Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 217

Volgende
Volgend artikel:

Kan ik zomaar een maand vakantie nemen?

Extra vakantiedagen kopen: het kan!

Enkele dagen extra vakantie kopen, en zo wat meer tijd hebben voor je gezin of om eindelijk die grote reis te maken. In Nederland kan het. De ultieme crisisoplossing voor ons land of een (te) zot idee?
#

Voor bedrijven is zo’n systeem in deze crisistijden een welgekomen inkomstenbron en een handige manier om de teruglopende bestellingen op te vangen zonder ontslagen. Een win-winsituatie dus.

In tijden van economische voorspoed heb je het als werknemer over het algemeen behoorlijk druk. Als je dan een vrije dag opneemt, wordt dat meestal de volgende dag afgestraft: je moet de extra stapel werk weer wegwerken. Maar in crisistijden kan het kopen van vakantiedagen wel soelaas brengen, op voorwaarde dat je als werknemer zelf niet getroffen bent door de crisis natuurlijk en wat geld kan missen.

Verlof kopen en verkopen

Het kopen en verkopen van vakantiedagen is mogelijk in Nederland. “De waarde van een extra vakantiedag is ongeveer 0,4% van het jaarinkomen”, vertelt Sieto de Leeuw, managing director van de Randstad-groep Nederland. “Gemiddeld genomen beschikt een Nederlandse werknemer over 5 zogenaamde bovenwettelijke vakantiedagen. Het aantal kan per sector verschillen, en in een cao moet ook aangegeven zijn dat het kopen en verkopen mag. Maar in het merendeel van de sectoren is dat al jaren mogelijk. Naast die 5 dagen heeft een Nederlandse werknemer ook nog 20 wettelijke vakantiedagen, maar daar mag niks mee gebeuren: die moeten opgenomen worden. Dat zijn de dagen waarop iemand recht heeft, als hij het jaar voordien een heel jaar gewerkt heeft. Ook de ADV dagen (arbeidsduurvermindering) kunnen over het algemeen gekocht en verkocht worden. Gemiddeld genomen zijn dit er 12 per jaar.”

“We zien dat zo’n 20% van de werknemers gebruikmaakt van het kopen of verkopen van vakantiedagen. Meestal worden er vakantiedagen verkocht, omdat mensen doorgaans vrije dagen over hebben. In deze crisistijden wordt het kopen van vakantiedagen aantrekkelijker, maar een grootschalige praktijk is het nog niet.”

Niet mogelijk in België

In ons land kan je verlofdagen niet zomaar kopen of sparen. “De Belgische wetgeving laat dat niet toe”, vertelt Kristiaan Andries van het Kenniscentrum van SD Worx. “Wat wel kan, is toegestane afwezigheid of verlof zonder wedde. Dit is een schorsing in de uitvoering van de arbeidsovereenkomst die louter gebaseerd is op een akkoord tussen werkgever en werknemer."

"Het kan concreet gaan om allerlei situaties waarvoor de werkgever aan de werknemer toestaat om van het werk afwezig te blijven: van een dagje afwezigheid wegens verhuis tot een jaartje afwezigheid om een wereldreis te maken. Werknemer en werkgever bepalen daarbij in onderling akkoord de voorwaarden, de duur, etc. De werkgever is aan de werknemer geen loon verschuldigd, tenzij het anders wordt overeengekomen tussen de partijen.”

(mr) 

6 augustus 2012
Anderen bekeken ook