Verhoog je vitaliteit op de werkvloer: 5 tips
Vitaliteit op de werkvloer is van essentieel belang. Want als je goed in je vel zit, presteer je beter. Maar hoe zorg je voor een vitaler leven?
Medewerkers kunnen door te sporten heel wat veelvoorkomende kwalen op de werkvloer reduceren, stelt Sylvia Vanden Avenne, senior manager medisch toezicht bij Liantis. “Zoals gewrichtsklachten of psychosociale problemen.” Voorts blijkt beweging na de werkuren ook belangrijk in sectoren zoals de bouw, waarin medewerkers al erg actief zijn.
Lees ook: 8 voor- én nadelen van sporten voor en na je werk
In bepaalde sectoren geven medewerkers aan dat ze meer bewegen na de werkuren dan het gemiddelde (64%). Dat is bijvoorbeeld het geval bij openbare besturen en de zorgsector met respectievelijk 71% en 69%.
In andere sectoren ligt het aantal medewerkers dat aangeeft dat ze niet sporten voor of na het werk beduidend hoger dan het gemiddelde van 36%: de transportsector (44%), administratieve en ondersteunende diensten (43%) en de bouwsector (42%).
De bouwsector sport dus het minst. Nochtans is het dus ook voor een fysiek actieve sector als de bouw belangrijk dat mensen genoeg sporten, bevestigt ook professor Els Clays van de vakgroep Volksgezondheid aan de UGent. “Vaak gaat men ervan uit dat mensen met een fysiek actieve job al voldoende bewegen op hun werk om gezond te zijn, maar onderzoek spreekt dit tegen.”
Extra: 3 manieren om meer te bewegen op de werkvloer
Fysieke activiteit op het werk blijkt namelijk niet dezelfde gunstige effecten te hebben als fysieke activiteit in de vrije tijd. “De beweging die je hebt op het werk is doorgaans van een andere aard waardoor ze eerder belastend is dan gunstig.”
Sporten met je collega’s: 4 tips
(William Visterin)
6 februari 2023Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Vitaliteit op de werkvloer is van essentieel belang. Want als je goed in je vel zit, presteer je beter. Maar hoe zorg je voor een vitaler leven?
Heb je op het einde van de dag geen energie meer om te genieten, dan is het hoog tijd om te werken aan een fitter en vitaler leven!
Telewerken blijft… werken. Maar hoe zit dat met de pauze? Mag je zomaar kiezen hoe vaak en hoe lang je pauzeert?
Steeds vaker wordt er bij het inrichten van kantoren rekening gehouden met ergonomie en de mogelijkheid om actief te bewegen. Zoals op volgende 3 manieren, bijvoorbeeld...
Van ’s ochtends tot ’s avonds aan je computerscherm gekluisterd zitten, om later in de zetel te ploffen: een Belg zit gemiddeld 6 uur en 39 minuten per dag...
Fietsen zorgt niet alleen voor een gezonde geest in een gezond lichaam, het zorgt ook voor een tevreden baas!
Belgische werknemers hebben vooral lichamelijke klachten. Meer dan de helft van de werkgerelateerde klachten blijkt te wijten aan lichamelijke issues.
Slechts 29,8% van de Belgische werknemers geven aan genoeg te bewegen. Mannen (33%) doen het iets beter dan vrouwen (25,5%).
Ze zeggen dat als je een vaardigheid wil ontwikkelen, je vroeg moet beginnen. Maar onderzoek toont aan dat dit vaak niet klopt.