Minder woon-werkverkeer: wat doet de Belg met die extra vrije tijd?
Lockdown = thuiswerken. Weg woon-werkverkeer dus. Maar wat deed de Belg met die plotse extra vrije tijd?
Wie van thuis uit werkt, bepaalt grotendeels zélf zijn dag- en weekplanning. Deze manier van werken geeft je dan misschien wel een gevoel van vrijheid, toch heb je wel degelijk discipline en een efficiënte werkplanning nodig om je workload optimaal te kunnen uitvoeren.
Gelukkig heb je net als op kantoor ook tijdens de telewerkuren recht op een welverdiende pauze. Maar wat zegt de arbeidswet hierover?
Wettelijk gezien heeft elke werknemer recht op pauze tijdens de werkuren op kantoor. Het arbeidsrecht voorziet een aantal algemene basisregels. Zo heb je na 6 uur arbeidsvreugde je break van minstens een kwartier wel verdiend. De specifieke duur en het tijdstip van de pauze(s) worden vastgelegd in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van de desbetreffende sector en onderneming.
Werk je van thuis uit? Dan heb je, net als op de werkvloer, recht op pauze. Dit staat ook beschreven in de generieke gids, de praktische handleiding met protocollen die door de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk, de beleidscel van de Minister van Werk en de experten van de FOD WASO werd samengesteld om bedrijven zo coronaproof mogelijk te laten heropstarten.
Hierin staat duidelijk beschreven dat pauzes, ook tijdens telewerk, erg belangrijk zijn. Hoe vaak je pauzeert en hoe je die pauzes invult, is je eigen verantwoordelijkheid. Toch is het erg belangrijk om hierover goede afspraken te maken met je leidinggevende.
Lees ook: Meer pauzes maken je productiever
Ook voor Selecta Belgium, Belgisch marktleider in het verdelen van koffie, frisdranken en snacks in automaten, zijn duidelijke afspraken en wederzijds vertrouwen de sleutel tot succes. Medewerkers die voor hun functie van thuis uit kunnen werken, krijgen de nodige digitale tools om hun taak zo efficiënt en klantvriendelijk mogelijk te uit te voeren.
Tim Goossens, CEO Selecta BeLux: “Voor ons bedrijf was de impact van het coronavirus best wel groot. Toch kan 65% van ons personeel aan de slag blijven waaronder een groot deel als telewerker. We laten medewerkers die van thuis uit moeten werken zelfstandig hun taken invullen waarbij zij de nodige vrijheid krijgen. Het enige belangrijke criterium hierbij is het tijdig afwerken van die taken. Uiteraard moet het aantal contractueel overeengekomen werkuren gepresteerd worden, maar de indeling daarvan is door onze thuiswerkende medewerker maximaal zelf in te vullen. Dit gebeurt wel in overleg met hun teamverantwoordelijke om een maximale bereikbaarheid voor onze klanten te kunnen garanderen. Onze IT-afdeling zet hiervoor alles op alles zodat het werken vanop afstand voor alle jobs mogelijk is.”
Timemanagement kan voor veel telewerkers een serieuze uitdaging zijn. Toch kan je maar best af en toe een welgekozen rustmoment inlassen tijdens de dagelijkse workload. Zo blijf je scherp en hou je beide partijen tevreden.
Wie er de kantjes vanaf loopt, fopt niet alleen de werkgever… maar toch ook vooral zichzelf.
Lees onze e-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
(mr)
13 november 2020Lockdown = thuiswerken. Weg woon-werkverkeer dus. Maar wat deed de Belg met die plotse extra vrije tijd?
De kans is groot dat er na de coronacrisis meer van thuis gewerkt zal worden, maar niet elke dag. Hybride werken, dat is dé toekomst.
De voordelen van telewerk zijn legio, maar toegegeven: het is is soms weleens nefast voor de concentratie. Daarom deze tips!
Heb jij ook zo’n lange to-dolijst op het werk vandaag? Geen probleem, neem wat vaker een pauze! Het maakt jouw werkdag alleen maar productiever en efficiënter!
Volgens onderzoek zijn er 3 types van thuiswerkers te onderscheiden… Welk type ben jij? En hoe ga je dan best te werk?
Zoveel mogelijk thuiswerken, is vandaag de boodschap, dankzij de Covid-19 crisis. Maar wat als je van de trap valt? Of tijdens de middag je voet omslaat tijdens het winkelen?
Een virtuele vergadering kan je helemaal uitputten. Gelukkig kun je die vermoeidheid aanpakken met enkele simpele trucjes!
Wat als je elke dag met grote tegenzin naar het werkt gaat? Hoog tijd om iets te doen aan je werkgeluk!
In hun boek ‘Riet breekt niet’ leren psychosociale preventieadviseurs Daisy Buttiens en Kirsten O je omgaan met stress.