Virtueel café om bier te proeven: smaak- en geurtesten met VR-brillen
De geur- en smaaktests van marktonderzoeksbureau Haystack gebeuren voortaan ook met virtualrealitybrillen.
Brouwerij Cornelissen is hot in het buitenland. In China, maar ook op andere verre bestemmingen, gaat de Pax Pils, Herkenrode Triple of Gummarus Blond vlotjes naar binnen. Dat is een gevolg van de exportstrategie die zaakvoerder Jef Cornelissen jr. zowat een jaar geleden in gang zette. De uitvoering ligt in handen van Mike Wildemeersch, een West-Vlaming die de brouwerij wereldwijd op de kaart zet. Letterlijk. Een taak die blijkbaar niet voor iedereen is weggelegd, want Cornelissen (het vroegere Sint-Jozef) heeft lang moeten zoeken naar iemand met het geknipte profiel.
“Het klopt dat er steeds minder mensen bereid zijn om lang en ver van huis te zijn”, weet Mike Wildemeersch. “Als je maar 3 keer per jaar een week weg wil zijn, is exportmanager geen beroep voor jou. Ik ben zelf zo’n 60 procent van de tijd in het buitenland. Soms een week met de auto naar Italië, dan weer voor 6 weken naar Azië,… Het hoort er allemaal bij. Ik doe het al 18 jaar en nog steeds met evenveel goesting. Je moet er wel voor in de wieg gelegd zijn, anders hou je het niet lang vol.”
De flexibiliteit is belangrijk voor een exportmanager. “Je moet je goed kunnen aanpassen aan andere mensen en culturen”, zegt Mike Wildemeersch. “De manier van zaken doen, is heel verschillend in iedere streek. Zelfs binnen hetzelfde land, zoals in China, kunnen de gewoonten helemaal anders zijn bij een verkoop. Zo moet je bijvoorbeeld vertrouwen winnen door in te gaan op hun uitnodiging om karaoke te gaan zingen. Of te proeven van gerechten die je totaal niet kent. Het hoort er allemaal bij en dat maakt het net zo boeiend.”
Volgens de exportmanager mag de job niet over-geromantiseerd worden. “Het is en blijft hard werken. Voor toeristische uitstapjes is gewoon geen tijd. Je moet constant op het werk gefocust zijn. Het is onmogelijk om een hele nacht op café te zitten en dan ’s morgens bij de les te zijn in een zakelijke bespreking. Of op een strand te gaan liggen in plaats van een meeting voor te bereiden. Daar is natuurlijk wel karakter voor nodig als je ergens helemaal alleen in een ver land zit. Zeker jongere collega’s ‘mispakken’ zich nogal eens aan de verleiding. Discipline is een absolute voorwaarde in deze professionele omgeving.”
Andere vereiste voor een exportfunctie: de steun van je partner en andere gezinsleden. “Een kwestie van goede afspraken”, vindt de vertegenwoordiger van Brouwerij Cornelissen. “Voor wie houdt van het klassieke patroon huisje-tuintje-kindje is het geen evidente job.”
Nog een voorwaarde: alleen kunnen zijn. “De sociale contacten zijn heel belangrijk om goede zaken te doen, maar doorgaans ben je helemaal alleen in het hotel, op restaurant en in het vliegtuig. Dat moet je kunnen, maar ik heb er geen last van.” En tot slot: weinig uren slapen. “Reizen is vermoeiend, maar ook dat went op de duur”, besluit Mike Wildemeersch vooraleer zijn koffer te pakken naar een volgende bestemming.
(kme) - Foto: Dick Demey
3 februari 2017De geur- en smaaktests van marktonderzoeksbureau Haystack gebeuren voortaan ook met virtualrealitybrillen.
Mocht je de Japanse hoofdstad Tokio bezoeken, dan kun je je heimwee verdrijven in het themacafé Brugse Zot.
Mijn werkgever stuurt me naar het buitenland om een collega te vervangen. Moet hij me extra betalen?
In Amerika vragen steeds meer ondernemingen een grotere aanwezigheid op kantoor en het lijkt erop dat België volgt.
Je hebt je diploma op zak. Dat betekent het begin van een verdiende vakantie. Maar hoe zit het als je bent afgestudeerd? Mag je dan nog werken als jobstudent?
De war for talent is nergens zo erg als in ons land... Ontdek de reden hier.
4.345 euro bruto gemiddeld per maand. Zoveel verdient een ingenieur in ons land. Maar hoe zit dat bij starters? En bij diverse ingenieursopleidingen?
Solliciteren op een vacature is business as usual. Maar een persoonlijke aanbeveling laat uiteraard een diepere indruk na. Daarom leer je best netwerken.
Vanuit het buitenland telewerken: meer en meer Belgische werknemers doen het. Toch is de trend van ‘quiet vacationing’ nog eerder een randfenomeen.