Thuiswerken
Vorige

1 van 283

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel euro bespaar je dankzij hybride werken?

Flexibel werken = gevaarlijk

Zelf bepalen wanneer, hoeveel en hoelang je vakantie neemt. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar voor medewerkers van de Virgin Group is het zo ver. Toch is niet iedereen overtuigd van het positief effect ...
#

Virgin is hier heus ook niet de eerste mee. In Amerika zijn er al enkele andere grote bedrijven die met een gelijkaardig systeem werken. De streamingdienst Netflix ging hen hier bijvoorbeeld al in voor en hanteert ook geen vaste vakantiedagen.

Voorwaarden

“Medewerkers van Virgin zullen de mogelijkheid krijgen om zelf te bepalen of ze enkele uren, een dag, een week of een maand vrijaf kunnen nemen”, beloofde Richard Branson. De enige voorwaarde bleek te zijn dat werknemers 100% zeker moeten zijn dat hun projecten zijn afgerond en dat zij en hun team up to date zijn van alles. Verder wijst Branson er ook op dat - indien de werknemer verlof neemt - hun afwezigheid hun carrière niet mag schaden. Met andere woorden: ze moeten hun werk af hebben. Maar daar knelt het schoentje voor velen. Wanneer is werk ‘af’? Is het altijd wel zo zwart wit?

Negatieve gevolgen

Lucy Kellaway, management-columnist bij de Financial Times, heeft grote vraag- en uitroeptekens bij deze voorwaarden. Zij voorspelt negatieve gevolgen voor werknemers door een dergelijke werkregeling én dat het enkel een meerwaarde is voor de werkgever zelf.

Ze denkt dat sommige mensen nooit klaar zullen zijn met hun werk en daardoor niet op tijd vakantie zullen durven nemen, met burn-outs, stress of zelfs ziekte als gevolg. Mensen gaan denken dat ze geen pauze verdienen als ze niet helemaal klaar zijn met hun taken, terwijl het taken zijn die misschien niet afgerond kunnen worden, maar doorlopend opgevolgd moeten worden. Andere werknemers die minder geëngageerd zijn zullen dan weer profiteren van een dergelijke vrije regeling.

“De moderne arbeidstaak is eindeloos,” legt Kellaway uit in haar column. “De meeste opdrachten zijn nooit afgelopen, zodat het heel moeilijk wordt om in te schatten wanneer je vakantie kan nemen. Een vastgelegde vakantie geeft aan dat het geoorloofd is om vrijaf te nemen, ook al is het werk niet helemaal achter de rug."

Ruimte voor flexibeler werk

Toch moet Kellaway toegeven dat overdreven controle op werkuren voorbijgestreefd is in een tijd waar meer de nadruk wordt gelegd op verwezenlijkingen dan gepresteerde uren. Volgens haar is er wel plaats voor een flexibeler systeem en moet er zeker niet krampachtig vastgehouden worden aan oudere, statische werkmodellen. Ze is dan ook voorstander van een soort ‘vakantiepakket’: een pakket met een aantal vakantiedagen dat vrij ingezet kan worden naargelang de persoonlijke voorkeur van de medewerker.

(sjv) – Bron : Express.be / ft.com / Wolterskluwer.be 

22 oktober 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook