Stress
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

Vooral arbeiders lopen risico op burn-out

Flirten met collega's helpt tegen stress

Loopt er een wel heel knappe verschijning rond op je werk? Goed nieuws, want een beetje geflirt met collega’s, daar is helemaal niets mis mee. Sterker nog: het is zelfs goed tegen stress.

Eens goed flirten, daar is niets mis mee. Integendeel! Uit een onderzoek van de Washington State University blijkt zelfs dat flirten met collega’s goed is tegen stress. En laat dat nu net iets zijn waar bijna elke werkende mens vroeg of laat mee te maken krijgt.

Let wel: het gaat niet om het geflirt dat niet geapprecieerd wordt door de ander. Seksuele intimidatie – denk maar aan seksueel getinte opmerkingen gemaakt door een leidinggevende – zorgt in de meeste gevallen net voor méér stress.

Onschuldig geflirt

Waar gaat het dan wel om? Onschuldig geflirt of complimentjes van collega’s. Eerlijk? Als iemand je vertelt dat je er vandaag echt stralend uitziet, dat die rok je als gegoten zit of dat de kleur van je trui je beeldig staat, dan krijg je een instant goed gevoel. En het is net dat gevoel dat het stressniveau omlaaghaalt. En ja, zelfs mensen die denken dat ze oneerlijk worden behandeld op het werk en daardoor opgejaagd en tegelijk doodmoe zijn, kunnen gebaat zijn door een lief woordje van de collega’s.

Maar kan onschuldig geflirt vandaag nog wel op de werkvloer? Met de hele ‘#MeToo’-beweging durven veel mannen amper nog een complimentje geven aan een vrouwelijke collega. Heel wat bedrijven doen er zelfs alles aan om seksuele intimidatie te voorkomen. Bij Netflix mogen collega’s bijvoorbeeld niet langer dan vijf seconden naar elkaar kijken. En bij de Amerikaanse tv-zender NBC is het verboden om een taxi te delen met een collega.

Eén duidelijke regel

Als flirterig gedrag goed is tegen stress, dan zou je denken dat bedrijven dat gedrag aanmoedigen. Maar onschuldig geflirt kan al snel aanvoelen als intimidatie. Zeker managers moeten daarom goed oppassen.

Ook al geef je een compliment zonder slechte bedoelingen, niet iedereen vindt het even prettig om dat te horen van een leidinggevende. Dat heeft alles te maken met de machtspositie. Eigenlijk geldt er maar één duidelijke regel als het op flirten aankomt: of het gebeurt natuurlijk, of helemaal niet.

(dt/em) - Bron: De Telegraaf

14 februari 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook