Thuiswerken
Vorige

1 van 283

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel euro bespaar je dankzij hybride werken?

Flexibel werken geen succes in België

Waar en wanneer je dat wil, dat is de definitie van flexibel werken. En hoewel het allemaal mooi klinkt, varen weinig bedrijven reeds die koers. Het heeft nochtans heel wat voordelen, blijkt uit een recent uitgevoerde enquête van Microsoft.
#

Vooral in België zit flexwerken nog niet in de lift. Samen met Portugal en Italië trekken we de lijst van landen die het minst openstaan voor deze nieuwe vorm van werken. Een vreemde vaststelling, want meer dan de helft van de Belgische organisaties zegt flexibel werken belangrijk te vinden om talent aan te trekken en te houden. Bovendien is 67 procent van de Belgische bedrijfsleiders (77 procent in Europa) ervan overtuigd dat de productiviteit met 39 procent (46 procent) toeneemt als werknemers de kans krijgen om zélf hun werk te organiseren.

Landen die het meest openstaan voor flexibel werken  Landen die het minst openstaan voor flexibel werken 
Duitsland  België 
Verenigd Koninkrijk  Portugal 
Noorwegen  Italië 

Laptop en smartphone

Een van de redenen waarom flexwerk nog niet goed ingeburgerd is in het bedrijfsleven, is de beperkte aanbieding van eigen technologie aan de werknemers. Slechts 43 procent van de Belgische bedrijven (33 procent in Europa) biedt zijn medewerkers internetverbinding aan zodat ze thuis kunnen werken. En amper 10 procent krijgt een combinatie van laptop, smartphone en internetverbinding aangeboden.

Voordelen

Een gemiste kans, want flexibel werken heeft heel wat voordelen. Microsoft België is daar het goede voorbeeld van. Zij passen nu al vier jaar een flexibele werkstijl toe en zaten de voorbije vijf jaar telkens in de top 3 van beste werkgevers. ‘Als je de nodige technologie niet in huis hebt, is het moeilijk om je werknemers te laten flexwerken. Bij Microsoft hadden we wél alles voorhanden’, vertelt Philippe Rogge, algemeen directeur van Microsoft België.

Behalve uitgeroepen worden tot beste werkgever, ziet Microsoft ook een vermindering in de reis- en kantoorkosten, een stijging van de productiviteit en maakt het bedrijf tegenwoordig meer kans om nieuwe werknemers aan te trekken en bovendien ook te houden.

Vertrouwen

Maar dat is natuurlijk niet alles. Naast technologie is ook een open bedrijfscultuur, vertrouwen in de werknemers en sterk leiderschap nodig om flexibel werken mogelijk te maken. Op dit moment heeft slechts 76 procent (70 procent in Europa) van de werkgevers vertrouwen in zijn werknemers.

Slechte communicatie

Hoewel het een jammerlijke zaak is dat bedrijven niet de mogelijkheid tot flexwerk aanbieden, heerst er in de eerste plaats nog een groter probleem dat eerst aangepakt moet worden. Ruim 22 procent van de werknemers in België (25 procent in Europa) zegt niet op de hoogte te zijn van de richtlijnen rond flexibel werken. Om volgens de nieuwe werkstijl te beginnen werken, moeten de werknemers natuurlijk eerst goed op de hoogte zijn. Bedrijven weten dus wat hen de komende maanden te doen staat …

(mw) – Bron: Microsoft 

8 februari 2012
Anderen bekeken ook