Hoe werkbaar werk je loopbaan draaglijk houdt?
Chris Verbruggen is administratief HR-medewerker bij t-groep. Volgende maand kan ze in principe met pensioen. Maar dat wil ze niet. Wat is haar geheim?
Eind oktober werd het wetsontwerp met een tiental maatregelen rond ‘werkbaar wendbaar werk’ goedgekeurd door de federale regering. De klemtoon van deze maatregelen ligt vooral op de balans tussen werk en privé, de strijd tegen stress en burn-out en op de loopbaanrekening en loopbaansparen. Het doel van de voorstellen van de minister van Werk Kris Peeters is om de arbeidsorganisatie in ons land te moderniseren.
Belgische bedrijven verwachten vooral dat de nieuwe maatregelen voor grotere flexibiliteit zullen zorgen. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van wervingsbureau Robert Half onder 200 Belgische HR-managers.
Volgens de HR-managers vallen twee belangrijke maatregelen op. Zo’n 57 procent van de ondervraagden noemt de flexibele werkweek als een van de meest invloedrijke voorstellen. Werkduur zou niet meer per week maar per jaar berekend worden. Dit betekent dat het aantal werkuren per week of per dag verhoogd kan worden zodat bepaalde piekperioden op de werkvloer opgevangen kunnen worden. Op rustigere momenten krijgen werknemers dan meer vakantie toegekend.
De andere meest invloedrijke maatregel, aangestipt door 54 procent van de ondervraagden, is de mogelijkheid om werknemers hun rust- of vakantiedagen te laten opsparen zodat ze deze later (binnen 6 jaar) kunnen opnemen. “Het grootste effect van het ‘werkbaar werk’ lijkt op de werktijden te vallen”, merkt Frédérique Bruggeman, Managing Director van Robert Half Belux, op.
Op nummer drie (38 procent) staat qua invloed een maatregel waarover steeds meer gesproken wordt en die al in sommige bedrijven wordt toegepast: thuiswerk. Werknemers zouden het recht krijgen om van thuis uit te werken bij specifieke omstandigheden, bijvoorbeeld voor een medisch bezoek.
(WiVi)
12 januari 2017Chris Verbruggen is administratief HR-medewerker bij t-groep. Volgende maand kan ze in principe met pensioen. Maar dat wil ze niet. Wat is haar geheim?
Werken waar en wanneer je wilt. Het klinkt goed, maar is in de praktijk niet evident. Dat merkte Gert Lambers, hr-manager bij ICT-bedrijf Aurelium.
Werknemers zijn productiever als ze van thuis uit werken of flexibele werkuren hebben, blijkt uit onderzoek bij Belgische HR-managers.
'Werknemers worden onderbetaald in het begin van hun carrière en op het einde krijgen ze te veel vergeleken met hun productiviteit”(Gianni Duvillier, Voka)
‘Werkbaar werk’ is hot in de politiek. Bij de FOD Financiën bepalen medewerkers grotendeels zelf hoe hun werktijd eruitziet!
59 procent van de ouders zegt dat het gezinsleven vandaag moeilijker is dan 20 jaar geleden. Gezinsvriendelijke werkplek staat bovenaan het verlanglijstje.
Deeltijds werk, thuiswerk, satellietkantoren, flexwerken: een planning opmaken wordt complexer, omdat er steeds meer puzzelstukjes bijkomen.
Sinds eind 2022 kunnen werknemers ervoor kiezen hun vijfdaagse werkweek in te korten tot 4 dagen. Maar nu blijkt dat de nieuwe regeling nauwelijks aanslaat...
Als werknemer krijg je sowieso te maken met een baas. Het goede nieuws is dat de rol van de baas er in de toekomst wellicht iets anders zal uitzien.