Werken in Brussel: om te communiceren heb je geen talenknobbel nodig
Brussel is divers en meertalig, eerder dan 'Franstalig'. Als je maar wil communiceren op de werkvloer, dan kom je al ver. Dat zeggen 8 Brusselse werkgevers.
In het algemeen onderwijs staat Spaans met enige achterstand op twee (27%), gevolgd door Frans (22%), Duits (21%) en Italiaans (3%). In het beroepsonderwijs komt Duits op plek twee (18%), gevolgd door Frans (17%) en Spaans (7%).
Hoe goed beheers jij de Engelse taal? Doe de test!
De meest onderwezen niet-EU-taal is - jawel - Russisch (met 3% in het algemeen onderwijs) met Estland (67%) en Letland (57%) als koplopers in het onderwijzen van die taal. In het beroepsonderwijs haalt Russisch 2%. In dat onderwijsstelsel werd Russisch vooral aangeleerd in Letland (44%), Bulgarije (25%) en Cyprus (16%).
Extra: 1 op 5 vacatures vraagt kennis van Frans of Engels
In Luxemburg en Frankrijk studeerden alle leerlingen in het algemeen hoger secundair onderwijs twee of meer vreemde talen. Ook in Roemenië, Finland en Tsjechië studeren veel leerlingen twee of meer talen (telkens 99%). Deze lidstaten werden op de voet gevolgd door Slovakije en Estland (beide 98%), Slovenië (96%) en Kroatië (94%).
België (Vlaanderen, Wallonië en Brussel dus opgeteld) blijkt inzake onderwijs en talen dus geen koploper. Of beter: het staat als land pas op de tweede rij met zowat 85% van alle leerlingen in het algemeen hoger secundair onderwijs die twee of meer vreemde talen geleerd krijgen. In het beroepsonderwijs ligt dat percentage (slechts) op een kleine 50%.
Lees ook: Hoe goed spreekt de Belg en Vlaming Engels?
(William Visterin)
30 december 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Brussel is divers en meertalig, eerder dan 'Franstalig'. Als je maar wil communiceren op de werkvloer, dan kom je al ver. Dat zeggen 8 Brusselse werkgevers.
Hoge cijfers voor wiskunde en Engels leiden naar een STEM-richting. Maar bij het vak Nederlands is net het omgekeerde het geval.
Je bent nooit te oud om te leren. Zelfs al ben je een kei in wat je doet, er zijn zo van die dingen die áltijd wel van pas komen.
Meertalig zijn heeft zo zijn voordelen, zeker in een meertalig land als België. Hoe goed beheers jij de Franse taal? Doe de test!
We vroegen aan Ben Van Brandt (34) uit Italië hoeveel hij verdient en hoe hij zijn job organiseert...
Talenkennis blijkt een grote troef bij het zoeken naar een job. In bijna 1 op 5 vacatures wordt er expliciet gevraagd naar kennis van het Frans of Engels.
Veel talen kunnen spreken is een luxe, maar in het leren van een taal kruipt heel wat tijd. Of niet?
In domeinen als IT, engineering en consultancy is Engels vaak de voertaal. Maar hoe is het bij de doorsnee Belg gesteld met de kennis van deze vreemde taal?
Ondanks het vele telewerk en de glijdende werkuren, zijn er nog altijd heel wat files op de Vlaamse hoofdwegen...