Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

Er zijn 4 types van mensen. Welk type ben jij?

4 types van mensen
De grootste groep mensen blijken egoïstisch te zijn en enkel voordeel te willen voor zichzelf. Of ben jij toch minder egoïstisch?

Hoe betrouwbaar zijn mensen en in hoeverre vertrouwen we anderen? Deze vraag staat centraal in het wetenschappelijk onderzoek van verschillende Spaanse universiteiten. Ze analyseerden het gedrag van 541 mensen tijdens sociale dilemma’s. De proefpersonen werden per twee gegroepeerd, en maakten keuzes die leiden tot samenwerking of conflict.

Sociale dilemma’s

Studies zoals deze zijn niet nieuw. Misschien ben je vertrouwd met de studie van het menselijk gedrag en herken je de ‘Game Theory’ of ‘Speltheorie’ hierin. Die studie bestudeert mathematische modellen van conflict en samenwerking tussen intelligente, rationele beslissingsmakers. Je analyseert zo het gedrag van mensen als ze stuiten op een dilemma. En bekijkt de resulterende beslissingen die ze maken.

Het onderzoek van de Spaanse universiteiten gaat een stapje verder. De onderzoekers ontwikkelden een algoritme om de individuen in specifieke types onder te verdelen.

Hoe werkt het?

Een populair model dat gebruikt wordt in de Speltheorie is het ‘gevangenendilemma’.

Twee bendeleden worden gearresteerd en in een gevangenschap geplaatst. Ze kunnen ondertussen niet met elkaar communiceren. Er is niet genoeg bewijs om hen te veroordelen, dus de aanklagers doen elke gevangene een deal. Ze kunnen hun medebendelid verraden door te getuigen tegen hem. Of samenwerken door te zwijgen.

  • Als ze elkaar verraden, stevenen ze elk af op 2 jaar gevangenis.
  • Of A verraadt B, maar B zwijgt. Dan is A vrij, maar moet B wel 3 jaar in de gevangenis.
  • Als ze allebei zwijgen, gaan ze vrijuit.

Er bestaan nog vele variaties op dit experiment, het ene al complexer dan het andere.

Wat zijn de 4 types?

  1. Optimistisch type: gaat ervan uit dat zowel de partner als hij-/zijzelf de keuze maakt die het beste is voor allebei.
  2. Pessimistisch type: verwacht het slechtste van hun partner.
  3. Vertrouwend type: wil meewerken uit goede wil, zelfs als het henzelf geen voordeel biedt.
  4. Jaloers type: maakt hen niet uit wat ze bereiken, zolang het resultaat maar beter is dan dat van de anderen.

En wat blijkt: 90% van de proefpersonen is in te delen in een van de vier types. Het onderzoek toonde aan dat de optimistische, pessimistische en vertrouwende groepen elk 20% van de proefpersonen vertegenwoordigde. De jaloerse groep vormde 30% van de deelnemers. De overige 10% was niet in te delen in een duidelijk gedragstype.

Allemaal egoïsten?

Het experiment lijkt te veronderstellen dat de grootste groep mensen egoïstisch zijn en enkel voordeel willen voor zichzelf. Aan de andere kant is er uit aanvullend onderzoek gebleken dat de meest succesvolle personen diegenen zijn die de belangen van anderen boven die van zichzelf plaatsen.

Dus de vraag is niet: bij welke groep behoor jij nu? Maar tot welke groep WIL jij behoren?

(mr) - Bron: Inc.

20 augustus 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook