Een op drie werknemers is niet klaar voor Het Nieuwe Werken
Werknemers verwachten heel wat van Het Nieuwe Werken, zoals een betere balans werk-privé. Maar niet iedereen is even enthousiast.
Virgin is hier heus ook niet de eerste mee. In Amerika zijn er al enkele andere grote bedrijven die met een gelijkaardig systeem werken. De streamingdienst Netflix ging hen hier bijvoorbeeld al in voor en hanteert ook geen vaste vakantiedagen.
“Medewerkers van Virgin zullen de mogelijkheid krijgen om zelf te bepalen of ze enkele uren, een dag, een week of een maand vrijaf kunnen nemen”, beloofde Richard Branson. De enige voorwaarde bleek te zijn dat werknemers 100% zeker moeten zijn dat hun projecten zijn afgerond en dat zij en hun team up to date zijn van alles. Verder wijst Branson er ook op dat - indien de werknemer verlof neemt - hun afwezigheid hun carrière niet mag schaden. Met andere woorden: ze moeten hun werk af hebben. Maar daar knelt het schoentje voor velen. Wanneer is werk ‘af’? Is het altijd wel zo zwart wit?
Lucy Kellaway, management-columnist bij de Financial Times, heeft grote vraag- en uitroeptekens bij deze voorwaarden. Zij voorspelt negatieve gevolgen voor werknemers door een dergelijke werkregeling én dat het enkel een meerwaarde is voor de werkgever zelf.
Ze denkt dat sommige mensen nooit klaar zullen zijn met hun werk en daardoor niet op tijd vakantie zullen durven nemen, met burn-outs, stress of zelfs ziekte als gevolg. Mensen gaan denken dat ze geen pauze verdienen als ze niet helemaal klaar zijn met hun taken, terwijl het taken zijn die misschien niet afgerond kunnen worden, maar doorlopend opgevolgd moeten worden. Andere werknemers die minder geëngageerd zijn zullen dan weer profiteren van een dergelijke vrije regeling.
“De moderne arbeidstaak is eindeloos,” legt Kellaway uit in haar column. “De meeste opdrachten zijn nooit afgelopen, zodat het heel moeilijk wordt om in te schatten wanneer je vakantie kan nemen. Een vastgelegde vakantie geeft aan dat het geoorloofd is om vrijaf te nemen, ook al is het werk niet helemaal achter de rug."
Toch moet Kellaway toegeven dat overdreven controle op werkuren voorbijgestreefd is in een tijd waar meer de nadruk wordt gelegd op verwezenlijkingen dan gepresteerde uren. Volgens haar is er wel plaats voor een flexibeler systeem en moet er zeker niet krampachtig vastgehouden worden aan oudere, statische werkmodellen. Ze is dan ook voorstander van een soort ‘vakantiepakket’: een pakket met een aantal vakantiedagen dat vrij ingezet kan worden naargelang de persoonlijke voorkeur van de medewerker.
(sjv) – Bron : Express.be / ft.com / Wolterskluwer.be
22 oktober 2014Werknemers verwachten heel wat van Het Nieuwe Werken, zoals een betere balans werk-privé. Maar niet iedereen is even enthousiast.
Werken waar en wanneer je wilt. Het klinkt goed, maar is in de praktijk niet evident. Dat merkte Gert Lambers, hr-manager bij ICT-bedrijf Aurelium.
Het verkorten van de reistijd zou jaarlijks miljarden kunnen opleveren. Dat zegt een onderzoek naar de effecten van het nieuwe werken.
Wanneer je vakantie kan nemen, hangt af van de sector en van de onderneming waarin je werkt.
In de VS experimenteren bedrijven met een onbeperkt aantal vakantiedagen voor hun werknemers. Dat levert veel voordelen op, voor personeel én het bedrijf.
We vroegen aan Amber (40) uit Oostakker hoeveel zij verdient…
Een eerste indruk is altijd belangrijk. Je kledingkeuze speelt een grote rol in de boodschap die je overbrengt. Hoe solliciteer je in stijl?
De eerste voorwaarde om minder stress te ervaren is ... zelfzorg. Daarom: 5 tips als eerste stap naar meer zorg én respect voor jezelf.
20 dagen: dat is het aantal wettelijke verlofdagen waar je als voltijds werknemer recht op hebt. Deze tips helpen je aan méér en langer verlof.