Evaluatiegesprek niet het moment om over opslag te spreken
Een evaluatiegesprek lijkt het uitgelezen moment om meer loon te vragen, maar dat is het eigenlijk niet.
Waarschijnlijk heeft uw baas ook zijn uiterste best gedaan om u (opnieuw) te motiveren. Hoe hartverwarmend zijn pleidooi ook mag geweest zijn, volgens Wim Van Dam, auteur van het boek ‘Motiverende functionerings- en beoordelingsgesprekken’, is het allemaal verloren moeite.
Evaluaties zjin dodelijk, meent Van Dam, zelfs wanneer de beoordeling positief is. Iemand die een 4 krijgt, zal zich onmiddellijk afvragen waarom dat geen 5 mocht zijn. Enzovoort. Bovendien zit het ook nooit helemaal snor met de manier waarop er beoordeeld wordt. Daar zouden te veel fouten in sluipen. Missen is nu eenmaal menselijk.
Van Dam duikelt ook een studie op waaruit moet blijken dat 29 procent van de werknemers niet te spreken is over zijn of haar evaluatie. Een kwart klaagt dat er geen concrete acties op papier werden gezet. Evenveel werknemers vinden dat hun leidinggevenden geen flauw benul hebben van wat ze in hun mars hebben.
Het mag verbazen, maar daar denken die leidinggevenden helemaal anders over: zowat alle bazen menen dat ze hun medewerkers maar al te goed kennen en dat die hun evaluatiegesprekken als zeer nuttig ervaren. Het is waarschijnlijk allemaal een kwestie van motivatie.
(wv)
4 februari 2011Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Een evaluatiegesprek lijkt het uitgelezen moment om meer loon te vragen, maar dat is het eigenlijk niet.
Veel werknemers beginnen onvoorbereid aan hun evaluatiegesprek. Geen goed idee, want dan kan het wel eens een heel negatieve ervaring worden.
Mijn baas evalueert me nooit officieel, wat het moeilijk maakt om beargumenteerd opslag te vragen. Heb ik als werknemer recht op een officiële evaluatie?
Bij hr-partner Liantis vullen de collega’s van Welzijn en Preventie elkaar aan voor de best mogelijke dienstverlening. Hun missie brengt hen samen: een echte ‘compagnon de route’ zijn voor KMO’s en grotere organisaties.
De elektrische wagen zet zijn opmars ook verder op de arbeidsmarkt. De gezochte profielen gaan van technici tot verkoopprofielen.
Vind je een mooi salaris belangrijk? Solliciteer dan voor een job in de chemie en farmaceutische industrie, al jaren de best betaalde sector in België.
Een veeleisende baas, geen parkeerplaats, … Je kent ze wel: die klotedagen waarop niets lukt. Met de 10 tips van Jobat wordt het alsnog een topdag!
Als er tien dagen zijn die je nu al in je agenda moet aankruisen, dan zijn het de volgende wel. Want nee, deze dagen in 2023 moet je niet werken!
Leidinggevenden schatten de oorzaak van mentale problemen bij medewerkers vaak niet goed in. Die laatsten kunnen ook dikwijls niet bij hun overste terecht.