Hoeveel is jouw groepsverzekering waard?
Wat is de precieze waarde van je groepsverzekering? En wat kan je er (nog) van verwachten? Een overzicht...
Een bedrijfswagen, groepsverzekering of maaltijdcheques zijn vaak voorkomende extralegale voordelen die je als werknemer een mooi financieel voordeel kunnen opleveren. Iets minder bekend - maar daarom niet minder interessant - is de financiële werknemersparticipatie. Hierbij kun je als werknemer deelnemen (participeren) in de winst of het kapitaal van je bedrijf.
Goed om te weten: financiële werknemersparticipatie geldt voor alle werknemers binnen hetzelfde bedrijf, iedereen geniet dus van dezelfde voordelen.
Checklist: alle extralegale voordelen op een rij
Hiermee word je als werknemer voor een (klein) stukje eigenaar van het bedrijf waarvoor je werkt. Door deelname in het kapitaal kun je dus meegenieten van de winst die er - o.a. door jouw inzet op het werk - gemaakt wordt. Die kun je krijgen in de vorm van aandelen, deelbewijzen of dividenden.
Een winstpremie of loonbonus is een collectieve bonus en wordt dus toegekend aan alle werknemers. Het bedrag kan identiek zijn (iedereen hetzelfde bedrag of percentage) of gecategoriseerd (volgens een verdeelsleutel). Deze vorm van financiële werknemersparticipatie is best wel interessant want als werknemer betaal je slechts een solidariteitsbijdrage van 13,07% en een belasting van 7%.
Ontdek: Welke soorten bonus bestaan er?
Wie wil starten met beleggen moet niet meteen de beurscijfers uitpluizen, want met wat geluk schenkt je werkgever aandelen van het bedrijf aan een verminderde prijs (ten hoogste 20% lager dan de normale marktwaarde van het aandeel), waardoor je met wat geluk een mooi rendement kunt behalen.
Let wel: de aandelen staan op naam van de werknemer en kunnen niet overgedragen worden binnen de 5 jaar na de inschrijving. Vaak worden de aandelenplannen maar toegekend op voorwaarde dat je twee jaar later nog altijd voor hetzelfde bedrijf zal werken.
Of aandelen van het bedrijf interessant zijn of niet, hangt vooral af van de financiële toestand van het bedrijf en de toekomstplannen. Wanneer je je spaargeld hebt geïnvesteerd in het aankopen van die aandelen, kun je - in het slechtste geval - wel wat verlies lijden. Voor wie het als een “extra” beschouwt, kunnen die goedkope aandelen misschien wel een ideale investering zijn in een carrière als belegger op de beurs…
Wat de belastingen betreft: de aandelen worden gewoon mee verrekend met de personenbelasting en je betaalt 13,07% socialezekerheidsbijdrage. Behoud je de aandelen de eerstkomende twee jaar, dan krijg je een belastingvrije korting van 16,67% op de waarde van de aandelen. De meerwaarde op de aandelen is in principe onbelast.
Krijg je dividenden, dan betaal je 30% roerende voorheffing. Gaat het over dividenden die je van aandelen van een buitenlands moederbedrijf krijgt, dan betaal je een buitenlandse bronbelasting van 15% en een belasting van 30% op het verschil tussen het ontvangen bruto dividend en de ingehouden buitenlandse bronheffing.
E-GIDS: Onderhandelen over je loon
Zoals de term al doet vermoeden, krijg je bij dit voordeel het recht (de optie) om binnen een bepaalde termijn een bedrijfsaandeel voor een vastgelegde prijs aan te kopen. Stijgt de waarde van die aandelen, dan kun je ze verkopen en een mooie winst opstrijken.
In tegenstelling tot de aandelen (zie hierboven) betaal je bij aandelenopties geen socialezekerheidsbijdrage, op voorwaarde dat je de optie binnen de 60 dagen na het aanbod van je baas hebt aanvaard. Als werknemer betaal je hierop wel belastingen, al is het een forfaitair percentage van 18% (in bepaalde gevallen 9%) op de werkelijke waarde. Beslis je om de aandelen na 5 jaar nog langer te houden, hou er dan wel rekening mee dat het belastbaar voordeel voor elk jaar extra verhoogd wordt met 1%.
Kortom, wie kan kiezen uit een aantal financiële werknemersparticipaties, houdt dus best zijn of haar rekenmachine bij de hand.
Een gewone bonus of aandelenopties: wat kies je best?
(fd)
2 november 2023Wat is de precieze waarde van je groepsverzekering? En wat kan je er (nog) van verwachten? Een overzicht...
De Belg is minder tevreden over zijn loonpakket, terwijl zijn loon en het aantal toegekende extralegale voordelen wel stelselmatig stijgen, zo blijkt...
Steeds meer werkgevers laten hun werknemers met een variabel loon kiezen tussen een klassieke bonus of aandelenopties. Wat is de meest interessante optie?
Zou jij blij zijn met een bedrijfswagen in plaats van een loonsverhoging bij je welverdiende promotie?
Na het behalen van een collectieve doelstelling kan een schouderklopje van de baas deugd doen. Een loonbonus is natuurlijk nog meer een beloning.
Voor jongeren is het aanbieden van maaltijdcheques van doorslaggevend belang bij het wel of niet aannemen van een job… en daar hebben ze een goede reden voor.
Wie als werknemer goed presteert kan bovenop zijn vast maandloon ook nog een variabel loon krijgen. Deze bonussen bestaan in meerdere vormen.
Welke extralegale voordelen zitten in de lift … en zitten er ook gekke tussen? We zoeken het uit.
Het zogenoemd cafetariaplan stelt je in staat om jaarlijks je loonpakket af te stemmen op je specifieke noden en behoeften.