Sociale media
Vorige

1 van 178

Volgende
Volgend artikel:

Mag mijn baas me verbieden om buiten de werkuren op Facebook te zitten?

Facebook verliest 41 miljard euro ... dankzij deze man

David Ebersman, Facebook Chief Financial Officer
Het gaat niet al te best met de aandelen van Facebook. Een zwaar dieptepunt werd bereikt, met ontevreden aandeelhouders tot gevolg. Sinds zijn beursgang in mei is de sociale netwerksite maar liefst 41 miljard euro aan marktwaarde verloren. De échte schuldige?
David Ebersman
David Ebersman, Facebook Chief Financial Officer

Volgens de financiële specialist van de New York Times, Andrew Ross Sorkin, moet men voor een schuldige van dat verlies kijken in de richting van de minder bekende David Ebersman, momenteel Chief Financial Officer van Facebook, en dus niet naar oprichter Mark Zuckerberg of naar Wall Street en Nasdaq.

Waarom?

De 42-jarige financiële directeur van Facebook, David Ebersman, is volgens Sorkin dé voornaamste verantwoordelijke voor de verkeerde waardering van het Facebook-aandeel. Hij keurde immers de steeds toenemende aandeelprijs goed, die eindigde op 38 dollar in plaats van tussen 28 en 35 dollar, zoals oorspronkelijk gepland was.

Daarnaast liet hij, in de laatste dagen voor de beursgang van Facebook, de markt overspoelen met 25 procent meer aandelen dan aanvankelijk de bedoeling was. En sindsdien, beweert Sorkin, heeft Ebersman weinig gedaan, als aanspreekpunt voor beleggers, om uit te leggen op welke manier en waarom de nieuwe strategie van het bedrijf ieder moment de koers van het aandeel toch zal doen stijgen.

Invloed?

De almaar dalende aandelen van Facebook zijn niet alleen een probleem voor beleggers, het doet ook binnen het bedrijf vragen rijzen of Facebook zo nog steeds getalenteerde ingenieurs kan aantrekken én behouden. Daarbij wordt het eveneens bijzonder spannend wanneer de werknemers van Facebook dit najaar eindelijk hun aandelen mogen verkopen.

Hoe kon het zover komen?

Ebersman blijkt de beurgsgang van Facebook serieus misrekend te hebben. Hij liet zich volgens Sorkin adviseren door misleidende bankadviseurs, die er allen voordeel in hadden om zoveel mogelijk aandelen tegen de hoogste mogelijke prijs te verkopen. Hiervoor baseerden ze zich onterecht op de enorme hype die voorafging aan de beursgang van Facebook.

Daarnaast werd ook gekeken naar de beursgang van de andere sociale netwerksite LinkedIn, waarvan de aandelen de eerste dag al stegen met 110 procent. Dat betekende dat LinkedIn zijn aandeel ondergewaardeerd had, waardoor beleggers naar huis gingen met honderden miljoenen dollars. En dat wilde Ebersman absoluut vermijden, waardoor hij jammer genoeg de tegengestelde fout beging.

(nm) – Bron: Express.be & NYTimes.com

10 september 2012
Anderen bekeken ook