Zwaarlijvige vrouwen verdienen meer
Zwaarlijvige mensen zijn vaak het mikpunt van discriminatie, maar niet wat hun loon betreft. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Aberdeen.
‘Bedrijven liggen zelf aan de basis van bepaalde foute verwachtingen door de automatische systematiek in de loonevolutie die ze jarenlang hebben toegepast’, vindt Brouwers. ‘Die systematiek zit ingebed in barema’s, in jaarlijkse loonsverhogingen, in de index ... Het geeft werknemers het gevoel dat ze jaarlijks langs de kassa kunnen passeren, hoe ze ook presteren.’
De perceptie dat de index een verworven recht is, beschouwt Brouwers als fout en zelfs gevaarlijk. ‘De index is eigenlijk een loonsverhoging, maar mensen zien dat niet zo. Ze vergeten dat er voor werkgevers wel telkens een uitgave tegenover staat die op een of andere manier gefinancierd moet worden.’
‘Hetzelfde geldt voor baremieke loonsverhogingen. Mensen verwachten dat die er automatisch zullen komen. In sommige sectoren – ook bij de overheid – weten werknemers bij de start van hun loopbaan wat ze twintig jaar later zullen verdienen. Dat is in de toekomst niet meer houdbaar.’
Brouwers pleit voor een goed uitgewerkt en transparant beloningsbeleid, waar een duidelijke structuur voor bestaat en waar ook een redenering achter zit. ‘Wanneer heel het proces van loonvorming en eventuele loonsverhogingen in het bedrijfsbeleid is ingebed, dan zal dat uiteindelijk ook bijdragen tot de algehele tevredenheid van medewerkers.’
In dat geval zullen ook individuele loonsonderhandelingen wellicht een minder belangrijke rol gaan spelen. ‘Wanneer je aanklopt bij je baas voor opslag en je krijgt nul op het rekest, ben je teleurgesteld. Maar wanneer je inziet dat er achter die beslissing een visie en een systematiek zit, dan zal zo’n beleid op termijn tot tevredenheid leiden’, aldus Brouwers. ‘Het is dan niet langer een kwestie van zij die iets vragen krijgen iets, en zij die niets vragen krijgen niets.’
(mo)
12 september 2011Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Zwaarlijvige mensen zijn vaak het mikpunt van discriminatie, maar niet wat hun loon betreft. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Aberdeen.
Jobat en Synovate vroegen 49.711 werkenden naar hun loon. De horeca zou één van de minder goed betalende sectoren zijn. Ho.Re.Ca Vlaanderen nuanceert dit.
Uit cijfers blijkt dat er een verband bestaat tussen het gemiddeld inkomen in een land en het aantal mensen dat op zoek gaat naar een pikante date ...
In tijden van krapte op de arbeidsmarkt zien managers een beleid rond diversiteit en inclusie als een middel om mensen aan te trekken.
De tijd dat advocaten en politici strak in het pak naar kantoor gingen, lijkt verleden tijd. De pandemie heeft niet alleen onze kleerkast maar ook onze kijk op de dresscode gewijzigd.
Het is belangrijk om op te vallen en een blijvende indruk na te laten doorheen het volledige sollicitatieproces. Hoe pak je dat aan?
Sinds 1 mei 2023 is een fietsvergoeding verplicht. Het precieze bedrag van die fietsvergoeding varieert per sector en bedrijf.
‘En, vertel eens iets over jezelf.’ Het is de simpelste vraag ooit, en toch is de kans groot dat je niet meteen een antwoord klaar hebt.
Wie aan een carrière in het onderwijs begint, doorloopt een hele procedure alvorens een vaste benoeming te krijgen. Hoe verloopt het en wat zijn de voordelen?