Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 267

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdienen jouw burgemeester en schepenen?

Financieel zelfstandig door het leven vanaf je 18 jaar, hoe doe je dat?

Veel jongeren kunnen niet wachten tot ze 18 jaar zijn. Vanaf dat moment zijn ze wettelijk meerderjarig. Velen denken dan in het bijzonder aan al de vrijheden die daarmee gepaard gaan. Maar soms vergeten de jongvolwassenen dat meerderjarig zijn heel wat verantwoordelijkheden met zich meebrengt.

De financiële zelfstandigheid is één van de grootste veranderingen in het leven van een 18-jarige. Het is een compleet nieuwe wereld die voor hem of haar open gaat. Niet langer moeten ze voor elke aankoop verantwoording afleggen bij vader-en moederlief. Ze kunnen eindelijk zelf bepalen wat ze willen doen met hun zuurverdiende centen.

Elke handtekening die ze vanaf dan zetten of aankoop die ze doen is op eigen verantwoordelijkheid. Dat maakt dat die nieuw verworven vrijheden soms heel wat stress met zich meebrengen. Vraag is hoe je kan vermijden dat je de verkeerde financiële keuzes maakt.

Een overzicht behouden dankzij je zichtrekening

Alles start bij je zichtrekening. Het is het ideale bankproduct om een mooi overzicht te behouden over je financiën. Zij die destijds via hun ouders een zichtrekeningen hebben geopend, staan vanaf hun 18 jaar volledig zelf in voor het beheer van die rekening.

Nog geen zichtrekening, of niet tevreden over je huidige zichtrekening? Geen probleem, je bent vrij om te bepalen waar je zo’n rekening wilt aanhouden. Zo zijn er verscheidene banken die gratis onlinezichtrekeningen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan de internetbanken Keytrade Bank en Hello Bank. Dergelijke zichtrekeningen zijn op maat gemaakt van de digitale generatie. Het is namelijk mogelijk om al je verrichtingen online te doen.

Overstappen naar een gratis zichtrekening is één van de eerste besparingen die je kan doen als jongvolwassenen. Het prijskaartje van de duurste zichtrekening op de markt loopt op tot 204 euro. Je kan met andere woorden maximaal 204 besparen door een gratis zichtrekening te openen. Daarmee kan je al snel een combiticket voor een festival kopen.

Bepaal je prioriteiten

Eenmaal je dankzij een zichtrekening een perfect overzicht hebt over je financiën kan je starten met te bepalen wat je prioriteiten zijn. Breng in kaart hoeveel je verdient met bijvoorbeeld een studentenjob. Bepaal hoeveel je elke maand wilt sparen en wat je wilt doen met je spaargeld. Zodra je een perfect beeld hebt van wat je financiële plannen zijn, is het veel gemakkelijk om financieel zelfstandig door het leven te gaan.

De impact van een financieel plan op de lange termijn is niet te onderschatten. Je kan bijvoorbeeld een vast bedrag opzijzetten om binnen pakweg twee jaar een auto te kopen. Misschien is dat niet voldoende om de wagen volledig zelf te financieren, maar het zorgt er wel voor dat een potentiële lening die je dan afsluit een veel kleinere hap uit je maandbudget zal nemen. Hoe minder je leent, hoe kleiner de maandelijkse afbetaling. Onze berekening toon aan dat wanneer je elke maand 100 euro opzijzet voor de aankoop van een wagen ter waarde van 10.000 euro je als snel 52 euro per maand kan besparen op je lening.

Voor dit voorbeeld gingen we uit van een lening op 4 jaar tegen een intrestvoet van 1,99 procent. Zonder te sparen sluit je een lening van 10.000 euro af. Wie twee jaar lang 100 euro spaart, kan het leenbedrag verlagen tot 7.600 euro.

Vergeet niet dat je zelf verantwoordelijk bent voor die lening. Bekijk daarom altijd of je de terugbetaling zelf kan dragen. Ook al sta je financieel op je eigen benen, het kan nooit kwaad om je oor te luisteren te leggen bij je ouders. Zij hebben immers tonnen financiële ervaring. Het mooie is: ouderlijk advies blijft gratis!

Een appeltje voor de dorst

Laat hoe dan ook een deel van je kapitaal op een spaarboekje staan. En dit is een heel belangrijke tip want vanaf je 18 jaar ben je volledig vrij om te bepalen wat je doet met het spaargeld op je spaarrekening. Er gelden geen limieten meer. Samen met die ongelimiteerde vrijheid steken heel wat verleidingen de kop. Nochtans is het belangrijk om altijd een appeltje voor de dorst te hebben. Je weet nooit wat er kan gebeuren.

Net zoals bij de zichtrekeningen loont het de moeite om spaarboekjes te vergelijken. Een berekening van TopCompare.be toonde aan dat het beste spaarboekje tot twaalf keer meer geld in het laatje brengt.

(ns/kv) - Bron: TopCompare

20 september 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook