Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 750

Volgende
Volgend artikel:

Ruim 4 op 10 bedienden krijgen vakantiedagen niet opgebruikt

Geen betere preventie dan lachen om burn-out

Welke rol kan je als individu nemen om burn-out bij jezelf, je collega’s of vrienden te vermijden?
Hoewel burn-out anno 2017 één van de meest besproken thema’s in de media is, blijft het vaak akelig stil op de werkvloer over dit beladen beestje. Signalen worden doodgezwegen, collega’s spreken er elkaar amper op aan en werkgevers negeren burn-out uit angst dat erkenning resulteert in meer burn-outs. Hoog tijd dus om het taboe te doorbreken! En daarvoor mogen de tanden al eens bloot gelachen worden, zo vinden Ronny Leyman en Joris Van Droogenbroeck, oprichters van start-up Co-Vibes, die innovatieve vibes ontwikkelt om mensen in beweging te brengen.
Burnopia
Welke rol kan je als individu nemen om burn-out bij jezelf, je collega’s of vrienden te vermijden?

Burn-out en media: een huwelijk waar zelfs Nicole en Hugo jaloers op lijken te zijn. Op te sporen met een bloedprik, erkend door Maggie De Block en als reële toekomst gezien door de helft van de Vlaamse medewerkers, zo lezen we. Toch lijkt deze media-aandacht geen directe impact te hebben op de bespreekbaarheid van burn-out in het kantoor.

De preventieplannen van een bedrijf met betrekking tot burn-out beperken zich immers vaak tot de aanstelling van een vertrouwenspersoon of een stress coach en een reeks specifieke opleidingen. Door het individuele karakter van deze benadering wordt burn-out vaak gezien als een individuele uitdaging, enkel te vermijden en op te lossen door de burn-outpatiënt. Hij of zij die niet genoemd mag worden op de werkvloer.

Dat kan anders!

Co-Vibes van Ronny Leyman en Joris Van Droogenbroeck creëerde daarom het preventieprogramma Re:Vibe dat bestaat uit een ludiek, doch impactvol bedrijfstheater, een workshop “feedback geven en ontvangen” met acteurs en het co-creatief opstellen van een beleidsplan, en dat via speelse workshops.

Het spelelement en de humor maken de aanpak laagdrempelig, een belangrijke voorwaarde om succes te boeken. Zeker als je weet dat succes start met de mate waarin je het taboe rond dit thema weg kan nemen. Welke rol kan je als individu nemen om burn-out bij jezelf, je collega’s of vrienden te vermijden? Een vraag die we te weinig stellen en waar veel sleutels in vervat zitten. Ook de impact van bedrijfscultuur op het voorkomen van burn-out en het creëren van draagvlak voor bijvoorbeeld je preventiebeleid zijn moeilijk grijpbare elementen. Daar dringt zich een echt andere aanpak op.

Het verhaal van Guido

Zo vertelt het bedrijfstheater het verhaal van Guido, een medewerker die tegen de muur van burn- out gelopen is. Guido zelf krijgen we als kijker niet te zien, maar we horen wel de verschillende perspectieven van zijn naaste omgeving: werkgever, collega’s en partner, tot sanitair manager Tony. Herkenbaarheid troef! Een impactvolle workshop nadien helpt om de verschillende perspectieven te vertalen naar de eigen bedrijfssituatie.

Co-Vibes is met Re:Vibe niet aan zijn proefstuk toe. Eerder ontwikkelde het al concepten om de vicieuze cirkel van werkervaring te doorbreken (Young Vibes) en loopbaanmobiliteit zo talentgericht mogelijk te maken (Twisting Vibes). Momenteel wordt er ook gebouwd aan een programma rond langer werken met goesting (Silver Vibes).

(jvd) - Meer info: www.co-vibes.com 

12 juni 2017

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook