Jobs met toekomst
Vorige

1 van 183

Volgende
Volgend artikel:

5 voordelen van werken in retail

Exportmanager Brouwerij Cornelissen: ‘Veel en lang van huis zijn, dat is niet iedereen gegeven’

“Het is en blijft hard werken, als je in het buitenland iets wil verkopen.” (Mike Wildemeersch, exportmanager Brouwerij Cornelissen)
De export van Limburgse ondernemingen loopt achteruit. Eén van de verrassende oorzaken: het gebrek aan commerciële mensen die bereid zijn om in het buitenland onze producten aan de man te brengen en te verkopen. Brouwerij Cornelissen in Opitter moest zelfs een West-Vlaming importeren om de Limburgse Witte en andere bieren in China, Rusland en andere landen te gaan slijten. “Je moet heel flexibel zijn en karakter hebben om met de vrijheid om te gaan”, zegt Mike Wildemeersch, die de job van exportmanager bij Cornelissen invult.
“Het is en blijft hard werken, als je in het buitenland iets wil verkopen.” (Mike Wildemeersch, exportmanager Brouwerij Cornelissen)

Brouwerij Cornelissen is hot in het buitenland. In China, maar ook op andere verre bestemmingen, gaat de Pax Pils, Herkenrode Triple of Gummarus Blond vlotjes naar binnen. Dat is een gevolg van de exportstrategie die zaakvoerder Jef Cornelissen jr. zowat een jaar geleden in gang zette. De uitvoering ligt in handen van Mike Wildemeersch, een West-Vlaming die de brouwerij wereldwijd op de kaart zet. Letterlijk. Een taak die blijkbaar niet voor iedereen is weggelegd, want Cornelissen (het vroegere Sint-Jozef) heeft lang moeten zoeken naar iemand met het geknipte profiel.

“Het klopt dat er steeds minder mensen bereid zijn om lang en ver van huis te zijn”, weet Mike Wildemeersch. “Als je maar 3 keer per jaar een week weg wil zijn, is exportmanager geen beroep voor jou. Ik ben zelf zo’n 60 procent van de tijd in het buitenland. Soms een week met de auto naar Italië, dan weer voor 6 weken naar Azië,… Het hoort er allemaal bij. Ik doe het al 18 jaar en nog steeds met evenveel goesting. Je moet er wel voor in de wieg gelegd zijn, anders hou je het niet lang vol.”

Verleiding

De flexibiliteit is belangrijk voor een exportmanager. “Je moet je goed kunnen aanpassen aan andere mensen en culturen”, zegt Mike Wildemeersch. “De manier van zaken doen, is heel verschillend in iedere streek. Zelfs binnen hetzelfde land, zoals in China, kunnen de gewoonten helemaal anders zijn bij een verkoop. Zo moet je bijvoorbeeld vertrouwen winnen door in te gaan op hun uitnodiging om karaoke te gaan zingen. Of te proeven van gerechten die je totaal niet kent. Het hoort er allemaal bij en dat maakt het net zo boeiend.”

Volgens de exportmanager mag de job niet over-geromantiseerd worden. “Het is en blijft hard werken. Voor toeristische uitstapjes is gewoon geen tijd. Je moet constant op het werk gefocust zijn. Het is onmogelijk om een hele nacht op café te zitten en dan ’s morgens bij de les te zijn in een zakelijke bespreking. Of op een strand te gaan liggen in plaats van een meeting voor te bereiden. Daar is natuurlijk wel karakter voor nodig als je ergens helemaal alleen in een ver land zit. Zeker jongere collega’s ‘mispakken’ zich nogal eens aan de verleiding. Discipline is een absolute voorwaarde in deze professionele omgeving.”

Eenzaam

Andere vereiste voor een exportfunctie: de steun van je partner en andere gezinsleden. “Een kwestie van goede afspraken”, vindt de vertegenwoordiger van Brouwerij Cornelissen. “Voor wie houdt van het klassieke patroon huisje-tuintje-kindje is het geen evidente job.”

Nog een voorwaarde: alleen kunnen zijn. “De sociale contacten zijn heel belangrijk om goede zaken te doen, maar doorgaans ben je helemaal alleen in het hotel, op restaurant en in het vliegtuig. Dat moet je kunnen, maar ik heb er geen last van.” En tot slot: weinig uren slapen. “Reizen is vermoeiend, maar ook dat went op de duur”, besluit Mike Wildemeersch vooraleer zijn koffer te pakken naar een volgende bestemming.

(kme) - Foto: Dick Demey

3 februari 2017
Anderen bekeken ook