Controledokter verhinderen kan leiden tot loonverlies of ontslag
Twijfelt je werkgever aan je ziek zijn, dan kan hij/zij via alle middelen trachten te bewijzen dat je doet alsof. Maar wat dan met je gewaarborgd loon?
In België stijgt het absenteïsme, althans van de langdurige afwezigheden. Oorzaken zijn de vergrijzing en de toenemende werkstress. Dat blijkt uit onderzoek van het departement HR Research van Securex.
De evolutie van de korte afwezigheden vertoont echter een knik. Sinds 2009 zien we een dalende trend. In tijden van economische crisis melden werknemers zich vermoedelijk minder vaak ziek uit schrik voor ontslag. We noemen dit ziek doorwerken presenteïsme.
Securex onderzocht dit fenomeen in België. Wat blijkt? Bijna alle zelfstandigen werken door bij ziekte. Dat ook sommige bedienden, leidinggevenden, arbeiders en ambtenaren regelmatig ziek doorwerken, blijkt uit reacties op onze studie via social media.
Er zijn een aantal verklaringen voor presenteïsme: de schrik voor ontslag, de vrees van de zelfstandige om opdrachten te verliezen, enzovoort …
In sommige sectoren denken arbeiders nog om een andere reden twee keer na voor ze zich ziek melden. Vandaag is de carensdag immers nog steeds van toepassing.
“De argumenten om door te werken, hoeven echter niet allemaal negatief te zijn”, vindt hr research expert Heidi Verlinden. “Sommigen gaan toch ziek werken uit verantwoordelijkheidszin. En waarom zouden ze het niet gewoon uit motivatie voor hun job doen?”
Deze argumenten wegen vooral door bij kleine gezondheidsproblemen en wanneer de werknemer nog arbeidsgeschikt is. Want zich ziek voelen, of zelfs ziek zijn, is niet hetzelfde als arbeidsongeschikt zijn. Een bediende kan werken met een gebroken been. Een verkouden thuiswerker zal zijn collega’s niet besmetten. Iemand met privéproblemen is soms liever op het werk dan thuis.
Verlinden: “Er zouden veel nadelige gevolgen zijn aan presenteïsme. Een medewerker die ziek doorwerkt zou niet 100 procent productief zijn. Maar is 50 procent niet beter dan nul procent? Misschien is de medewerker nog wel 100 procent productief in bepaalde taken? Een werknemer met gezondheidsklachten zou ook meer fouten maken. Maar iemand die risico’s neemt voor een nieuw project, kan toch ook fouten maken?”
“Ook besmettingsgevaar zou een reden zijn om presenteïsme te vermijden”, vult Verlinden aan. “Maar kan dat niet opgevangen worden met thuiswerk of het tijdelijk laten uitvoeren van taken met minder directe contacten?”
“Werken als men ziek is, zou het herstel bemoeilijken. Ik vermoed dat het aantal ziektebeelden dat om complete rust vraagt, beperkt is”, besluit ze. “Vaak werkt het zelfs herstelbevorderend om zinvolle taken op te nemen of contact te hebben met anderen. Waarom zou dat niet op het werk kunnen?”
(wv)
30 augustus 2013Twijfelt je werkgever aan je ziek zijn, dan kan hij/zij via alle middelen trachten te bewijzen dat je doet alsof. Maar wat dan met je gewaarborgd loon?
Zieke werknemers die toch komen werken, zijn bang om hun baan te verliezen. Tot die conclusie komen wetenschappers van de Canadese Concordia University.
2012 was een recordjaar voor het ziekteverzuim in Belgische bedrijven. Dat meldt Partena Vitaliteitsmanagement.
In Groot-Brittannië moet je al erg ziek zijn om niet te gaan werken. Griep of een gebroken arm zijn in de ogen van de werkgevers alvast geen excuus.
Ziekteverzuim kost bedrijven heel wat geld. Werkgevers die werk maken van een positief absenteïsmebeleid plukken daar de vruchten van.
Ook op je werk kan je aardig ziek worden.Om griep te voorkomen, zijn er enkele eenvoudige tips zoals handen wassen.
Met een kortdurend ziekteverzuim van 4,1 procent voor verzorgenden stak Familiehulp vorig jaar ver boven het gemiddelde uit. Te ver, vond de organisatie die prompt enkele experimentele maatregelen in het leven riep. “Wie ziek is, meldt dat nu direct aan de baas.”
Als er tien dagen zijn die je nu al in je agenda van 2024 moet aankruisen, dan zijn het de volgende wel!
Een magazijn is de drijvende kracht achter vele bedrijven. Maar wat houdt het werk van een magazijnier precies in? En wat kan je als magazijnier verdienen?