Onderhandelen over je loon
Hoe haal je het maximum uit je salaris? Je leest het in deze handige e-gids...
Dat het leven steeds duurder wordt, weten we al langer. Gelukkig vangt de automatische loonindexering de inflatie (stijging van de levensduurte) grotendeels op. Ook in 2025 worden de meeste lonen geïndexeerd.
Concreet: vanaf januari 2025 krijgen werknemers in de horeca, voedingssector, sector voor internationale handel en logistiek, transportsector en zij die werken onder paritair comité 200 (vooral bedienden in callcenters, uitzendkantoren, IT-sector, consultancy, reclame, drukkerijen of de bouw) een loonindexering van zo’n 3,5%.
Andere sectoren die geen vast tijdstip van indexatie hebben, zoals bijvoorbeeld de chemiesector, zouden in november 2025 volgen met een indexering van zo’n 2%. Ook wie als ambtenaar aan de slag is of een sociale uitkering geniet (een leefloon of uitkering aan een persoon met een handicap, bijvoorbeeld) mag zich begin volgend jaar aan een indexering van 2% verwachten.
BEREKEN: Wanneer en hoeveel wordt jouw loon geïndexeerd?
Een indexering is mooi meegenomen, maar er is meer: volgens de Salary Budget poll - een jaarlijkse enquête van hr-consultancybedrijf Hudson - voorziet maar liefst 9 op de 10 Belgische bedrijven (94%) volgend jaar een verhoging van het basisloon.
Vooral de variabele verloning valt bij werkgevers steeds meer in de smaak. Zo zet 4 op de 5 Belgische bedrijven (80%) een apart budget aan de kant voor variabele verloning, zoals een individuele bonus of een commissieloon.
Ontdek: Welke soorten bonus bestaan er?
Bijkomende bonus: 64% van de ondervraagde bedrijven voorziet eveneens een budget voor promotie. Hierbij zou 1 op de 5 bedrijven (20%) zelfs een verhoging van meer dan 1% toestaan.
Kort samengevat: de kans is dus groot dat jij vanaf volgend jaar een hoger bedrag zult terugvinden op je loonfiche!
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk jouw loonpakket met dat van anderen!
(fd)
16 december 2024Hoe haal je het maximum uit je salaris? Je leest het in deze handige e-gids...
Jij en je collega doen hetzelfde werk, en toch verdien jij op het einde van de maand minder. Frustrerend, maar je hoeft niet bij de pakken te blijven zitten...
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Een loonsverhoging vragen aan je werkgever blijft lastig, zeker als young graduate. Maar wat als je het echt verdiend hebt?
Wie hard werkt, wil graag correct verloond worden voor de inspanning. Toch is niet iedereen gelukkig met de verloning. Wat kun je eraan doen?
Vind jij ook dat je - in alle opzichten - wat extra verdient? We helpen je naar een salarisverhoging met enkele absolute basics.
Zomaar op je leidinggevende afstappen en loonsverhoging vragen, is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral voor vrouwen. Hoe komt dat?
Steeds meer werkgevers laten hun werknemers met een variabel loon kiezen tussen een klassieke bonus of aandelenopties. Wat is de meest interessante optie?
Het idee alleen al om op je baas af te stappen en opslag te vragen, doet bij velen de knieën knikken... Jobat stoomt je klaar voor dat ongemakkelijke gesprek!