In plaats van een historische evocatie van wat Woodstock heeft betekend voor de populaire cultuur in Amerika en wereldwijd, koos Lee voor een lichtvoetige kijk op hoe het voor de inwoners van het dorpje bij de festivalweide moet zijn geweest om plots meer dan een half miljoen groovy hippies door hun achtertuin te zien banjeren.
Om dat verhaal te vertellen, kiest Lee voor een Joods gezin dat een vervallen motel uitbaat vlak bij de festivalsite. Hun zoon is een keurige jongeman die voorzitter is van het plaatselijke handelscomité en zo tot zijn eigen verbazing in het hart van de organisatie terechtkomt. Op die manier leert hij zowel zichzelf, zijn roots als de veranderende zeden in het toenmalige Amerika kennen.
Ang Lee heeft succesvol alle clichés en valstrikken vermeden die op de loer liggen als je een film maakt over Woodstock. Uiteraard zijn er grote dosissen peace, love en modder te zien, en Lee filmde zelfs zeer geslaagd een psychedelische lsd-trip. Maar uiteindelijk is dit een mooi, warm, soms ontroerend en vooral zeer vermakelijk verhaal over een gezin dat door de tijdsgeest wordt ingehaald en daar sterker uit komt. Far out! (HDP)
21 oktober 2009
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Het laatste hersenspinsel van de Deense cynicus en filmmaker Lars von Trier? Een schokkende en afstotelijke fabel van over vrouwenhaat, erfzonde en (zelf)verminking… Kortom: voor elk wat wils!
De laatste tijd zien we steeds meer ‘ontslagfilmpjes’ die honderdduizenden views krijgen, ook op TikTok. Maar waarom doen mensen dat?
Yasmien en Stijn zijn Onderhoudscoördinatoren Bouwkunde bij Aquafin: “Dit is vrijheid in loondienst”
Welgeteld 46 Jobat-klanten ondersteunden Rentree tijdens de voorbije eindejaaractie. Rentree biedt gratis dienstverlening rond werk aan (ex-)kankerpatiënten.
Heb je besloten om te wachten tot volgend jaar om je carrière een nieuwe richting te geven? Niet doen! Omwille van volgende 3 redenen...
Artificiële intelligentie, elektrificatie en automatisatie. Ingenieurs en techniekers bij CNH Industrial krijgen heel wat hoogtechnologische innovaties voor de kiezen.
25% van de werkenden heeft lichamelijke klachten en zo’n 7,5% zit met psychische problemen. Wat kunnen we daaraan doen?