Gezondheid
Vorige

1 van 714

Volgende
Volgend artikel:

NIEUW: AI-app tegen rugpijn

Fitter en vitaler, thuis en op je werk: 10 tips

fitter en vitaler
Je móet de kinderen op tijd aan de schoolpoort krijgen, je móet lekker en liefst gezond koken, je móet je baas tevreden houden, je móet genoeg sporten… Vermoeiend toch, al dat moeten? Als je op het einde van de dag geen energie meer hebt om te genieten, dan is het hoog tijd om te werken aan een fitter en vitaler leven.

1. Een goede nachtrust

Nog vijf minuutjes! Iedereen blijft weleens langer in bed liggen, maar dat is geen goed idee. Belangrijk is om elke dag op hetzelfde uur in bed te kruipen, én op te staan. Het maakt ook niet zozeer uit of je nu zeven uur slaapt of negen, maar wel hoe diep je slaapt. Je kamer verduisteren, een temperatuur van ongeveer zestien graden en complete stilte, dat heb je nodig om heerlijk weg te dromen.

Koffie, alcohol en beeldschermen zijn nefast voor je nachtrust. Ga ontspannen naar bed, en je stapt de dag erna met een fris hoofd uit bed.

2. Een oprechte lach

Lachen is gezond, wordt weleens gezegd. En dat klopt als een bus! Als je lacht, maakt je lichaam minder cortisol – ook wel het stresshormoon genoemd – aan en komen de feel good-stofjes vrij. Laat de endorfine, serotonine en dopamine dus maar door je lichaam stromen.

3. Een slokje water

Om het half uur een glas, dat is de norm. Je lichaam is één grote brok cellen die vooral uit water bestaat. Je lichaam voeden doe je dus vooral door goed te hydrateren. Onze tip: drink vóór je dorst krijgt.

4. Complete stilte

Elke dag word je overspoeld door berichten, mails, woorden, beelden… En dat gaat meestal gepaard met geluid. Dat is veel om dag in, dag uit te verwerken. Zoek daarom eens de stilte op. Pas dan kun je écht stilstaan bij wat je diep vanbinnen voelt.

5. Kauwen, kauwen, kauwen

Een grote portie frieten, mosselen à volonté, een heerlijke barbecue. Iedereen overeet zich af en toe, en juist dat vreet tonnen energie. De oplossing? Meer kauwen. Het doet je minder eten én je krijgt meer voedingsstoffen binnen. Een goede regel om de hoeveelheid voeding te bepalen is de 80%-regel. Eet totdat je maag voor ongeveer 80% gevuld is. Dat is voldoende en geeft je geen slecht gevoel achteraf.

6. Een leeg hoofd

Een van de grootste boosdoeners van vermoeidheid? Stress. Al die ronddwalende gedachten, al die to do’s, je problemen en je zorgen, je zou voor minder uitgeput raken. Schrijf daarom al je zorgen van je af, probeer je problemen zo concreet mogelijk te maken en je to do’s te noteren om je hoofd helemaal leeg te maken. De stress glijdt van je af en maakt plaats voor energie. Een goede tip: mediteer af en toe!

7. De belangrijkste maaltijd: het ontbijt

Ga je de deur uit zonder te ontbijten? Geen goed idee. Als je het ontbijt overslaat, ontzeg je je lichaam waardevolle brandstoffen. Misschien krijg je simpelweg geen drie boterhammen naar binnen, probeer dan op zijn minst een stuk fruit of wat yoghurt te eten.

8. Zingen in de auto

Als je zingt, maakt je lichaam endorfine aan. Dat geeft je energie, maakt je gelukkiger en neemt de stress grotendeels weg. Warm je stembanden op in de auto, of waan je een heuse popster onder de douche.

9. In het zonnetje

Als het zonnetje schijnt, ben je gelukkig. En dat is geen toeval: door het zonlicht maakt je lichaam serotonine en vitamine D aan waardoor je meer energie krijgt. Dat is meteen ook de reden waarom je in de herfst wat lustelozer bent dan in de zomer.

10. Een vleugje dankbaarheid

Je bent pas écht gelukkig als je dankbaar bent voor de dingen die je hebt. Het geeft je namelijk een flinke dosis innerlijke rust. Schrijf elke dag minstens één ding op waarvoor je dankbaar was. Dat kan een simpele knuffel van je dochter zijn, een onverwacht bezoekje van je moeder, een leuk compliment van je baas of de gezellige lunch met collega’s. 

(dt/em)

28 juli 2020
Anderen bekeken ook