3 op 10 werken in mentaal ongezonde omgeving
Een internationale enquête toont aan dat bijna drie op de tien werknemers hun werkomgeving mentaal onveilig én ongezond vinden.
'Heeft de inrichting van hun werkplek een invloed op de gezondheid van werknemers?' Dat onderzochten Nieuw-Zeelandse onderzoekers in wetenschappelijke artikels die verschenen zijn tussen 2000 en 2017. Zij concluderen dat landschapskantoren ongezond en nefast zijn voor de productiviteit van werknemers. Bovendien wordt ook het welbevinden aangetast.
Een lage productiviteit omdat de werknemers zich niet kunnen concentreren heeft vooral te maken met geluid. Een landschapskantoor of open office ruimte is ideaal om te brainstormen of om samen aan een project te werken. Als iedereen individueel moet werken, is een open office space niet bevorderlijk. “Werknemers in landschapskantoren hebben voortdurend last van achtergrondlawaai. En hoewel de ene persoon al wat meer kan verdragen dan de andere, of zelfs geconcentreerder kan werken bij een geluidsdecor dat wat heviger is, blijkt 35 decibel voor de meeste mensen de bovengrens”, zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis van IDEWE. Om je een idee te geven: 35 decibel ligt ergens tussen gefluister en het geluid van een kabbelend beekje.
Ook babbelende werknemers zorgen voor afleiding. Uit de studie blijkt dat werknemers steeds de neiging hebben om gezellig bij elkaar te zitten en dan vergeten ze dat het eigenlijk een stille ruimte is. Daarop komen er klachten van andere werknemers en wordt de werksfeer verziekt. Volgens deze studie is het dus ook belangrijk om werknemers te laten nadenken over hoe zij hun kantooromgeving zien.
"Vaak kiezen arbeidsorganisaties uit budgettaire overwegingen voor gemeenschappelijke werkplaatsen", zegt prof arbeidsgeneeskunde Lode Godderis van IDEWE. Toch is het belangrijk om de voordelen op te wegen tegen de kosten. Wanneer de werkruimte niet past bij de werknemer, zijn werknemers vaker ziek. Daarnaast zijn ze ook minder productief als ze zich niet op hun gemak voelen. Op langere termijn is het duurzamer om je werkruimte aan te passen en iets meer te investeren.
Professor ergonomie Veerle Hermans van IDEWE pleit voor zogenaamde Activity Based Workplaces. Dat zijn werkplaatsen waarbij de werknemers een werkplek kunnen kiezen die het meest aansluit bij hun taak van het moment. Een teamwerkplek voor maximaal 6 personen die moeten overleggen tijdens het werk, een vergaderzaal, een staande koffiehoek, ... "Een modern kantoordesign houdt rekening met alle bezwaren en negatieve effecten van landschapsbureaus."
Voor elke soort taak een gepaste werkomgeving, is dat ook iets voor jou?
(mr)
3 mei 2018Een internationale enquête toont aan dat bijna drie op de tien werknemers hun werkomgeving mentaal onveilig én ongezond vinden.
Meer en meer mensen kiezen ervoor om freelance te gaan werken. Iets dat onze maatschappij lijkt aan te moedigen, doch wel degelijk een tol eist.
Het landschapskantoor brengt nadelen met zich mee: constante prikkels en storende, luidruchtige telefoongesprekken. Toch verdwijnt het niet.
Kantoorwerk doen in hippe koffiebars is trendy, maar kunnen we ons wel concentreren met al dat geroezemoes en die kletterende koffietassen? Een onderzoek.
Extroverte werknemers zijn roepers en hun introverte tegenhangers zijn asociaal. Dat zijn de mythes. Maar laat deze twee types samenwerken en de resultaten zijn beter.
De werkgroep kantoor van de Vlaamse Ergonomie Vereniging (VerV) heeft een praktijkrichtlijn rond kantoorinrichting opgesteld. Het gaat om volgende richtlijnen ...
Steeds meer bedrijven laten hun werknemers kiezen waar en wanneer ze werken. Maar hoe zorg je ervoor dat je flexwerkplek zowel fijn als productief is?
Cybersecurity is een groeiende markt, met extra jobs voor het oprapen.
Verpleegkundige Rosalie solliciteerde bij UZ Leuven en twee dagen later al kreeg ze te horen dat ze er aan de slag kon.