Senioren begeleiden jongeren met migratieachtergrond
Duo for a Job wil een synergie tot stand brengen tussen senioren en jongeren met een migratieachtergrond om deze beter op weg te helpen naar een job.
De Gentse afdeling van Duo For a Job verhuist naar een vaste stek in het stadscentrum. Daarmee krijgt de intergenerationele coaching van de vzw – die je ook vindt in Brussel, Antwerpen en Luik – een vaste plek tussen andere jobkanalen ‘op maat’ van een doelgroep. “In 2018 willen we 45 duo’s creëren”, zegt Marion Cahen, die Duo For a Job Gent coördineert.
“In 2019 moeten dat er 100 worden. Als mentor begeleid je maar één mentee tegelijk. Leuk is dat liefst 91 procent van onze mentoren na het traject van zes maanden met veel goesting opnieuw een duo vormt met een jonge werkzoekende. Ook als mentor haal je hier veel uit voor jezelf. Werk je voor een bedrijf, dan straalt je engagement af op je werkgever. Onlangs nog benaderde een Gentse start-up ons of ze niet konden samenwerken. En bedrijven als Bpost en BNP Paribas Fortis bieden hun medewerkers de kans om mentor te worden.”
“Om jou als mentor met iemand te matchen, hanteren we een waslijst aan criteria. Wat is jouw persoonlijkheid, waar liggen je kennis, ervaring en netwerk? Alle ingrediënten komen in aanmerking bij het matchen van een duo. Alles samen hebben we nu 620 mentoren uit 90 sectoren. IT, onderwijs, industrie, vakbond, HR, ...”
In tegenstelling tot wat je zou denken, staat de mentor dus centraal bij Duo For a Job. “Wij investeren in je, leiden je op in sociale media, een cv maken, … en dat geef jij door aan je mentee. We hebben werkende en gepensioneerde mentoren. In Oost-Vlaanderen is de verhouding ongeveer 50/50. Je traject begint met een vierdaagse opleiding. Sommigen kijken daar wat tegenop, maar achteraf blijkt het altijd een geweldige netwerkervaring te zijn.”
“Mentoren zien elkaar geregeld terug. Het is een community die wij onderhouden door verschillende activiteiten. Per traject van zes maanden organiseren we twee intervisies die een namiddag duren. Dan kom je samen met andere mentoren om je verhaal te doen en van elkaar te leren. Wij brengen dan de knowhow van alle andere 1.000 duo’s die we al vormden in de groep.”
Het engagement is groot”, zegt Marion Cahen. “Iets teruggeven aan de maatschappij na een succesvolle carrière klinkt cliché, maar daar gaat het hier wel over. Dit zijn allemaal professionals met ervaring en knowhow die het tijd vinden om iets te doen. Ze nemen maatschappelijke verantwoordelijkheid op door jonge werklozen met een migratieachtergrond te begeleiden. Die komen meestal bij ons terecht via CAW, OTC, CVO’s, VDAB of andere partnerorganisaties.”
“Met asielzoekers werken we niet, hun verblijf is nog te precair. Verder is het een diverse groep: er zitten mensen bij zonder opleiding en doctors in de wetenschappen, zoals onlangs een vrouw uit Rusland. Ze delen alleen hun verschillende culturele achtergrond. Mentees krijgen dankzij hun mentor een stevig Nederlands taalbad, hoewel Nederlands kennen geen voorwaarde is. Wel minstens Engels of Frans.”
Na zes maanden of eerder wordt het duo ontbonden. Maar hoe meet je het succes? “De mentoren nemen zes maand de tijd om de competenties, jobdoelwitten en dromen van de mentees te vatten. Ze zien elkaar wekelijks en leren van elkaar. Die unieke vertrouwensrelatie ligt aan de basis van een geslaagd duo. Succes meet je aan de tewerkstellingsgraad na het traject, en dit programma verdubbelt hun jobkansen. Maar we bekijken succes ook breder. Hoe autonoom is de jongere geworden? Het is tegelijk een fantastische levenservaring waar beide deelnemers van elkaar leren. Mentor en mentee houden na die zes maanden vaak toch een beetje contact, merken we.”
(wdh) - Foto: Duo For a Job - Meer info: www.duoforajob.be
25 april 2018Duo for a Job wil een synergie tot stand brengen tussen senioren en jongeren met een migratieachtergrond om deze beter op weg te helpen naar een job.
Extreme Blue is het stageprogramma van IBM dat studenten uit binnen- en buitenland de kans geeft om te werken als consultant voor een grote organisatie.
De kans is groot dat je geen persoonlijke werkplek meer hebt op kantoor. Hoe zorg je ervoor dat jij je toch nog thuis voelt op een gedeelde flexplek?
Wie door vacatures scrollt, komt vaak dezelfde termen tegen. Op het eerste gezicht lijken ze perfect bij jouw profiel te passen… maar is dat ook zo?
Na 27 jaar in de privésector volgde Sascia haar hart en koos ze voluit voor het onderwijs.
Elk jaar maakt het Great Place To Work Institute Belgium de Best Workplaces van België bekend. Maar welke organisaties zijn Best Workplace?
Werk is werk en privé is privé… of toch niet? In bepaalde gevallen kan je werkgever jou wel degelijk sanctioneren of zelfs ontslaan bij ongepast gedrag.
Verpleegkundige Rosalie solliciteerde bij UZ Leuven en twee dagen later al kreeg ze te horen dat ze er aan de slag kon.
De opmars van artificiële intelligentie (AI) en de aandacht rond ChatGPT heeft zeker ook impact op de job van computerprogrammeur of software engineer.