Antwerpen heeft meer vacatures, maar gek genoeg ook meer werkzoekenden, schetst Bjorn Cuyt (VDAB) de situatie. “Alleen: 50 procent van die werkzoekenden is kortgeschoold en komt niet in aanmerking voor de aangeboden vacatures. Net daarom zie je die enorme dagelijkse pendelbeweging vanuit de groene rand naar de grootstad met zijn diensten en industrie.” Daarenboven zijn administratieve jobs net zo’n knelpunt geworden als technische functies, vervolgt Bjorn Cuyt. “Bijvoorbeeld callcenter- of klantendienstmedewerkers zijn functies waar niet iedereen spontaan naar zoekt. Dat is een gemiste opportuniteit.”
Maar werkgevers gaan zelf aan de slag met opleiding, coaching en vorming om toch die jobs in te vullen. Leen Van Landeghem (24+): “Meertaligen vinden voor de functie helpdeskmedewerker is lastig. Daarom bieden we individuele taalopleidingen aan. Een specifiek diploma verwachten we niet.” Peter Matton (EQUANS, het vroegere Engie Solutions): “Wij halen kandidaten zonder het juiste diploma maar met de juiste attitude binnen via het programma ‘Create our technician’.”
Vanaf een bachelor is alles mogelijk, stelt Stefaan De Meulder (FOD Financiën). “Voor knelpuntberoepen als fiscaal controleurs en businessanalisten zochten we vroeger economisten of juristen, nu algemene masters en bachelors. Die leiden we dan zelf op.”
In Antwerpen kom je vlot aan een baan, maar er ligt ook een rijkgevulde loopbaan op je te wachten. Als interne kandidaat heb je vaak een dikke streep voor. Corinne Scoyer (Politiezone Antwerpen): “Verticaal doorgroeien is heel gewoon bij Politiezone Antwerpen. Op basis van je anciënniteit kan je systematisch deelnemen aan sociale promotie en zo doorgroeien van inspecteur tot commissaris. Maar ook voor het burgerpersoneel is dit traject voorzien. De schaalgrootte van onze zone speelt in ons voordeel.” Dat beaamt ook Peter Matton (EQUANS): “Je kan als arbeider doorgroeien tot supervisor of een administratieve of een managementfunctie opnemen. Onze EQUANS Academy biedt je een uitgebreid opleidingsaanbod rond leiderschap en technische skills.”
Kandidaten vragen ook echt om opleiding, benadrukt Leen Van Landeghem: “Een leercultuur is heel belangrijk. Leidinggevenden met oog voor talent, die het gesprek met je aangaan en peilen of je goesting hebt om de dingen vast te pakken. Dat is méér dan ‘opleidingen organiseren’. Het resultaat: 65% van onze medewerkers in leidinggevende of ondersteunende functies groeide intern door.” Zeker in Antwerpen betekent vroeg starten meer kans om snel door te groeien, stelt Stefaan De Meulder. “De diversiteit aan jobs bij de Antwerpse FOD Financiën is enorm: de douane, de fiscaliteit, patrimoniumdocumentatie, fraudebestrijding … De helft van onze leidinggevenden zijn bovendien dertigers of jonge veertigers.”
Helpt intern opleiden ook om medewerkers aan boord te houden? Philippe Gysens (EQUANS): “Via de EQUANS Academy vullen we je praktijkkennis in. Die medewerkers aan boord houden, blijft een uitdaging.” Dat beaamt Corinne Scoyer (Politiezone Antwerpen): “Je moet een fit creëren. Coaching door geëngageerde collega’s versterkt bij ons de band met de organisatie. Nodig, want je ergens thuis voelen, telt minstens even zwaar mee als werkzekerheid.”
Interesse in een job in Antwerpen? Ontdek de vacatures hier!
Ook Stefaan Demeulder (FOD Financiën) ziet interne opleidingen als een onmisbare investering. “Zeker de eerste jaren zorgen ze voor meer loyaliteit.” Er zijn nog meer voordelen, zegt Björn Cuyt: “Vorm je zelf IT’ers, dan krijg je IT’ers die de business kennen.” Dat leidt er onder meer toe dat IT een goed bemande directie is bij Politiezone Antwerpen, volgens Corinne Scoyer. “En omdat onze organisatie met uitdagende technologieprojecten bezig is, blijven ze gemotiveerd.”
