Werken in het buitenland: vaak ten koste van de relatie
Wie in het buitenland wil werken, moet met heel wat rekening houden. Alles kan er anders zijn: het sollicitatieproces, je loon en ... je relatie.
Wat drijft de expats die naar België komen? Wat vinden ze van ons land en hoeveel verdienen ze hier?
De annual InterNations survey van Expat Insider licht een tipje van de sluier. 14.000 respondenten van over de hele wereld namen deel aan de enquête. Samen vertegenwoordigen zij 165 nationaliteiten en 169 verblijfslanden.
Er zijn in België meer vrouwelijke expats dan mannen. Zo’n 63% van de expats in ons land zijn vrouwen tegenover 37% mannen (het wereldwijd gemiddelde is respectievelijk 53% en 47%). Gemiddeld zijn ze 37,6 jaar.
De top 3 qua nationaliteit is:
De wereldwijde gemiddelden voor deze groepen zijn respectievelijk 13%, 9% en 3%.
De meeste expats in België zijn hoog opgeleid: bijna twee derde (65%) heeft een master of Phd, terwijl het wereldwijde gemiddelde een stuk lager ligt op 51%. En 45% van hen is single, terwijl 55% een relatie heeft.
De top 3 van de tewerkstellingssituatie van expats in België ziet er als volgt uit:
Op het vlak van hun jaarlijks inkomen ziet de top 3 er als volgt uit:
Hiervoor werken de expats gemiddeld 40,3 uur per week. Het merendeel onder hen (87%) werkt voor een internationale onderneming of organisatie zoals bijvoorbeeld de EU, de NAVO of de VN.
Meer dan de helft van de expats (53%) verhuist naar België omwille van een werk-gerelateerde reden. 31% zocht en vond de job zelf, 11% komt hier terecht via zijn werkgever en nog eens 11% werd gecontacteerd door een Belgisch bedrijf.
Meestal krijgen ze daarbij een goede ondersteuning van hun werkgever: de helft van hen krijgt ondersteuning bij de verhuiskost (48%), 2 op 5 krijgt hulp bij het zoeken naar een geschikte woning, een derde krijgt ondersteuning bij het bekomen van de nodige visums (31%) en voor een taal- of interculturele opleiding (29%).
De geografische ligging van België, in het midden van West-Europa en ingebed tussen Frankrijk, Duitsland en Nederland, is een troef voor expats. 3 op 5 (61%) van de respondenten in België is erg blij met hoe gemakkelijk het is om hier te reizen. Terwijl het wereldwijde gemiddelde hier op 47% ligt.
Ons weer en ons klimaat worden dan weer minder goed geapprecieerd: bijna de helft van de respondenten percipieert dit als negatief, terwijl het gemiddelde wereldwijd hier op slechts 20% ligt.
Slechts een op vijf respondenten (19%) vindt Belgen ‘heel vriendelijk’ ten opzichte van vreemdelingen, terwijl dat gemiddelde wereldwijd op 25% ligt. En slechts 17% vindt de Belgen ook ‘erg vriendelijk’ in het algemeen (wereldwijd is dat 27%).
Expats vinden het ook moeilijk om vrienden te worden met Belgen: slechts 16% vindt het makkelijk, ten opzichte van 27% gemiddeld wereldwijd. Het probleem ligt in ieder geval niet bij de taalbarrière, want meer dan de helft van de respondenten (55%) vindt het makkelijk om in België te wonen zonder een van de drie officiële talen te spreken.
Maar slechts 33% van de expats voelt zich thuis in onze lokale cultuur, terwijl dat wereldwijd gemiddeld op 44% ligt.
Expats vinden ons onderwijs dan wel weer van topniveau. België staat namelijk op de derde plaats van 34 landen op het vlak van de kwaliteit van het onderwijs. Zo’n twee derde van de respondenten (65%) zegt dat ons onderwijs van hoog niveau is, een pak meer dan het wereldwijde gemiddelde van 46%. Bovendien is de helft van de respondenten het er mee eens of overtuigend mee eens dat ons onderwijs betaalbaar is, alweer een stuk beter dan het wereldwijde gemiddelde van 29%.
De beschikbaarheid (55%) en betaalbaarheid (52%) van kinderopvang daarentegen, scoren maar iets meer dan de wereldwijde gemiddelden (respectievelijk 49% en 46%).
Maar als we rekening houden met alle factoren, komt België er wel goed uit met een familievriendelijke negende plaats op 34 in de Family Life Index.
(mr) - Bron : internations.org
14 november 2014Wie in het buitenland wil werken, moet met heel wat rekening houden. Alles kan er anders zijn: het sollicitatieproces, je loon en ... je relatie.
Droom jij er ook van om professioneel naar het buitenland te trekken? Bij velen blijft het bij dromen. Dankzij deze drie tips is de stap makkelijker gezet.
Ik heb een job aangeboden gekregen in Frankrijk. Toch blijf ik in België wonen. Waar betaal ik dan belastingen op mijn inkomen?
Voor werknemers die overgeplaatst worden naar het buitenland blijkt Luanda, de hoofdstad van Angola, de duurste stad ter wereld om in te leven. De top 10?
In België lijk je op het eerste zicht als starter heel wat meer te verdienen dan in de meeste andere Europese landen. Maar is dat wel zo?
Mogen Belgische expats zomaar op eigen houtje beslissen om terug te keren, en wie betaalt dat allemaal? Jobat vroeg het legal manager Jan Vanthournout.
De VS, Australië en Canada zijn voor Belgische jongeren de favoriete bestemming voor een buitenlandse job. Maar daar mag wel wat tegenover staan, vinden ze.
Jongeren lijken niet meer in de jobvoetsporen van de vorige generaties te willen treden. Hoe komt dat precies? Een diepe duik in het topic.
In de zomer moet er iemand 'permanentie' houden op kantoor. Maar eigenlijk is hier niets te doen. Kunnen we niet beter sluiten?