Flexibel werken is gezond
Onderzoekers ontdekten dat werknemers die flexibel werken, doorgaans gezonder leven. Ze hebben meer energie, slapen beter en hebben minder last van stress.
Vooral in België zit flexwerken nog niet in de lift. Samen met Portugal en Italië trekken we de lijst van landen die het minst openstaan voor deze nieuwe vorm van werken. Een vreemde vaststelling, want meer dan de helft van de Belgische organisaties zegt flexibel werken belangrijk te vinden om talent aan te trekken en te houden. Bovendien is 67 procent van de Belgische bedrijfsleiders (77 procent in Europa) ervan overtuigd dat de productiviteit met 39 procent (46 procent) toeneemt als werknemers de kans krijgen om zélf hun werk te organiseren.
Landen die het meest openstaan voor flexibel werken | Landen die het minst openstaan voor flexibel werken |
Duitsland | België |
Verenigd Koninkrijk | Portugal |
Noorwegen | Italië |
Een van de redenen waarom flexwerk nog niet goed ingeburgerd is in het bedrijfsleven, is de beperkte aanbieding van eigen technologie aan de werknemers. Slechts 43 procent van de Belgische bedrijven (33 procent in Europa) biedt zijn medewerkers internetverbinding aan zodat ze thuis kunnen werken. En amper 10 procent krijgt een combinatie van laptop, smartphone en internetverbinding aangeboden.
Een gemiste kans, want flexibel werken heeft heel wat voordelen. Microsoft België is daar het goede voorbeeld van. Zij passen nu al vier jaar een flexibele werkstijl toe en zaten de voorbije vijf jaar telkens in de top 3 van beste werkgevers. ‘Als je de nodige technologie niet in huis hebt, is het moeilijk om je werknemers te laten flexwerken. Bij Microsoft hadden we wél alles voorhanden’, vertelt Philippe Rogge, algemeen directeur van Microsoft België.
Behalve uitgeroepen worden tot beste werkgever, ziet Microsoft ook een vermindering in de reis- en kantoorkosten, een stijging van de productiviteit en maakt het bedrijf tegenwoordig meer kans om nieuwe werknemers aan te trekken en bovendien ook te houden.
Maar dat is natuurlijk niet alles. Naast technologie is ook een open bedrijfscultuur, vertrouwen in de werknemers en sterk leiderschap nodig om flexibel werken mogelijk te maken. Op dit moment heeft slechts 76 procent (70 procent in Europa) van de werkgevers vertrouwen in zijn werknemers.
Hoewel het een jammerlijke zaak is dat bedrijven niet de mogelijkheid tot flexwerk aanbieden, heerst er in de eerste plaats nog een groter probleem dat eerst aangepakt moet worden. Ruim 22 procent van de werknemers in België (25 procent in Europa) zegt niet op de hoogte te zijn van de richtlijnen rond flexibel werken. Om volgens de nieuwe werkstijl te beginnen werken, moeten de werknemers natuurlijk eerst goed op de hoogte zijn. Bedrijven weten dus wat hen de komende maanden te doen staat …
(mw) – Bron: Microsoft
8 februari 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Onderzoekers ontdekten dat werknemers die flexibel werken, doorgaans gezonder leven. Ze hebben meer energie, slapen beter en hebben minder last van stress.
Goede voornemens volhouden is geen gemakkelijke taak. Deze 14 eenvoudige tips houden je energievol en gefocust op je doelen.
Zou je graag wat vaker aan thuiswerk doen? Of zou je misschien liever halftijds aan de slag willen gaan? Een paar tips om je job flexibeler te maken.
Pol Vanbiervliet moet wegens een recente operatie van thuis uit werken. Als algemeen directeur van Cisco Systems lijkt dat niet simpel. Maar dat is het wel!
Wie van thuis uit kan werken, lijkt een luizenleventje te leiden. Toch vereist dit een aantal vaardigheden en aardig wat discipline. Experts geven 5 uiterst praktische tips.
In e-mails wordt veel makkelijker gelogen. Aan de hand van deze 6 signalen ontmasker je de waarheid!
De Nationale Bank van België omarmt activity-based working: elke medewerker kiest de concrete werkplek in functie van de taak. Het gebouw, de digitale uitrusting en het HR-beleid maken die aanpak mogelijk.
Ben je een (startende) boekhouder, benieuwd of je salaris wel marktconform is? Ziehier een overzicht van de lonen per accountant profiel...
Een pas uitgereikte Nobelprijs doet de aandacht voor de loonkloof tussen man en vrouw opflakkeren. Die blijkt nergens zo klein als bij ons.