12 extralegale voordelen om jaloers op te zijn
We willen allemaal wel eens verwend worden door onze baas. Deze bedrijven pakken uit met wel heel originele cadeaus: van dogsitting tot een scheerbeurt!
‘De Belg is gek op bonnetjes en cheques. Enfin, dat heb ik toch eens gelezen’, lacht Pierre Berte, director talent & reward bij Securex, gevraagd naar de reden waarom maaltijdcheques het zo goed doen. Zes op de tien Belgische werknemers zeggen op het werk maaltijdcheques of een ander soort maaltijdvergoeding te krijgen. ‘De maaltijdcheque was een van de eerste extralegale voordelen. Ze kosten niet veel en worden niet zwaar belast. Geen wonder dat ze zo populair zijn.’
Ook de hospitalisatie- en de groepsverzekering zijn vaak voorkomende extralegale voordelen. Ongeveer de helft van de Belgen uit onze bevraging geniet ervan. Minder verspreid is het internetabonnement als extralegaal voordeel. Slechts 13 procent zegt er recht op te hebben. Bedrijfswagens - een kwart van de respondenten heeft er een - zijn er vooral voor managers en consultants.
Zo’n auto van de zaak komt niet alleen de werknemer goed uit, het is ook voor de werkgever goedkoper om een wagen ter beschikking te stellen dan om een gelijkwaardige loonsverhoging te geven. Op de Belgische wegen rijden er ruim een half miljoen bedrijfswagens. Mocht er een hogere belasting op bedrijfswagens komen – zoals vooropgesteld in de nota-Di Rupo – dan zal dat een flinke impact hebben, zo voorspelt Iris Tolpe, juridisch adviseur bij Securex. ‘Werkgevers zijn niet verplicht die mogelijke extra belasting op bedrijfswagens op zich te nemen. Zo had de CO2-taks ook gevolgen voor werknemers.’
Hoe groter de strijd om talent in de sector waar u werkt, hoe meer kans u maakt op extralegale voordelen. ‘Bedrijven gebruiken die voordelen om werknemers aan te trekken en vooral ook te houden’, verklaart Tolpe.
Lukt dat ook? Het lijkt van wel. Securex onderzocht enkele jaren geleden het verband tussen verloning en verloop. Uit dat onderzoek kwam onder andere naar voren dat er een verband bestaat tussen het salarispakket en het vrijwillig verloop in een onderneming. Met andere woorden: hoe meer een werknemer verdient, hoe kleiner de kans dat hij uit eigen beweging zijn werkgever verlaat. Vooral jongeren blijken bijzonder honkvast te zijn wanneer ze een hoog startsalaris krijgen.
Ook extralegale voordelen hebben effect. Uit hetzelfde Securex-onderzoek bleek dat twintigers minder snel van werkgever veranderen als ze op een bedrijfswagen kunnen rekenen. Ook woon-werkvergoedingen (Securex spreekt van meer dan 50 euro per maand) nemen werknemers in overweging als ze van werkgever willen veranderen.
Daarnaast hechten werknemers veel belang aan verlof, stelt Securex. Het vrijwillig verloop daalt naarmate werknemers meer dagen extralegaal verlof krijgen.
Wie veel extralegale voordelen wil, gaat het best aan de slag bij een groot bedrijf. ‘Grote bedrijven hebben meer financiële draagkracht. Ze kennen de markt ook beter en onderhandelingen met vakbonden zorgen er vaak voor dat ze meer voordelen toekennen dan voorzien in sector-cao’, legt Berte uit.
Grote bedrijven profiteren ook van schaalvoordelen. ‘Zo krijgen ze betere condities bij leveranciers van maaltijdcheques, verzekeringen of bedrijfswagens’, aldus Bert. ‘Bijna alle grote ondernemingen bieden hun werknemers een aanvullend pensioenplan of groepsverzekering aan. Niet alleen omdat ze het kunnen, ook omdat de concurrentie met andere bedrijven hen er bijna toe dwingt. De 40 procent werknemers in de privésector die dit voordeel niet zou hebben, vinden we ongetwijfeld vooral bij kmo’s.’
Tot slot springen grote bedrijven flexibeler om met vrije dagen, meent Berte. ‘Flexibele roosters komen vaker voor in grote dan in kleine bedrijven. Arbeiders en bedienden kunnen bijvoorbeeld ADV-dagen of flexdagen krijgen. Kaderleden zijn minder gebonden aan een strikte arbeidsduur. Zij krijgen ter compensatie bijvoorbeeld extra verlofdagen.’
(mo)
19 september 2011We willen allemaal wel eens verwend worden door onze baas. Deze bedrijven pakken uit met wel heel originele cadeaus: van dogsitting tot een scheerbeurt!
De fiets rukt op in het loonpakket van veel medewerkers. En dan zijn er ook nog fietsvergoedingen. Die zijn intussen zelfs verplicht.
De recruiter heeft alles verteld en gevraagd en nu is het jouw beurt. Uiteraard stel je vragen, maar welke? En welke zeker niet?
Bert is technieker elektriciteit bij Fluvius, daar kwamen al zijn wensen samen.
Social media zijn een krachtige tool om jouw imago en dat van jouw werkgever een boost te geven. Maar wat kan je precies posten, en wat beter niet?
Verdien je genoeg? En wat kan je doen als je het gevoel hebt dat je loon niet marktconform is?
Niet elke werknemer die vakantie neemt, neemt ook écht vakantie. Dat blijkt toch uit een onderzoek van hr-dienstverlener Liantis.
Veel bedienden mogen een of twee dagen thuis werken, maar niet iedereen maakt daar gebruik van. Er zijn immers voordelen én nadelen aan hybride werken.
Heb jij ook de kenmerken van een multi-passionate professional? Wat is het én ben jij er zelf ook een?