niet meteen je droomjob terug in het huidige vacatureaanbod? Wat houdt je tegen om spontaan te solliciteren bij bedrijven die je wel ziet zitten?
We vroegen een 43-jarige winkelverantwoordelijke naar haar jobinhoud en hoeveel zij in de supermarkt maandelijks verdient...
Het zogenoemd cafetariaplan stelt je in staat om jaarlijks je loonpakket af te stemmen op je specifieke noden en behoeften.
Ook de agrarische sector springt volop mee op de kar van de digitalisering. Landbouwexpert Arvesta is op dit vlak een voorloper.
In januari lanceert Antwerp Management School de vierde editie van het certificatietraject Baanbrekende Werkgever. Mark Maldeghem (Algemeen Directeur Jobat) en Ruben Van Goethem (Oprichter Baanbrekende Werkgever) geven zes goede redenen om deel te nemen aan het traject.
Hey, young graduate! Weet jij al welke soorten vorming, training en opleiding er bestaan voor wie pas de werkvloer betreedt?
Je werk en privé combineren? Fatima doet het naadloos bij KBC.