Waarom is overgewicht op het werk zo’n probleem?
63% van de medewerkers in ons land kampt met overgewicht. 4 op 10 doen zelden of nooit fysieke activiteiten...
In functie daarvan is de 20/20/20-regel een klassieker. Om je oogspieren voldoende pauze te geven, moet je voor elke 20 minuten dat je naar een computerscherm kijkt, best 20 seconden naar iets anders kijken dat zich op 20 voet (= zowat 6 meter) verderop van je bevindt. Deze vuistregel is van tel als je veel tijd doorbrengt achter een computerscherm. Of de hele dag scrollend op je smartphone doorbrengt, dat ook.
Lees ook: Hoelang per dag werk jij achter een scherm?
De aanpak moet je ogen een welverdiende rustpauze geven. Doe je dat niet, dan is er op termijn het risico op hoofdpijn of op een verslechtering van je gezichtsvermogen. De 20/20/20-regel wordt alom aangeraden door oogspecialisten, opticiens en ergonomen.
Er is overigens nog een variant op: de 20/20/2-regel, met name voor kinderen. De 20/20 zijn hetzelfde, maar die laatste 2 houdt in dat je minstens 2 uur per dag buiten moet zijn. Zoals wandelen of fietsen van en naar school of het werk, zodat je ogen voldoende daglicht krijgen.
CHECK: 4 lichttips voor een productievere werkomgeving
Overigens is er in visueel opzicht nog een ander aandachtspunt. Zo moet je werkruimte voldoende verlicht zijn. Zoals met een adequate bureaulamp, als het niet mogelijk is om je bureau of werkplek in de buurt van een raam met voldoende zonlicht te zetten.
Ook je beeldscherm vergt enige aandacht. Dat moet best op een armlengte afstand van je staan en op jouw ooghoogte zijn afgesteld. Voortdurend op en neer kijken vermoeit namelijk je ogen, maar ook je nek(spieren).
En wat bij gebruik van meerdere schermen? Veel kantoorwerkers, ook thuis, gebruiken bijvoorbeeld twee beeldschermen. In dat geval zit je best in het midden ervan.
Ontdek: 10 tips tegen computerscherm vermoeidheid
(William Visterin)
19 april 2024Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
63% van de medewerkers in ons land kampt met overgewicht. 4 op 10 doen zelden of nooit fysieke activiteiten...
Velen van ons brengen heel wat uurtjes per dag door achter een scherm. Wat is het gemiddelde? En hoe schadelijk is het voor je gezondheid?
Ziehier enkele verlichtingstips en -tricks om jouw thuiskantoor tot een productieve werkomgeving te maken, met dank aan Studio De Schutter...
België werkt als eerste land in Europa aan een wet ter preventie van rugklachten bij werknemers.
De fiets rukt op in het loonpakket van veel medewerkers. En dan zijn er ook nog fietsvergoedingen. Die zijn intussen zelfs verplicht.
Zeker in het tijdperk van het hybride werken is een ergonomische en gezonde werkplek cruciaal. Sommige bedrijven zetten dit hoog op de agenda.
Heb je er al eens aan gedacht om tijdens je lunchpauze of onmiddellijk na het werk samen met je collega’s te trainen? Het is het overwegen waard...
We denken maar al te graag dat we gezond leven en werken. Maar is dat wel zo? HR- en Well-being expert Attentia zocht het uit.
Niet alleen gamers hebben last van geïrriteerde ogen door schermmoeheid. Kantoormensen kunnen er al na 3 uur per dag computerwerk mee in aanraking komen.