Bijscholen? Deze cursussen zijn voor iedereen interessant
Je bent nooit te oud om te leren. Zelfs al ben je een kei in wat je doet, er zijn zo van die dingen die áltijd wel van pas komen.
De bevindingen komen uit de recente EF English Proficiency Index van Education First. Die meet de kennis van het Engels bij 2,2 miljoen niet-Engelssprekenden in 113 landen en regio’s. En die kennis gaat niet altijd de goede kant uit. Zo noteerden de onderzoekers in de afgelopen 5 jaar een aanzienlijke daling van de Engelse taalvaardigheid bij jongeren wereldwijd, grotendeels als gevolg van de pandemie. Al gaat de kennis bij jongeren in ons land dit jaar er wel opnieuw op vooruit.
Het algemene indexcijfer voor ons land daalt echter wel ten opzichte van het voorbije jaar. België wordt ingehaald door Zweden en zakt daardoor één plaatsje op de lijst naar 7.
Hoe goed beheers jij de Engelse taal? Doe de test!
Nederland, Singapore, Oostenrijk, Denemarken en Noorwegen bezetten de top 5 in de wereldranglijst. Ons land doet het met die zevende plaats op 113 landen dus meer dan behoorlijk. Al is er een toenemend verschil tussen de Vlaamse en Franstalige regio’s, met de Vlaamse regio’s die vooruitgang boeken. Terwijl de Franstalige regio’s aanzienlijk achteruit gaan ten opzichte van vorig jaar.
Grote Vlaamse steden zoals Gent, Leuven, Antwerpen en Hasselt presteren uitstekend op de taaltest Engels. Meer zelfs: als we de kennis van de Vlamingen bekijken, staan zij helemaal bovenaan en beheersen ze het Engels zelfs beter dan de Nederlanders. De kennis van de Engelse taal bij de Franstaligen in ons land wordt (net als bij de Fransen zelf) als ‘matig’ ingeschat.
Ontdek: Hoe goed spreekt de Belg en Vlaming Engels?
Engels is dan wel een heuse wereldtaal, maar zijn er landen waar ze het Engels amper of niet beheersen? Ja, die zijn er ook. Met Engels raak je het minst ver in Democratische Republiek Congo, Tadzjikistan, Jemen, Libië en Rwanda. Zij staan – in deze volgorde – helemaal onderaan in de lijst van 113 landen.
De EF EPI is overigens gebaseerd op de testscores van de EF Standard English Test (EF SET), die wereldwijd zowel wordt gebruikt door scholen, bedrijven en overheden voor grootschalige tests, als door individuele deelnemers.
Extra: 1 op 5 vacatures vraagt kennis van Frans of Engels
Naast tussen steden, regio’s en leeftijden (mid-twintigers en dertigers beheersen Engels bijvoorbeeld het best) is er ook een verschil in geslacht. België sluit zich daarbij aan bij de wereldwijde trend. Mannen beschikken gemiddeld blijkbaar over betere Engelse taalvaardigheden dan vrouwen. De kloof in België is sinds vorig jaar wat dat betreft ook lichtjes vergroot. Maar ook hier: allemaal gemiddelden.
Engels of… Russisch? Wat wordt het meest aangeleerd in de EU?
(William Visterin)
17 november 2023Je bent nooit te oud om te leren. Zelfs al ben je een kei in wat je doet, er zijn zo van die dingen die áltijd wel van pas komen.
We vroegen aan Ben Van Brandt (34) uit Italië hoeveel hij verdient en hoe hij zijn job organiseert...
Brussel is divers en meertalig, eerder dan 'Franstalig'. Als je maar wil communiceren op de werkvloer, dan kom je al ver. Dat zeggen 8 Brusselse werkgevers.
Hoge cijfers voor wiskunde en Engels leiden naar een STEM-richting. Maar bij het vak Nederlands is net het omgekeerde het geval.
De Brusselse vervoersorganisatie MIVB staat open voor Nederlandstalige collega’s. "Elke beginnende MIVB-medewerker, in contact met klanten, doorloopt een taalopleiding van twee weken."
In domeinen als IT, engineering en consultancy is Engels vaak de voertaal. Maar hoe is het bij de doorsnee Belg gesteld met de kennis van deze vreemde taal?
Talenkennis blijkt een grote troef bij het zoeken naar een job. In bijna 1 op 5 vacatures wordt er expliciet gevraagd naar kennis van het Frans of Engels.
Wat is de meest onderwezen vreemde taal in het algemeen en in het beroepsonderwijs in de EU?
Werkgevers plaatsen voor ondersteunende functies een goede talenkennis hoger op het verlanglijstje. En kennis van Frans in het bijzonder.