Collega's
Vorige

1 van 599

Volgende
Volgend artikel:

Deeltijdse collega's nog te vaak als minderwaardig gezien

'Frenemies' op je werk: hoe ga je ermee om?

frenemies
Het leven is geen ponykamp en ook op het werk kom je soms in contact met vervelende en negatieve collega’s. Ook “frenemies” kunnen je serieus op je spreekwoordelijke paard zetten. Wie zijn ze, wat doen ze en wat drijft hen?

Wie zijn ze?

Heb jij ook collega’s die vriendelijk zijn in je gezicht maar achter je rug roddelen of kwaadspreken over jou? Indien ja, dan heb je te maken met frenemies.

Deze samentrekking tussen “friend” en “enemy” zegt het allemaal: dit zijn collega’s die doen alsof ze het goed met jou voorhebben maar eigenlijk willen ze liever de boel saboteren en jou in een kwaad daglicht zetten. Met andere woorden: door met hen bevriend te worden, haal je het paard van Troje binnen.

Wat doen ze?

Eenmaal je weet hoe je een frenemie herkent, kun je ze makkelijk ontmaskeren en ontwijken. Dit zijn typische gedragingen van frenemies.

1. Ze zijn schijnbaar oprecht geïnteresseerd in jou

Ze willen alles weten van jou: niet alleen hoe het zit met je privéleven maar ook hoe je je voelt op het werk. Vooral bij mogelijke ergernissen of frustraties met andere collega’s of projecten vragen ze graag door. Het lijkt alsof ze jou helemaal begrijpen en het luisterend oor zijn waar je wel eens nood aan hebt.

2. Ze praten graag over zichzelf

Naast het luisterend oor zijn ze ook vooral een spraakwaterval… over zichzelf. Ze praten enorm graag over hun problemen en frustraties op de werkvloer. Op het einde van het gesprek blijkt altijd dat die van hen zo veel groter en erger zijn dan die van jou.

3. Ze roddelen of liegen over jou en je werkprestaties

Ze vinden het leuk om bij andere collega’s in het geniep te roddelen en kwaad te spreken over jou. Ter info: een echte vriend(in) doet zoiets niet.

11 roddeltypes: Wie zit in jouw team?

4. Ze kleineren en vernederen je onbewust

Reken erop dat ze bij jouw successen niet direct enthousiast gaan reageren. Verwacht eerder een koele reactie met eventueel een foute grap of subtiele kritiek die je meteen weer op je plaats zet.

5. Ze willen jou gebruiken

Ze rekenen erop dat ze altijd eenzijdig op jou kunnen rekenen voor gunsten of steun. Jij bent tenslotte hun vriend, toch?

CHECK: Zijn jouw collega’s ook jouw vrienden?

Wat drijft hen?

Het gedrag van frenemies kun je verklaren door hun angst om te falen of om door de mand te vallen. Hiervoor zoeken ze een vrijwillig slachtoffer die ze kunnen manipuleren. Door bijzonder hulpvaardig te zijn, geven ze jou het gevoel dat je echt op hen kunt rekenen. Ze proberen je vertrouwen te winnen en zoeken je zwakke plekken.

Om deze “goede band” tussen jou en de frenemie te behouden zou je bijna alles doen: ook jezelf onbewust laten gebruiken of kleineren. In feite zien ze jou als concurrent en dat maakt hen bang en onzeker.

EXTRA: 5 tips om zelfzeker over te komen op de werkvloer

Hoe pak je ze aan?

Samenwerken met een frenemie kan behoorlijk verwarrend en uitputtend zijn. Hoewel je je collega’s niet vaak zelf kunt kiezen, kun je wel kiezen met welke collega je een positieve en aangename band wil opbouwen. Probeer uit te zoeken wie wel en wie niet van goede wil is.

Probeert een frenemie jou toch in zijn of haar netten te lokken? Stel dan duidelijke grenzen en laat beleefd maar kordaat weten wanneer die overschreden worden. Wees op het werk geen open boek over je privéleven en houd bij spontane roddelgesprekken de nodige afstand. Focus je op je werk en op je collega’s die het wél oprecht goed met je voor hebben.

5 tips: Hoe je collega’s te vriend houden?

(fd)

25 maart 2022
Anderen bekeken ook