7 dingen die je best doet vóór de middag
De professionele wereld draait heel erg rond de 9-to-5-mentaliteit. Dus als je wil meetellen, kan je maar best iets uitsteken ’s morgens!
‘Alles lijkt beter dan juist daar aandacht aan te geven’, zegt Heidi Does, Slow Working van doesmindful.nl. ‘Veel drukbezette professionals switchen daarom liever van het een naar het ander. Maar daar kleeft wel een groot nadeel aan: voordat ze er erg in hebben, zijn ze zomaar een ochtend of middag bezig met mailtjes beantwoorden, met telefoontjes plegen of een beetje keuvelen met collega’s. En aan het eind van de dag ligt die ene rotklus nog steeds op hun bureau.’
Waarom tuinen we er toch iedere keer weer in? Dat komt door het stemmetje in ons hoofd. Dat zegt: ‘Ach, die rotklus... laat nou maar. Die is zo moeilijk. Dat lukt niet in 1-2-3. Doe dit nou maar eerst. Da’s veel makkelijker. DIT kan jij wél met twee vingers in je neus!’
Je luistert naar dat stemmetje, want een taak waar je tegenaan hikt, maakt je vatbaar voor de onweerstaanbare aantrekkingskracht van ‘even-tussendoor-klusjes’... Een mailtje hier, een kopje koffie daar. Oh ja, even dat nog doorbellen voor je écht begint. Heus, je bent helemáál niet aan het uitstellen ...
Kleine ‘even-tussendoor karweitjes’ werken verslavend. Vooral als we ergens tegenop zien, als we even niet weten hoe we iets moeten aanpakken. Kleine klusjes vragen ons niet geduldig te wachten op een beloning. Integendeel! Ze geven ons juist direct een gevoel van voldoening. We werken het ene af en hoppa, op naar het volgende. Afstrepen die handel. Wat een heerlijk gevoel!
Maar op de langere termijn leveren ‘even-tussendoor klusjes’ niks op. Of we nu 10 of 100 mailtjes per dag afhandelen, dat boeit niemand. Ze zijn niet representatief voor wat we allemaal in huis hebben. Voor wat ieder van ons aan waarde kan bieden aan een klant of een collega.
Hoog tijd dus om af te kicken om iets te doen aan die ‘even-tussendoor’-verslaving, zodat je de regie over je werk terugpakt.
Hik jij tegen een vervelende taak aan? Kijk dan eens open en eerlijk naar wat dat met je doet. Merk je dat je boos bent op jezelf, omdat je het alweer zolang voor je uitgeschoven hebt? Twijfel je of je dit überhaupt wel kan? Of ben je bang voor je eigen hoge lat?
Merk je dat jij jezelf zit uit te foeteren? Misschien bewust van dat narrige stemmetje in je hoofd dat op alles en iedereen commentaar heeft. Inclusief jezelf. Ja, wat hier voor je ligt is vervelend om te doen. Je hoofd zegt: dit is spannend. Je gevoel zegt: dit is spannend. En je lijf zegt: dit is spannend. Zo is het nu voor jou. Dus voel het maar. Precies zoals het is. Zonder het anders te willen hebben dan hoe het nu is. Voel de verleiding van ‘even een klusje tussendoor doen’ die aan je trekt: de neiging om je mails te checken, de neiging om op te staan en weg te lopen.
Je voelt het trekken, trekken en trekken. Maar je gaat er niet in mee. Je werkt gestaag door aan je ‘normale’ werk. Je laat het verlangen naar een snel gevoel van voldoening los. Je zet door met waar je mee bezig bent en stap voor stap breng je het tot een goed einde.
Zo train je jouw aandacht steeds scherper en ontdek je hoe het afronden van één rotklus meer voldoening brengt dan een hele rits ‘even-tussendoor klusjes’ bij elkaar.
(hd)
Na een lange carrière als communicatieadviseur bij internationaal opererende bedrijven leert Heidi Does nu managers en ondernemers hoe niet harder maar slimmer te werken, zodat ze toekomen aan wat er écht toe doet en ze meer plezier en zingeving in hun leven gaan ervaren. Zij doet dit met Slow Working trainingen op basis van mindfulness. Vraag haar gratis e-book ‘Elke dag moeiteloos effectief in je werk’ aan op www.doesmindful.nl.
19 februari 2014De professionele wereld draait heel erg rond de 9-to-5-mentaliteit. Dus als je wil meetellen, kan je maar best iets uitsteken ’s morgens!
Je inbox is de handigste manier hoe anderen hun prioriteiten aan je opdringen, de kunst is slechts enkele keren per dag je mails te checken.
Je elke dag naar je werk moeten slepen, is frustrerend. Door enkele kleine dingen aan jezelf te veranderen kan je terug plezier krijgen in je job. 5 tips!
Werknemers die af en toe hun professionele mailbox afsluiten, krijgen met minder stress te kampen en kunnen zich nadien ook beter concentreren.
Wie dacht dat weinig slapen en veel uren kloppen, de sleutels tot succes zijn, heeft het mis. Hard werken op kortere momenten, dàt maakt het verschil.
De ideale oplossing voor ‘shitjobs’ die elke werknemer heeft is een wekelijks ‘shituur’. Tijdens dit uur geldt er maar een regel: ‘ik doe het nu!’.
Wat zijn de formaliteiten van het Vlaams opleidingsverlof?
‘Jongeren weten niet meer hoe ze moeten werken’. Die gedachte is wel héél kort door de bocht. Weten jongeren tegenwoordig goed wat ze willen?
Het maandelijkse bedrag van je pensioen wordt bepaald door het loon dat je tijdens je loopbaan ontvangen hebt én het aantal jaren dat je gewerkt hebt.