CV
Vorige

1 van 165

Volgende
Volgend artikel:

Wat je zeker niet mag vergeten voor je solliciteert

Geen ervaring? Zet dan dit op je cv...

Een cv zonder ervaring
Wanhopig op zoek naar een toffe (studenten)job maar heb je nog geen enkele ervaring? Geen zorgen, want met een paar kleine trucjes kun je de werkgever toch overtuigen van je capaciteiten. Benieuwd hoe je dat doet? We helpen je even op weg.

1. Je meerwaarde

Een belangrijk onderdeel dat je zéker niet mag vergeten: wat je hoopt te bereiken in de job. Vertel wat over jezelf en wat je het bedrijf te bieden hebt. Maar blaas niet te hoog van de toren, en laat niet uitschijnen dat je alles al weet en kunt. Leg duidelijk uit hoe jij het bedrijf kan helpen groeien, én omgekeerd.

2. Geen rommeltje

Een absolute afknapper? Een rommelig cv. Gebruik daarom altijd hetzelfde lettertype, dezelfde lettergrootte en hou je vast aan één structuur. Het laat ook meteen zien dat je alles mooi op een rijtje hebt.

CHECK: In 4 stappen naar een perfect CV

3. Je doelen

Wat wil je bereiken in je verdere carrière? Wat is je grootste droom? En welke job kan je erbij helpen om je doelen te bereiken? Als je geen ervaring hebt in de werkwereld, dan is dat het perfecte alternatief om op te sommen.

Job-alert: jobs op maat in je mail. 3 kliks en klaar

4. Je schoolcarrière

Je hebt vast en zeker al heel wat bereikt op school. En daar mag je trots op zijn. Als je geen relevante werkervaring hebt, dan kun je wel enkele mooie schoolprestaties neerschrijven. Ook leuk: doe je je eindexamen? Voorspel dan welke punten je zal halen. Zo geef je meteen de indruk dat je werkt naar een bepaald doel, en er alles aan zult doen om dat ook te halen.

5. Leuke extra’s

Ben je leid(st)er in de jeugdbeweging of volg je al acht jaar danslessen? Hobby’s mogen niet ontbreken op je cv. Zo laat je zien dat je graag nieuwe dingen leert en verantwoordelijkheid durft op te nemen.

EXTRA: Voorbeeld van een sollicitatiebrief voor starters

6. Je vaardigheden

En dan niet de typische vaardigheden die je op school leert, maar die je zelf hebt ontwikkeld. Denk maar aan het managen van je sociale media als je een pak volgers hebt. Of het klasseren van documenten, wat je misschien geleerd hebt als leid(st)er bij de jeugdbeweging.

7. De studentenjobs

Zelfs als ging je gewoon babysitten, de honden van de buren uitlaten of het gras van de oudere buurtbewoners maaien … Elke job leert je iets anders. Vergeet ook niet te vermelden wat het je heeft opgeleverd. Niet in euro’s, maar in skills. Misschien heb je wel een hele business opgezet met het grasmaaien, en heb je geleerd om te werken tegen strakke deadlines.

ONTDEK: Welke skills zet je best op je cv? En hoe?

8. Referenties

Sommige mensen kunnen heel wat positieve dingen over je vertellen. Je leerkracht bijvoorbeeld, of je voetbaltrainer. Maar check altijd eerst bij de personen zelf voor je de contactgegevens doorgeeft aan anderen. Wat je zeker niet mag doen: familieleden opgeven als referentie. Zij zijn natuurlijk bevooroordeeld ...

9. Geen foto’s

Een foto van jezelf toevoegen? Geen goed idee! Dat neemt alleen maar plaats in beslag en die ruimte kun je beter gebruiken voor alle bovenstaande items. Bovendien zorgt een foto voor afleiding. Als de werkgever wilt weten hoe je eruit ziet, zal hij of zij je wel snel even googelen.

10. Check, dubbelcheck

Klaar met je cv? Voor je het rondstuurt naar tientallen bedrijven, lees je het document best nog even grondig na. Het laatste wat je wil, is een bestand versturen dat vol fouten staat. Onze tip: laat je cv enkele uren – of een nachtje – liggen en herlees het met een frisse blik. De kans is groot dat je er nog een klein foutje uit kunt halen.

E-GIDS: Klaar voor je eerste job!
Mijn Jobat banner

(dt/em) - Bron: CareerAddict

24 juli 2022
Anderen bekeken ook