De gevolgen van Het Nieuwe Werken
Consultancybedrijven waren een van de eersten om Het Nieuwe Werken toe te passen. Maar die nieuwe manier van werken is niet zonder gevolgen!
In de studie, die werd uitgevoerd bij bijna 600 HR-professionals, geeft 96 procent van de ondervraagden aan dat een flexibele manier van werken de productiviteit een boost zou geven. Daarnaast zegt 59 procent dat van thuis uit werken hetzelfde resultaat teweeg zou brengen.
De studie toont ook aan dat een positievere aanpak van gezondheid en welzijn nodig is. Zo zegt 52 procent van de bevraagden dat fitness- en sportpauzes binnen de kantooruren de algemene productiviteit zouden doen toenemen.
Stephen Menko, directeur UK bij Ortus: "Het maximum uit werknemers halen, is een kerntaak van HR. De attitudes over hoe men dit het best kan bereiken, zijn echter veranderd. Vandaag ligt de focus meer op de gezondheid en het welzijn van het personeel in plaats van veel uren presteren en talrijke vergaderingen." Menko is ervan overtuigd dat flexibel werken almaar meer de norm zal worden op de arbeidsmarkt.
(nm) – Bron: Hrmagazine.co.uk
26 juni 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Consultancybedrijven waren een van de eersten om Het Nieuwe Werken toe te passen. Maar die nieuwe manier van werken is niet zonder gevolgen!
Werknemers verwachten heel wat van Het Nieuwe Werken, zoals een betere balans werk-privé. Maar niet iedereen is even enthousiast.
Onderzoekers ontdekten dat werknemers die flexibel werken, doorgaans gezonder leven. Ze hebben meer energie, slapen beter en hebben minder last van stress.
Rani werkt sinds februari als Communication Officer bij AlphaCredit: “AlphaCredit ondersteunt klanten in hun ecologische transitie”
Arne is Digital Personal Banker, een commerciële functie waarbij je telefonisch of via Teams klaarstaat om klanten
43% van de Vlaamse bedienden heeft op het eind van het jaar vakantiedagen over. Bij de mannen loopt dit op tot 47%, tegenover 39% van de vrouwen...
Bepaal jij zelf wanneer je werkdag begint en eindigt? Dan heb je glijdende werkuren, net zoals 52% van de Belgische bedienden. Een luxe, zo blijkt...
Ruzie op de werkvloer gaat soms ver. Van weggedraaide bureaus tot pure paranoia. Hoe ga je daar het best mee om?
Fouten gebeuren altijd. Maar heb je een collega die er werkelijk niets van bakt, zorg dan dat je er zelf niet het slachtoffer van wordt. Daarom: 5 tips!