Van ‘zingeving’ hangt daarbij erg veel af. Zeker bij jonge kandidaten voor een Antwerpse job is purpose een belangrijke driver - die ze in veel gevallen ook vinden. Bij FOD Financiën heb je sowieso impact, zegt Stefaan De Meulder daarover: “De overheidsdienstverlening hangt van ons af: pensioenen, zorg, infrastructuur …” Leen Van Landeghem: “Dat je een bijdrage levert, wil je ook voélen. Daarom weet je bij 24+ perfect waarom je iets doet. Ook normen en waarden tastbaar maken, vinden kandidaten erg belangrijk.” Bjorn Cuyt: “Zeker juniors doorprikken een beeld van een bedrijfscultuur of een ‘duurzaam’ productieproces dat niet klopt. En dan raak je ze snel kwijt.”
Elke Goukens (Politiezone Antwerpen): “Daarom vinden we het belangrijk om onze eigen mensen te betrekken en ook een stem te geven in het verhaal dat we als werkgever brengen. Zo krijg je een waarheidsgetrouw beeld.”
Gezond aan de slag blijven, rijmt op hoe ondersteund je je voelt. Maar je work-lifebalans hangt ook af van vlot van en naar je werk raken. Over Antwerpen valt er dan wel één en ander te vertellen. Peter Matton: “We monitoren je werkdruk. We hebben een stevig welzijnsbeleid en we promoten interne sociale contacten. Vaak werk je lang samen in projectteams op een werf. De Antwerpse mobiliteitsknoop vangen we op met hubs: in Lillo, Zwijndrecht, Aartselaar, Kontich, Deurne, Wommelgem… en we zorgen dat je als technieker minder kilometers moet afleggen.” Sociale cohesie is een héle belangrijke, beaamt Leen Van Landeghem: “Twee werkdagen on site koesteren we echt. Het gaat ook over het juist inrichten van je job, zodat die behapbaar blijft. Daar peilen we regelmatig naar.”
Flexibele glijdende uren en tot drie dagen telewerken houdt de Antwerpse FOD Fin-medewerkers aan boord, zegt Stefaan De Meulder. “Net als vestigingen in Mechelen, Geel, Turnhout … naast je ‘thuiskantoor’ waar je 3 dagen op 5 mag werken.” Corinne Scoyer: “Voor operationele functies is het plaats- en tijdsonafhankelijk werken niet vanzelfsprekend, maar ook niet onmogelijk. Met ons duurzaam HR-beleid zorgen we voor maatwerk waar mogelijk. We stimuleren medewerkers ook actief om méér te letten op hun persoonlijk en mentaal welzijn.” De nabijheid van de grootstad en meer mogelijkheden om hybride te werken maakt Antwerpen als werkplek erg interessant, geeft Bjorn Cuyt nog mee. “Dankzij glijdende uren kan je ’s morgens heel vroeg beginnen, ’s middags een terrasje meepikken en voor het spitsuur naar huis. Hybride werken waar de teamgeest niet onder lijdt: het blijft zoeken. Het ideale plaatje is een mix van oplossingen.” Net als de Antwerpse mobiliteit.
Meer weten? Lees al onze artikels over werken in Antwerpen hier!
8 juni 2022De voorbije jaren nam Rumst een nieuw organisatieplan in gebruik. De gemeente verzamelde alle medewerkers en netwerkpartners in het Landschapskantoor, om zo meer in te zetten op innovatie, netwerken en welzijn.
In tegenstelling tot wat veel mensen misschien nog denken, is de federale overheidsdienst een heel moderne en vooruitstrevende werkgever...
Verdien je in een bepaalde provincie meer of minder dan in een andere? Ja, zo blijkt!
Mediahuis rolde de afgelopen vier jaar al veel acties uit binnen de pijler ‘slimmer en groener onderweg’. Daarnaast startte de uitgever van De Standaard, Nieuwsblad, Gazet Van Antwerpen en het Belang van Limburg een project rond werkdruk. Zo is Mediahuis voor het derde jaar op rij baanbrekend.
Audrey en Tibby werken als administratief assistent bij de Rechterlijke Orde: een sociale job met een grote maatschappelijke impact
De job van douanedeclarant blijkt moeilijk in te vullen. Hoe komt dat precies?
Wat houdt Damien z’n job precies allemaal in en hoe ziet z’n werkdag er concreet uit, wilden we bij Jobat wel eens weten...
Er rust nog steeds een taboe op het bespreken en onderhandelen van het loon, zo blijkt. Gelukkig is de jongere generatie goed op weg om dit taboe te doorbreken!
Nieuwkomers verdienen soms bijna evenveel als, of zelfs meer dan ervaren werknemers. Hoe kan dat? En wat zijn de oplossingen?