10 veranderingen voor jouw werk in 2023
In 2023 veranderen enkele maatregelen rond je werk en loon ingrijpend. We zetten met Jobat de belangrijkste op een rijtje.
De inflatie was vorig jaar niet bij te benen. De prijzen van een volle winkelkar en brandstoftank swingden de pan uit. Gelukkig stegen de Belgische lonen enigszins mee, alhoewel niet voor iedereen even veel en ook lang niet altijd voldoende.
Daarom zijn veel bedrijven op zoek naar manieren om hun personeel financieel extra te ondersteunen. Op gezonde en gelukkige werknemers kun je immers bouwen, zo luidt de motivatie. En, laten we niet vergeten dat de war for talent ook stimuleert om werknemers zo goed mogelijk te behandelen.
Lees ook: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven
Rekruteringskantoor Robert Walters neemt jaarlijks een salarisenquête af bij werkgevers en werknemers. Daaruit blijkt nu dat de verwachtingen voor 2023 hoog liggen: een fikse 47% van de werknemers hoopt op een loonsverhoging en maar liefst 62% van de ondervraagde werkgevers is daadwerkelijk van plan om die verhoging door te voeren. Goed nieuws dus!
Maar of de verhoging zal voldoen aan ieders verwachtingen is nog de vraag, want van de werknemers die op een extraatje hopen, verwacht de helft dat er een bonus zal komen in het voorjaar en ziet 56% graag een loonstijging van 6 tot 10%.
Het gaat dus om grote bedragen die een werkgever moet ophoesten om iedereen tevreden te houden. Gelukkig is bijna de helft van de ondervraagden wél tevreden met enkel de indexering. Zij geven aan dat ze niet om een verdere loonsverhoging zullen vragen.
Wordt jouw loon geïndexeerd? Bereken het hier!
Ondernemingen voelen ondertussen nog een andere druk: de krappe arbeidsmarkt. In een aantal sectoren is de kans om werknemers te verliezen aan andere jobaanbiedingen heel groot. Er is vooral nood aan leidinggevenden en senior werkkrachten, en om die mensen aan te trekken én te behouden is een goed salaris cruciaal.
Van de ondervraagde ondernemers geeft 62% te kennen dat ze bovenop de indexering nog een extra loonsverhoging zullen toepassen dit jaar. 70% heeft zelfs een bonus op de planning staan.
Ontdek: Wat is een loonbonus?
Het voelt toch wat als een veiling waarbij de hoogste bieder wint, maar helaas is dit de realiteit van vandaag.
Voor werknemers is het salaris momenteel dermate belangrijk dat 58% beweert dat een goed salarisaanbod zwaarder doorweegt dan werkzekerheid. Met andere woorden: liever tijdelijk geen job dan een slecht betaalde job. Die stelligheid komt voort uit het vertrouwen dat er binnen de huidige arbeidsmarkt op korte termijn toch wel weer een nieuwe vacature voorbijkomt.
Natuurlijk is er meer dan alleen geld. Een job draait ook om gezelligheid op de werkplek, voldoende contactmomenten, uitingen van waardering en eventuele flexibiliteit in werkuren wanneer dat nodig is. Op dat vlak zijn er veel jobvoordelen te bespreken als geld toestoppen even geen optie is.
CHECK: Alles wat je moet weten over je loonpakket
(ZINNIG) - Bron: Robert Walters
17 februari 2023In 2023 veranderen enkele maatregelen rond je werk en loon ingrijpend. We zetten met Jobat de belangrijkste op een rijtje.
Jij en je collega doen hetzelfde werk, en toch verdien jij op het einde van de maand minder. Frustrerend, maar je hoeft niet bij de pakken te blijven zitten...
Vind jij ook dat je - in alle opzichten - wat extra verdient? We helpen je naar een salarisverhoging met enkele absolute basics.
Naar je werkgever stappen en om loonopslag vragen, is niet evident. Geen wonder dat 6 op de 10 Belgen het nog nooit heeft aangedurfd...
Steeds meer werkgevers laten hun werknemers met een variabel loon kiezen tussen een klassieke bonus of aandelenopties. Wat is de meest interessante optie?
Hoe mooi je loon ook is, het mag altijd wel wat meer zijn. Maar hoe vraag je opslag in tijden van crisis? Verloren moeite of toch maar proberen?
Een loonsverhoging vragen aan je werkgever blijft lastig, zeker als young graduate. Maar wat als je het echt verdiend hebt?
Het idee alleen al om op je baas af te stappen en opslag te vragen, doet bij velen de knieën knikken... Jobat stoomt je klaar voor dat ongemakkelijke gesprek!
Wie hard werkt, wil graag correct verloond worden voor de inspanning. Toch is niet iedereen gelukkig met de verloning. Wat kun je eraan doen?