Beroepenfiches
Vorige

1 van 161

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet en verdient een private banker?

Eventmanager: de mooiste job is vaak de moeilijkste

“Murphy is nooit uitgenodigd, maar hij is wel altijd aanwezig.” (Peter Veekmans van UC Belgium)
“Het is niet omdat je ooit een geslaagd verjaardagsfeestje georganiseerd hebt, dat je een goede eventmanager zal zijn”, zegt Peter Veekmans van het gekende evenementenbureau UC Belgium uit Heusden-Zolder. “Je moet voor dit beroep echt in de wieg gelegd zijn. Het is niet altijd eenvoudig om de échte, gepassioneeerde professionals te vinden die ons team kunnen vervoegen.”

Het lijkt een koud kunstje: een evenement organiseren van a tot z. “Dat is het allerminst”, aldus een vastberaden Peter Veekmans. “Ik wil eerst toch enkele misverstanden over ons beroep uit de wereld helpen. Het is niet omdat je een scoutsfuif of een babyborrel in elkaar hebt gestoken, dat je dit werk de baas kunt. Het evenementenbloed moet echt door je aderen stromen, anders hou je het niet lang vol.”

“Ten tweede is het niet zo dat je altijd aan het feesten bent. Terwijl de gasten van onze klanten plezier maken en genieten, moet jij vooral heel hard werken. Je bent voor en achter de schermen verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt, en daar is de volledige focus voor nodig. Want geloof me vrij: Murphy is nooit uitgenodigd, maar hij is wel altijd aanwezig….”

Stofzuigen

Het profiel van een professionele eventmanager is dan ook veeleisend. “Je moet in de eerste plaats passie hebben voor het vak”, stelt Peter Veekmans. “Dat houdt veel flexibiliteit in, vooral ’s avonds en in de weekends. We hebben ondernemende, creatieve, stressbestendige én klantgerichte mensen nodig. Met een hands-on mentaliteit. Dat wil zeggen: niet te beroerd zijn om zelf nog rap het tapijt te stofzuigen of te helpen in de vestiaire als dat nodig moest zijn.”

“Je moet ook heel zelfstandig kunnen werken en toch een sterke teamspeler zijn. Je brengt vele uren door met je collega’s, op de gekste locaties in binnen- en buitenland, en op alle uren van de dag. Het groepsgevoel is dan heel belangrijk.”

Postzegels

Waar vind je zo’n allrounders nog? “Het merendeel van onze nieuwe collega’s stroomt in na een stage”, vertelt de CEO. “Onze stageplaatsen zijn erg gegeerd, en daarom moeten we zelf een selectie uit de kandidaten maken. Eens aan de slag, merken we snel of ze uit het goede hout gesneden zijn. Alle stagiairs krijgen meteen veel verantwoordelijkheid en vertrouwen. Ze komen hier niet om postzegels te plakken, maar worden direct in de volle actie ondergedompeld. Uiteraard is er veel begeleiding, maar toch moeten ze snel hun plan leren trekken.”

UC Belgium event

Naast juniorprofielen, zoekt UC Belgium ook regelmatig meer ervaren nieuwkomers. “We hebben vooral grote en trouwe klanten buiten Limburg. Omdat ze tevreden zijn neemt het aantal opdrachten toe, ook in het buitenland. Daarom kunnen we ook collega’s gebruiken die al wat jaren op de teller hebben staan.”

Afterwork

Wie zich volledig voor zijn job geeft, moet daar ook veel voor terugkrijgen. “De mooiste beloning is het schouderklopje dat je na een event van je klant krijgt”, stelt Veekmans. “Daar doen de gepassioneerde mensen het voor. En voor de rest genieten eventmanagers van de vrijheid, van de toffe sfeer op de feestjes én van de afterwork drinks en activiteiten die we met ons eigen team organiseren. Geloof me, het gaat hier soms stevig aan toe. Work hard, play hard: dat is wat we met onze familie bij UC Belgium hoog in het vaandel dragen.”

(Kurt Meers)

21 februari 2020
Anderen bekeken ook