Vrouwen hebben evenveel ambitie als mannen
Als een vrouw “ja” zegt, bedoelt ze dan ook echt “ja”? Internationale Vrouwendag is het moment bij uitstek om te proberen achterhalen wat vrouwen écht willen.
Een gemengde samenstelling van beide seksen is het meest ideale voor een bedrijf. Dat zegt Frank Van Marwijk, die met zijn firma Bodycom aan bedrijven trainingen en adviezen geeft over lichaamscommunicatie. “Je ziet het bijvoorbeeld al als een groepje mannen met elkaar in gesprek is en er komt opeens een vrouw bijstaan. Het gesprek wordt vlotter, er worden grapjes gemaakt en de intonatie van de sprekers gaat omhoog. Soms wordt het een beetje flirterig, maar dan niet op een seksuele manier. Een vrouw erbij kan de sfeer frisser maken.”
Vooraleer je ergens aan de slag gaat, is het dus handig om te weten hoe het zit met de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen in het bedrijf of de afdeling. “De meeste kans op een fijne werksfeer is er bij een goed evenwicht tussen beide seksen”, zegt sociotherapeut en lichaamstaaldeskundige Frank van Marwijk. Heeft een bedrijf vooral mannen of vrouwen in dienst, dan heeft de werksfeer daaronder te lijden. Ook als baas weet je dus wat je te doen staat, als je firma geen al te beste werksfeer heeft.
Het is al vaker gezegd: mannen en vrouwen communiceren verschillend. Waar vrouwen zich vooral richten op onderlinge relaties, is het voor mannen vaak belangrijk om snel resultaat te bereiken, zonder poespas en het liefst zonder hulp van anderen. “Mannen zijn in hun communicatie zo kort mogelijk om dingen snel duidelijk te maken, terwijl vrouwen betere praters zijn en vaak ook kiezen voor een spannende opbouw van hun verhaal”, zegt Van Marwijk.
Maar ook op het non-verbale vlak zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen gebruiken volgens Van Marwijk veel gezichtsexpressie en gebaren om hun bedoelingen duidelijk te maken. Mannen pikken die lichaamstaal niet altijd op en gebruiken zelf ook minder mimiek. “Dat kan ook een bron van conflicten zijn omdat vrouwen er vanuit gaan dat mannen hun non-verbale signalen wél kunnen interpreteren, terwijl die misschien niet eens worden opgemerkt.”
Hun non-verbale talent kan voor vrouwen een pluspunt zijn. Van Marwijk: “Als vrouwen hun charmes op een zakelijke manier weten te gebruiken, kan flirten zelfs een kracht zijn.”
Ook bij een sollicitatiegesprek? “Als je als vrouw op sollicitatiegesprek gaat bij een mannelijke leidinggevende, dan moet je in het begin van het gesprek nooit flirterig zijn. Want op dat moment word je beoordeeld op je kwaliteiten. Gaandeweg in het gesprek moet je als vrouw een meer ontspannen (asymmetrische) lichaamshouding aannemen en is het zelfs nodig om te flirten, want anders bestaat de kans dat je stijf overkomt. Verder moet je als vrouw vooral lachen om zijn grapjes, want daarmee laat je blijken dat je zijn intelligentie hoog inschat. Door zijn humor merkbaar te waarderen, geef je hem een compliment.”
Mannen en vrouwen communiceren dus anders. Toch moeten we die verschillen ook niet overdrijven. Van Marwijk: “Het is namelijk mogelijk onze hersenen te trainen, en dat gebeurt door herhaalde oefening. Je ziet dat bijvoorbeeld bij mannen in sociale beroepen: zij hebben bepaalde ‘vrouwelijke’ eigenschappen ontwikkeld. Een mannelijke psycholoog of arts kan vaak goed emoties duiden en non-verbale communicatie begrijpen. En vrouwen op hun beurt kunnen zeker concreet en zakelijk zijn.”
Frank van Marwijk is initiatiefnemer van www.lichaamstaal.nl. Hij schreef meerdere boeken over lichaamstaal en non-verbale communicatie waaronder ‘Manipuleren kun je leren’.
(mr) - Bron: www.vkbanen.nl.
1 juli 2011Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Als een vrouw “ja” zegt, bedoelt ze dan ook echt “ja”? Internationale Vrouwendag is het moment bij uitstek om te proberen achterhalen wat vrouwen écht willen.
U bent professioneel, getalenteerd en vrouw? Dan is de kans groot dat u, ondanks uw talenten, niets van mannen begrijpt. Klopt? Jobat legt uit hoe dat komt.
Niet een gruwelijke baas of een saaie job leiden tot een baaldag. De grote schuldige daarvan is een negatieve werksfeer.
Gemiddeld blijft een vrouw in haar leven 189 dagen thuis, mannen 140 dagen. Vrouwen zijn langer afwezig, al beslissen mannen sneller om thuis te blijven.
Roddelpraat, afgunst, narcisme, concurrentie, uitsluiting, pestgedrag, ongewenste intimiteiten: de mens is een beest op de werkvloer. Letterlijk!
De wens naar een hybride werkritme is soms zó groot dat het een breekpunt is voor werknemers als ze het niet krijgen. Gevolg? Quiet quitting. Maar wat is dat nu precies?
De magazijnier en de chauffeur zijn met ruime voorsprong de meest gevraagde functies in transport en logistiek. Al zijn er van deze jobs ook veel varianten.
Voor een radicale carrièreswitch hoef je niet altijd op zoek naar een andere werkgever. Drie Unilin-medewerkers vertellen...
Ook in de financiële sector is er een brede waaier aan openstaande jobs, zowel voor starters als medewerkers met ervaring. Digitalisering staat hierbij voorop.