Je brood verdienen met handgemaakte spullen weer 'hot'
Steeds meer jongeren herontdekken de charme van handgemaakte spulletjes. Niet alleen om te kopen, maar zelfs om er hun brood mee te verdienen.
Hout vasthouden, maar voorlopig loopt het goed. Ik ben tevreden met de respons. Mensen vinden het blijkbaar een fijne collectie en dat was mijn doel: juwelen maken die voor zich spreken.
Er kruipt ontzettend veel tijd in. Er is ook niemand anders die zich met de collectie bezighoudt. Ik doe alles zelf. Er is niemand die over mijn schouder meekijkt en zegt: zou je dat niet beter zo doen? Ik ben een one-woman-business.
Ik heb misschien niet de perfecte tools om alles uit te tekenen zoals het hoort, maar ik weet wel wat ik wil en dat kan ik ongeveer op papier krijgen. Naast die schetsen verzamel ik knipsels en foto’s van dingetjes die mij inspireren. Daarmee stap ik dan naar de juwelensmid. ‘Dit is wat ik wil. Is het praktisch haalbaar?’ Indien wel, maakt hij een prototype in was. Dat stuur ik soms nog wat bij.
Ik heb al eens met mijn hoofd tegen de muur gebonkt en mezelf afgevraagd: Why? Was dit nu echt nodig? (lacht). Ik deed al meer dan een fulltime job en nu heb ik er nog een tweede bijgenomen. Maar het geeft ook veel voldoening om iets te doen dat 100 procent van jezelf is. Ik heb intussen veel bijgeleerd, zeker over zakendoen. Je moet bezig zijn met marketing, met administratie, met styling. Ik heb voor mezelf toch wat grenzen verlegd.
Sommigen waren meteen laaiend enthousiast en vonden het tof dat ze mij kenden van radio en tv. Anderen waren sceptischer over ‘nog maar eens een BV die iets commercieels gaat doen’. Het deed mij altijd heel veel deugd als ik iemand van die laatste categorie over de streep kon halen.
Je weet nooit wat er nog komt. Als ze op een dag zeggen: ‘Evy, het was fijn, bedankt, tot ziens’, dan zou ik graag iets hebben om op terug te vallen. Het is sowieso nooit goed om je te afhankelijk te maken van een job. De juwelenlijn is een extra beentje om op te steunen. Mochten ze al eens een beentje afhakken, dan kan ik nog altijd blijven lopen.
(ks) - Foto: Koen Bauters   
16 maart 2010Steeds meer jongeren herontdekken de charme van handgemaakte spulletjes. Niet alleen om te kopen, maar zelfs om er hun brood mee te verdienen.
Vanaf 4 april toont de Canvascollectie opnieuw een lichting hedendaagse kunst. De preselecties gingen vorige week van start. Voor presentatrices Kirsten Lemaire en Elke Jacobs is het anderhalve maand voor uitzending dus al 'werkendag'.
De Ondernemingsloketten fungeren als centraal aanspreekpunt voor wie als zelfstandige wil beginnen. Je kunt er dus terecht met vragen over administratieve formaliteiten, over het bekomen van een BTW-nummer, de aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds en bij een ziekenfonds, enzovoort. Kortom, voor zowat de hele papierwinkel.
Elke week gaat Jobat op zoek naar de man achter een bekende vrouw. (Musical)acteur Jan Schepens is getrouwd met Katja Retsin. Haar carrière reikt verder dan de media en is combineerbaar met het moederschap.
Eléonore en Louise vertellen over het Young Graduate traject bij Beobank: “Het is perfect voor wie goesting heeft om nieuwe dingen te proberen.”
Voor heel wat jobfuncties heb je tegenwoordig echt wel een smartphone of laptop nodig. Gelukkig moet je die als werknemer niet altijd zelf betalen.
Het binnenbrengen van positieve psychologie heeft een gunstige impact op de cultuur van een bedrijf. En deze 5 domeinen zijn daarbij cruciaal.
De sector van bank en verzekeringen is de sector waar het geld zit. Maar vertaalt zich dat ook in riante lonen voor wie hierin aan de slag is?
Het leven wordt steeds duurder en ook voor (job)studenten komt een extra inkomen goed van pas. Is zwartwerk de slimme manier? Nee, zo blijkt...