Bedrijfswagens duurder voor zij die bedrijfswagen meest nodig hebben
Alle werknemers met een buitenfunctie, die een auto het meest nodig hebben, worden het zwaarst getroffen door de nieuwe regels van de regering Di Rupo.
“Begin 2012 veranderde er heel wat aan de regelgeving rond bedrijfswagens. Door de omslachtige communicatie hierrond heerste er veel onbegrip en was het niet altijd even duidelijk wat er nu daadwerkelijk zou veranderen”, vertelt Michel Van den Broeck, managing director bij fleet- en voertuigbeheerbedrijf LeasePlan Belgium.
Intussen is de mist opgeklaard en kunnen er conclusies worden getrokken worden. “83 procent van de Belgen met een bedrijfswagen betaalt nu meer belastingen dan bij de vorige regelgeving. De factuur weegt het zwaarst bij de lagere kaders en bedienden in een buitenfunctie”, zegt Michel Van den Broeck.
“Gemiddeld zien Belgische werknemers met een bedrijfswagen in het eerste jaar van een leasecontract hun belastbaar voordeel – en dus hun belastingen – stijgen met maar liefst 44 procent tegenover de oude regelgeving. Op jaarbasis betekent dat een stijging met 893 euro, tot 2.887 euro.”
LeasePlan zelf merkt dat ‘downsizing’ de algemene trend is sinds de nieuwe regelgeving. “Er wordt niet meteen gekozen voor een kleinere wagen, maar wel voor een wagen met een lagere motorisatie, al dan niet aangevuld met extra opties.”
Voor veel bedrijven is de bedrijfswagen een belangrijk instrument dat strategisch wordt ingezet om werknemers aan te trekken en te behouden. “Voor een bediende met een commerciële buitenfunctie vertegenwoordigt de bedrijfswagen zo’n 5,8 procent van het vaste jaarsalaris, terwijl dat bij directie en hogere kaderleden 4,3 procent bedraagt”, aldus Michel Van den Broeck.
Wanneer een werkgever een bedrijfswagen voor persoonlijk gebruik ter beschikking stelt van zijn werknemer, ontstaat er een belastbaar voordeel alle aard (VAA) voor die werknemer.
Dit voordeel alle aard is aan bedrijfsvoorheffing onderworpen. De waarde van het voordeel wordt bijgeteld bij het ‘gewoon’ salaris en is onderworpen aan bedrijfsvoorheffing. Hoe hoger het VAA, hoe meer belastingen een werknemer moet betalen, en hoe minder nettoloon hij overhoudt.
Tot 2011 werd het VAA van een bedrijfswagen berekend aan de hand van de CO2-uitstoot van de wagen en de afstand van het woon-werkverkeer. Nu houdt het VAA helemaal geen rekening meer met die afstand, maar wordt het berekend aan de hand van de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van de wagen.
Momenteel wordt volgende formule voor het VAA gebruikt:
6/7 x ((netto catalogusprijs + BTW) + korting) x CO2-coëfficiënt
Een belangrijke kanttekening bij deze formule is dat het jaarlijks belastbaar voordeel vanaf begin 2014 nooit minder kan bedragen dan 1.250 euro en dat de CO2-coëfficiënt een onder- en bovengrens heeft van respectievelijk 4 procent en 18 procent.
“De cataloguswaarde waar sinds begin 2012 in de formule rekening mee wordt gehouden zorgt ervoor dat het VAA nu tot wel vijfmaal hoger kan liggen dan bij de oude berekening, toen er nog rekening werd gehouden met de kilometers van het woon-werkverkeer.”
Het eerste jaar dat er met de wagen gereden wordt, geldt de volledige brutocataloguswaarde, daarna wordt een degressiviteit ingebouwd: wat betekent dat de cataloguswaarde de volgende vier jaar zakt met telkens 6 procent, tot een minimum van 70 procent van de oorspronkelijke waarde.
Wanneer de bestuurder na verloop van tijd beslist om een extra optie aan zijn wagen toe te voegen, moet het VAA herberekend worden, aangezien de cataloguswaarde van de wagen dan ook verandert. De wagens die volgens LeasePlan het zwaarst afgestraft worden zijn de hybride en elektrische wagens. Dat komt door hun forse catalogusprijs.
“Ook is de BTW-regelgeving fel gewijzigd. Op voorwaarde dat de BTW afgedragen werd op het aangerekende VAA, aanvaardde de fiscus een recuperatie van 50 procent van die BTW. Aangezien met de nieuwe regelgeving de link tussen het VAA en de inkomstenbelasting definitief verbroken werd, wordt de BTW-aftrek sinds 2013 berekend aan de hand van het gebruik van de wagen voor beroepsdoeleinden. Naargelang het werkelijk beroepsgebruik kan de belastingplichtige voortaan de BTW aftrekken met een maximum van 50 procent voor personenwagens en 100 procent voor lichte vrachtwagens.”
“Niet alleen de financiële impact van de nieuwe regelgeving was aanzienlijk, ook zorgde de aanpassing in de praktijk voor heel wat administratieve rompslomp”, besluit Michel Van den Broeck.
(Voordeel alle aard (VAA) op jaarbasis)
Model | Oude VAA | Nieuwe VAA | Verschil |
---|---|---|---|
Volkswagen Golf VI (diesel) | 1.173,15 euro | 1.250 euro | 6,55% |
Mercedes C-klasse (diesel) | 1.291,65 euro | 2.303,87 euro | 78,37% |
Audi A6 Avant (diesel) | 1.599,75 euro | 3.561,36 euro | 122,62% |
BMW 5 Touring (diesel) | 1.528,65 euro | 3.818,25 euro | 149,77% |
(mr)
22 oktober 2014Alle werknemers met een buitenfunctie, die een auto het meest nodig hebben, worden het zwaarst getroffen door de nieuwe regels van de regering Di Rupo.
Werkgever en werknemer maken meestal duidelijke afspraken over het gebruik van de wagen tijdens de arbeidsovereenkomst. Maar wat na ontslag?
Volgens cijfers van Statbel werkt 1 op de 4 Belgische werknemers deeltijds. Vooral vrouwen kiezen ervoor om niet langer voltijds te werken.
Soms zie je door de documenten je kantoor niet meer. Gelukkig is er een hulpmiddeltje dat je dubbel zo snel door dat leesvoer helpt: snellezen.
Lijkt het soms alsof je collega meer complimentjes krijgt van de baas? Weet dan dat je dit grotendeels aan jezelf te danken hebt!
Je stage doen bij het bedrijf waarop je hoopte, nadien een job aangeboden krijgen bij datzelfde bedrijf én na een jaar groeikansen zien bij diezelfde werkgever. Dat is het parcours dat Xante Janssens (24) na haar studies aflegde bij Hoogmartens Wegenbouw.
Werknemers die er voor kiezen om langere tijd bij hun werkgever te blijven, worden vaak beloond met een anciënniteitspremie. Dit zijn de voorwaarden.
In de zoektocht naar talent zwaaien nogal wat werkgevers met een aanwervingspremie voor een collega die iemand nieuw aanbrengt op de werkvloer...
Van alle werknemers in ons land heeft zowat 36 procent af te rekenen met werkstressklachten.