Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 217

Volgende
Volgend artikel:

Kan ik zomaar een maand vakantie nemen?

Flexibel(er) werken: 9 juridische mogelijkheden

flexibel(er) werken
Door de coronacrisis ontdekken heel wat werknemers de voordelen van flexibel werken. Ook steeds meer werkgevers staan hiervoor open. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

1. Telewerken

Wettelijk verplicht of niet: uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta blijkt dat bijna 7 op 10 werkgevers het volste vertrouwen heeft in hun thuiswerkende werknemers. Voor wie deze manier van werken de ultieme vorm van flexibiliteit is, is dit dus hét moment om de mogelijkheden te bespreken met de baas.

Tip: leg alle afspraken schriftelijk vast in een duidelijke telewerkovereenkomst, het zal je werk-privébalans alleen maar ten goede komen.

Check: Hoe flexibel is jouw werk?

2. Glijdende werkuren

In sommige gevallen kunnen glijdende werktijden je de flexibiliteit bezorgen die je nodig hebt. Hierbij werk je niet volgens een op voorhand vastgelegd uurrooster maar kies je zelf je begin- of einduur binnen de variabele periodes (glijtijden) die door je werkgever zijn toegestaan. Uiteraard moet je hierbij rekening houden met de organisatie van het bedrijf en de te presteren werkuren.

Tip: check het arbeidsreglement om te weten of je van deze mogelijkheid gebruik kunt maken.

3. Compensatie van overuren

Wie geregeld overuren maakt, kan doorgaans de gemaakte overuren compenseren op een ander moment. Zo kun je op een relatief makkelijk manier relatief flexibel werken.

Tip: bespreek op voorhand met je werkgever wanneer je de inhaalrust wil opnemen, zo voorkom je onduidelijke situaties en discussies achteraf.

Check: Zijn overuren het nieuwe normaal geworden?

4. Loopbaansparen

Dit systeem biedt je als werknemer de mogelijkheid om overuren en extralegale vakantiedagen op te sparen om zo op een later tijdstip betaald afwezig te kunnen zijn.

Tip: lees hier of jouw paritair comité de mogelijkheid tot loopbaansparen voorziet.

Check: Alles wat je moet weten over het loopbaansparen

5. Vakantie

Wil je graag wat vakantiedagen overdragen naar volgend jaar? In principe ben je verplicht om al je vakantiedagen op te nemen voor 31 december, maar met de goedkeuring van je werkgever kun je een beperkt aantal dagen overdragen naar het volgende jaar.

Tip: maak hierover duidelijke afspraken en vraag een schriftelijke goedkeuring van je vakantie-aanvraag.

Check: Kan jij zomaar verlofdagen overdragen naar volgend jaar?

6. Verlof zonder wedde

Heb je niet voldoende aan het aantal vakantiedagen waar je wettelijk recht op hebt? Dan kun je verlof zonder wedde aanvragen, ook hiervoor heb je de goedkeuring van je werkgever nodig.

Tip: vraag een schriftelijk akkoord, zoniet ben je bij je afwezigheid ongewettigd afwezig.

Check: Wat zijn de gevolgen van het nemen van onbetaald verlof?

7. Tijdskrediet

Onder bepaalde voorwaarden en met een bepaald motief kun je voltijds, halftijds of 1/5de tijdskrediet nemen. Om hiervan gebruik te kunnen maken, moet je minstens 2 jaar bij je werkgever gewerkt hebben.

Tip: volg de juiste procedure om het tijdskrediet aan te vragen.

Check: Welke soorten tijdskrediet bestaan er?

8. Ouderschapsverlof

Zegt meer tijd doorbrengen met je kinderen je wel iets? Dan kan ouderschapsverlof een goede optie zijn. Dit thematisch verlof geeft je het recht om gedurende een bepaalde periode in je loopbaan minder of niet te werken. Ouderschapsverlof kun je opnemen tot je kind de leeftijd van 12 jaar bereikt heeft.

Tip: vraag je ouderschapsverlof aan binnen de voorziene aanvraagtermijn (3 tot 2 maand voor het ingaan van dit verlof).

Check: Welke uitkering krijg je tijdens je ouderschapsverlof?

9. Vlaams Opleidingsverlof

Zoek je de nodige flexibiliteit om een opleiding te volgen? Check dan hier of jouw opleiding in aanmerking komt voor betaald educatief verlof. Als werknemer heb je recht op een maximum van 125 uren Vlaams Opleidingsverlof per schooljaar, al wordt het aantal uren wel aangepast aan je tewerkstellingspercentage.

Tip: ben je er nog niet uit welke opleiding je wil volgen? Kies een opleiding die je gelukkig maakt en/of je carrière boost. Go for happy!

Check: De nieuwigheden van het Vlaams opleidingsverlof voor 2021-2022

(fd)

6 december 2021
Anderen bekeken ook