Kan ik ongestraft cadeaus aannemen van leveranciers?
Iedereen die contacten heeft met leveranciers ontvangt wel eens cadeaus. Weinig werkgevers vinden dit erg. Maar niet alle geschenken zijn onschuldig.
Precies 70% van de werkgevers geeft hun werknemers een eindejaarsgeschenk en een kleine meerderheid (56%) organiseert een nieuwjaarsreceptie. Het ene sluit het andere bovendien niet uit. Bedrijven met maximaal 20 werknemers verkiezen wel een eindejaarsgeschenk boven een eindejaarsreceptie.
In Vlaanderen is het eindejaargeschenk populairder dan in Wallonië (74% tegenover 61%). Dat blijkt uit een onderzoek van de sociale secretariaten Partena en HDP bij een kleine 1.600 respondenten. De enquête werd in oktober en november 2012 online afgenomen bij 999 werkgevers en 570 werknemers.
Werkgevers geven voornamelijk snoepgoed en cadeaucheques:
“Werkgevers die met zulke initiatieven investeren in hun personeel doen dat om hun medewerkers het gevoel te geven dat ze deel uitmaken van het bedrijf, om de werknemers te motiveren en te belonen”, vertelt Delphine Motte, communication consultant van sociaal secretariaat HDP.
Zowat 35% van de bedienden vindt het normaal dat hun werkgever in december aan hen denkt, de helft beschouwt dat als een voordeel (tegenover 60% in 2006). Niet iedereen vindt een eindejaarsreceptie belangrijk. Toch zegt ongeveer 75% van de medewerkers altijd deel te nemen aan de eindejaarsreceptie die de werkgever organiseert.
Maar een kerstpakket als cadeau blijkt niet altijd even hard aan te slaan. Nederlandse werknemers willen als blijk van waardering het liefst geld van hun baas. Dit blijkt uit onderzoek van wenskaartenwebsite Poobies bij bijna 1.000 Nederlandse huishoudens. Zowel een eenmalige bonus als een structurele salarisverhoging zien werknemers als het ideale kerstpakket in crisistijd.
Maar liefst 22% van de ondervraagden wil het liefst een geldbedrag voor kerst, gevolgd door een salarisverhoging (15%) of een praktisch cadeau voor in de keuken (14%). Opvallend is dat vrouwen liever geld in hun kerstpakket aantreffen dan mannen. Ook zijn ze gevoeliger voor een persoonlijk woordje van de baas. Mannen geven vaker de voorkeur aan een salarisverhoging of een contract voor onbepaalde duur. Slechts 2% van de werknemers heeft behoefte aan een mooie fles wijn in het kerstpakket.
“Een geschenk in contanten of in de vorm van een cadeaucheque ter gelegenheid van Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar is voor bedrijven volledig aftrekbaar als beroepskosten en vrijgesteld van RSZ-bijdragen als bepaalde voorwaarden zijn vervuld. 75% van de Belgische werkgevers zegt daarvan op de hoogte te zijn, ook zelfs degene die niets geven”, zegt Delphine Motte, communication consultant van sociaal secretariaat HDP.
“De maximale aftrek voor cadeaucheques bedraagt 35 euro. Uit de enquête blijkt dat de helft van de werkgevers geen rekening houdt met die grens en meer geeft, wetende dat het supplement niet kan worden afgetrokken en niet is vrijgesteld van RSZ-bijdragen. En dat is een stijging: in 2006 gaf slechts 39% van de bedrijven meer dan 35 euro.”
“De crisis laat bij 44% van de werkgevers haar sporen na. Er is geen verschil tussen grote en kleine bedrijven. Van die 44% heeft de meerderheid zijn budget verminderd en heeft 20% het geschenk of het feest geschrapt”, aldus Delphine Motte.
Een overzicht van wat die 44% hebben verminderd door de crisis:
(mr)
10 december 2012Iedereen die contacten heeft met leveranciers ontvangt wel eens cadeaus. Weinig werkgevers vinden dit erg. Maar niet alle geschenken zijn onschuldig.
Wie heeft recht op een eindejaarspremie? En hoe groot is jouw eindejaarspremie dit jaar? Bereken het zelf...
Veel bedrijven plannen een kerst- of eindejaarsfeestje voor hun werknemers. Maar met sommige collega’s knoop je beter geen gesprek aan. Welke types zijn te vermijden?
Werknemers zijn van plan om meer dan twee dagen lang tijdens het werk online te shoppen voor hun eindejaarscadeautjes.
CEO Clive Palmer is zo tevreden over zijn personeel dat hij hen allen een cadeau geeft: een Mercedes, een reisje naar Fiji...
Januari is in heel wat bedrijven pakjesmaand. Een leuke geste, maar originele geschenken hoef je van je chef meestal niet te verwachten. Een cadeau krijg je bovendien nooit zomaar.
Een eindejaarscadeau gekregen van je baas? Leuk, maar alleen als de waarde ervan niet te hoog oploopt moet je er geen belastingen op betalen. Wanneer wel?
Je hebt je diploma op zak. Dat betekent het begin van een verdiende vakantie. Maar hoe zit het als je bent afgestudeerd? Mag je dan nog werken als jobstudent?
Of er nog werk is in de bouwsector? Absoluut. Er is helaas weinig doorstroming van jonge afgestudeerden met stielkennis. Komt daar nog verandering in?