4 trends die de zorgsector zullen beheersen
Is er vandaag en morgen nog werk in de zorgsector? Het antwoord is ja. Alleen zullen we dat werk anders moeten invullen.
Waarom blijft het zo moeilijk om vacatures ingevuld te krijgen? Het antwoord is dubbel: enerzijds laten we nog steeds talent links liggen in de eeuwige zoektocht naar de ‘witte raaf’, door niet verder zoeken dan de traditionele profielen", aldus Leroy en Van Impe.
"Anderzijds hebben veel bedrijven en leidinggevenden niet voldoende (tijd) geïnvesteerd in de ontwikkeling van hun mensen. Daar betalen we nu een prijs voor. Het wordt hoog tijd dat we onze oogkleppen afdoen, en in actie schieten. Al meer dan twee jaar stijgt het aantal jobs, terwijl er op korte termijn zo'n 400.000 mensen van de babyboomgeneratie uit de arbeidsmarkt verdwijnen. Deze ‘grijze exit’ of ‘grexit’ is een grote hypotheek op onze economie, want voor 100 ouderen die uit de arbeidsmarkt vertrekken, komen er anno 2020 maar 78 jongeren bij. Bovendien neemt naast die kwantitatieve krapte, ook de kwalitatieve krapte toe: door de snel evoluerende technologie en digitalisering veranderen de gevraagde kennis en vaardigheden bijna voortdurend. Steeds meer mensen komen niet meer in aanmerking voor de vele beschikbare jobs op basis van hun huidige competenties. Een ‘war on talent’ wordt onvermijdelijk, dus zullen we talent moeten halen overal waar het zit."
En er is nog talent voldoende, zeggen Leroy en Van Impe: "Slechts 73% van de beroepsactieve bevolking in Vlaanderen is vandaag aan het werk. Van de groep van 55-plussers is maar 46% nog actief. Dat is veel te weinig en betekent dat nog heel wat potentieel onbenut blijft. Rekruteerders zouden op zoek moeten gaan naar diversiteit, zoals een goede mix van jong en oud. De meeste 50-plussers denken nog lang niet aan uitbollen, maar ze moeten wel een kans krijgen om zich te bewijzen." En daarnaast moeten werkgevers permanent inzetten op hun eigen ontwikkeling en die van hun medewerkers. "Zo blijven ze in de steeds veranderende arbeidsmarkt optimaal functioneren", besluiten de Limburgse managers.
(kme)
8 december 2017Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Is er vandaag en morgen nog werk in de zorgsector? Het antwoord is ja. Alleen zullen we dat werk anders moeten invullen.
Een nieuwe job vinden is voor late veertigers en vijftigplussers echter allesbehalve evident. Zorgorganisaties als Familiehulp nemen hen graag in dienst.
Kantoorwerk, thuis óf op je werk, is een kwestie van evenwicht. En meer bepaald de balans tussen goed en gezond werken. Ook jouw ogen horen daarbij.
Veel toekomstige werkgevers screenen het social mediaprofiel van hun sollicitant. Maar de vraag is: mag dat zomaar?
Op het werk kun je je soms ergeren. Even ventileren kan de druk dan verlichten, maar pas op: te veel klagen is nefast voor je carrière!
Eindelijk heb je die job te pakken die je zo graag wilde versieren. Maar hoe overleef je de eerste dagen in je nieuwe baan?
De helft van de Belgische bedrijfswagens is elektrisch óf hybride. Maar ook benzinewagens zijn weer populairder geworden...
Heb je soms het gevoel dat jij de enige bent die slechts 24 uren in een dag heeft? Dringend tijd om je workflow te optimaliseren!
Wesley bouwt als procesoperator bij ENGIE mee aan een duurzame, koolstofneutrale toekomst.