Ziekte
Vorige

1 van 148

Volgende
Volgend artikel:

De deur van het Loopbaanhuis staat altijd open

Experimenten om ziekteverzuim te beperken

"Weinig artsen schrijven een attest voor een dag. Wij experimenteren nu met een verklaring op eer" (Bart Vandamme, hr-directeur Familiehulp)
Met een kortdurend ziekteverzuim van 4,1 procent voor verzorgenden stak Familiehulp vorig jaar ver boven het gemiddelde uit. Te ver, vond de organisatie die prompt enkele experimentele maatregelen in het leven riep. “Wie ziek is, meldt dat nu direct aan de baas.”
"Weinig artsen schrijven een attest voor een dag. Wij experimenteren nu met een verklaring op eer" (Bart Vandamme, hr-directeur Familiehulp)

Dat het ziekteverzuim bij Familiehulp zo hoog ligt, heeft volgens hr-directeur Bart Vandamme veel te maken met de aard van het werk. “Onze verzorgenden vervullen zeer arbeidsintensieve jobs. Voor een huishoudhulp is een fysiek ongemak vlugger een belemmernis dan voor een bediende met bureauwerk.”

‘Ik wil er wel-zijn’

Toch rekenen heel wat cliënten op hun dagelijkse hulp. Te veel ziektemeldingen sturen die dienstverlening hopeloos in de war. Om het ziekteverzuim terug te dringen, startte Familiehulp al in 2009 met het project ‘Ik wil er wel-zijn’.

Werknemers die frequent ziek zijn, worden systematisch uitgenodigd voor een gesprek met hun leidinggevende. “Niet omdat we hen per se willen controleren, wel omdat we in dat ziek-zijn een signaal zien naar de organisatie. De bedoeling is dat er tijdens dat gesprek zaken naar boven komen die het welzijn op de werkvloer bevorderen en afwezigheden vermijden”, meent Vandamme.

Direct naar de chef

Een van de meest sprekende experimenten is de ‘directe ziektemelding’. Medewerkers uit een bepaalde regio moeten zich vanaf dit jaar rechtstreeks bij hun leidinggevende ziek melden. Tot nu toe volstond een telefoontje naar de permanentie. “Op die manier willen we de band met de directe chef nauwer maken. De werknemer kan zijn verhaal doen, de chef kan zich informeren en beter organiseren”, legt Vandamme uit, al geeft hij ook toe dat deze maatregel vooral de drempel om zich ziek te melden verhoogt.

Waar ook mee geëxperimenteerd wordt, is de verplichting om voor één dag ziekte een doktersattest in te dienen. Als alternatief schuift Familiehulp de ‘verklaring op eer’ naar voor. Is dat niet zoveel als de kat bij de melk zetten? Neen, beweert Vandamme. “Wat we nu merken, is dat werknemers die zich op maandag niet goed voelen maar op dinsdag perfect kunnen komen werken toch nog thuisblijven omdat ze van de dokter een briefje tot en met woensdag gekregen hebben. Weinig artsen schrijven een attest voor een dag.”

Zo’n verklaring op eer vergt natuurlijk enig vertrouwen in de medewerker. “We hebben bewust gekozen voor een positieve aanpak van ons verzuimbeleid. Deze aanpak kadert daar perfect in.”

Geen heksenjacht

Een laatste idee waar Familiehulp momenteel mee testdraait, is het afschaffen van controles door de controlearts. “In de meeste gevallen bevestigt de arts trouwens de ziekte. Door in een bepaalde regio werknemers niet meer te controleren en dit in een andere op te drijven, willen we ontdekken of dat het verzuim beïnvloedt”, aldus Vandamme die benadrukt dat Familiehulp allesbehalve een heksenjacht op zieke werknemers wil ontketenen.

Maar dat bepaalde werknemers zich meer aangesproken voelen dan anderen, beseft hij ook. “Niet iedereen vindt die maatregelen even terecht, anderzijds zullen er ook werknemers zijn die extra aandacht van het management wel appreciëren.”

De concrete doelstellingen van het project houdt de hr-directeur liever binnenskamers. “We hebben onszelf een streefdoel opgelegd, maar al wat ik daarover kan zeggen, is dat het verzuim substantieel omlaag moet. Dit jaar, maar ook de komende jaren.”

Het ‘Ik wil er wel-zijn’-plan kwam tot stand met steun van het Europees Sociaal Fonds. “Omdat ook het monitoren en het onder controle houden van de werkdruk een belangrijk onderdeel van onze aanpak is”, aldus Vandamme.

(wv) 

6 april 2010
Anderen bekeken ook