Ziekte
Vorige

1 van 149

Volgende
Volgend artikel:

De deur van het Loopbaanhuis staat altijd open

Fietsende werknemers zijn minder vaak ziek

Fietsende werknemers gezonder
Fietsen zorgt niet alleen voor een gezonde geest in een gezond lichaam, het zorgt ook voor een tevreden baas!

Minder ziekteverzuim

Uit onderzoek van het Attentia Business Intelligence Team blijkt namelijk dat fietsende werknemers zich minder vaak ziek melden op het werk dan collega’s die nooit met de fiets naar het werk gaan. Zo is het korte ziekteverzuim van fervente fietsers (zij die meer dan 6 maand per jaar naar het werk fietsen) slechts 2,74%.

Ook het langdurig ziekteverzuim in deze groep ligt met 0,1% beduidend lager dan de 1,09% van de niet-fietsers. Zelfs sportievelingen die maar tussen de 1 en 3 maand per jaar fietsen doen hun voordeel: slechts 3,32% meldt zich wel eens kortstondig ziek, dit in tegenstelling tot 3,77% van de niet-fietsers.

Ontdek: 7 redenen om met de fiets naar het werk te gaan

Gezonde levensstijl

Dat fietsen zorgt voor een lager ziekteverzuim hoeft niet te verwonderen. Beweging maakt deel uit van een gezonde levensstijl en zorgt voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

“Je hebt van een half uurtje fietsen per dag al een beduidend cardiovasculair voordeel, fietsen werkt dus beschermend voor hart en bloedvaten”, getuigt Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij Attentia. “Bovendien is fietsen, in vergelijking met bv. joggen, weinig belastend voor de gewrichten omdat fietsen geen impact heeft op je knieën of onderrug.”

“Meer beweging werkt ook bloeddrukverlagend waardoor je minder snel complicaties gaat ontwikkelen en de blootstelling aan zonlicht is goed voor je bioritme zodat je nachtrust zal verbeteren. Ook het BMI van fietsende werknemers is aanzienlijk lager dan bij niet-fietsende collega’s. Dus als je gewoon naar en van het werk kunt fietsen, is dat mooi meegenomen.”

Extra: Waarom is fietsen zo populair bij bedrijfsleiders?

Meer bedrijfsfietsen

Dat fietsen naar het werk steeds populairder wordt, blijkt ook uit het groeiend aantal bedrijfsfietsen: met een groei van 126% ten opzichte van vorig jaar kun je van een serieuze demarrage spreken, zelfs in tijden van corona.

“Meer werkgevers hadden in de coronatijden meer oog voor het welzijn van hun werknemers, zo blijkt uit navraag bij onze klanten”, aldus Geert De Volder, Sales Manager bij Lease a Bike Belgium. “Ondanks het feit dat velen thuis werkten, werden volop fietsen geleaset en die werden lang niet alleen voor het woon-werkverkeer gebruikt. In ruim een kwart van de gevallen (27,9%) ging het om een ‘sportfiets’. Dit waren dan koersfietsen (13,8%), (elektrische) mountainbikes (10,3%) en gravelbikes (3,8%). Ook elektrische bakfietsen (4,3%) waren populair.”

Het fiscale voordeel voor zowel de werkgever als de werknemer mag dan wel een grote rol spelen in het succes van de bedrijfsfiets, het is niet de enige reden.

“Ook de toegenomen focus van bedrijven op het welzijn van hun werknemers hielp”, weet Geert De Volder, Sales Manager bij Lease a Bike Belgium. “In de thuiswerktijden zaten veel werknemers op hun tandvlees. Heel wat klanten gaven aan dat ze leasefietsen gingen inzetten om hun werknemers gemotiveerd, betrokken én gewaardeerd te houden. Dat ze hen zo ook aan het fietsen/sporten kregen, is mooi meegenomen.”

Lees ook: Fietsen naar het werk voldoende gestimuleerd, of niet?

(fd)

30 augustus 2021
Anderen bekeken ook