Ontspanning
Vorige

1 van 515

Volgende
Volgend artikel:

Zo bespaar je meer dan 500 euro/jaar met je lunch

Eindejaarsfeestje en alcohol op het werk: wat mag? Wat mag niet?

Eindejaarsfeestje met alcochol
De boog kan niet altijd gespannen staan en na een jaar hard werken mag er wel eens geklonken worden met je collega’s tijdens het eindejaarsfeestje op het werk! Maar mag je wel alcohol drinken tijdens zo’n event? En wat als er een ongeval gebeurt? Geldt dit dan als een arbeidsongeval?

Gezond verstand

Op elk feestje wordt wel eens een biertje of een wijntje geschonken en het drinken van alcohol kan in heel wat gevallen voor wat extra leven in de brouwerij zorgen. Toch doe je het best met mate want overdaad schaadt: niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. Gebruik dus vooral je gezond verstand wanneer je van plan bent om met een glaasje bubbels te socializen met je collega’s.

Lees ook: Waarom je soms goed mag/moet feesten op je werk

De rol van alcohol

Dat de gemiddelde Belgische werknemer af en toe wel eens een glaasje alcohol lust, blijkt alvast uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis. Zo geeft 50,6% aan dat ze elke week tussen 1 en 10 glazen alcohol drinken. 6,3% drinkt zelfs meer dan 10 glazen per week. Voor heel wat werknemers is een eindejaarsfeestje dus niet compleet zonder één of meerdere glaasjes alcohol.

Maar mag je baas wel alcohol voorzien op het feestje? Het antwoord is “ja”. Voorwaarde is wel dat je werkgever aan de hand van cao 100 verplicht een preventief alcohol- en drugbeleid voert en er alles aan doet om het alcoholgebruik (en -misbruik) tijdens de werkuren binnen de perken te houden. Geen overbodige luxe als je weet dat alcohol bij 15 tot 30% van de arbeidsongevallen een rol speelt.

Extra: Alcohol op het werk werkt wel

SITUATIE: Je veroorzaakt dronken een arbeidsongeval tijdens het eindejaarsfeestje: wat nu?

Ongevallen die gebeuren tijdens het eindejaarsfeestje dat door je baas georganiseerd werd, zijn in principe arbeidsongevallen. Hierbij gelden de algemene voorwaarden om van een arbeidsongeval te kunnen spreken.

Goed om te weten: wanneer het eindejaarsfeestje tijdens de werkuren valt, ben je in principe verplicht aanwezig. Heb je geen zin om aanwezig te zijn, dan kun je – na goedkeuring van je werkgever uiteraard – vrijaf nemen of gewoon verder blijven werken. Speelt het feestje zich buiten de werkuren af, dan ben je niet verplicht aanwezig, behalve wanneer je baas het feestje gelijkstelt aan arbeidstijd.

Ontdek: Hoe goed doet België het inzake werkongevallen?

SITUATIE: je bent dronken en veroorzaakt na het feestje een ongeval onderweg naar huis: wat nu?

Een ongeval tijdens de verplaatsing van of naar het werk (of het eindejaarsfeestje tijdens de werkuren) valt onder de arbeidsongevallenverzekering.

Wanneer je dus onopzettelijk een ongeval veroorzaakt na het feestje, kan je toch aanspraak maken op een schadevergoeding van de verzekeraar, zelfs wanneer je dronken achter het stuur zat (dronkenschap wordt in dat geval niet automatisch beschouwd als een opzettelijke fout). Veroorzaak je met opzet een ongeval, dan vervalt dat recht uiteraard.

TIP: gebruik ook hier je gezond verstand en bel een taxi om je naar huis te brengen. Een ongeval in dronken toestand is niet meteen een goed begin van het nieuwe jaar… Om maar van de blikschade en de mogelijke menselijke drama’s te zwijgen.

CHECK: Corona bracht een einde aan “verplichte fun” op het werk

(fd)

11 januari 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook