Zelfstandige Pieter getuigt: 'Ik word achtervolgd door schuldeisers'
Pieter Buyl (32) zag twee jaar geleden zijn bvba overkop gaan. Te grote investeringen aan woekerinteresten gaven zijn zaak de doodsteek.
Jongeren willen gemiddeld op hun 22ste aan hun eerste werkervaring beginnen. Een jaartje later hopen ze financieel op eigen benen te staan, aldus het Jeugdonderzoeksplatform. Maar willen ze ooit ook hun eigen baas worden? Die vraag stelde trendbureau Trendwolves in opdracht van zelfstandigenorganisatie Unizo aan 1.089 Belgische jongeren tussen 16 en 25 jaar.
Ruim een derde van de studenten (36 procent) lijkt een toekomst als zelfstandige in elk geval te overwegen. Eerst enkele jaren in loondienst werken om daarna de stap te zetten, vindt een kwart van de studenten een goed idee. Slechts 5 procent ziet zich onmiddellijk na het afstuderen als zelfstandige aan de slag gaan. Bij werkende jongeren kriebelt het (iets) meer om een eigen zaak uit de grond te stampen. Daar is het voor 42 procent een optie, al zegt ook van hen maar 5 procent hoogstwaarschijnlijk zelfstandige te worden.
De crisis zet dan ook een domper op de assertiviteit die nodig is om met een eigen zaak te beginnen. Want zijn zelfstandigen niet het eerste slachtoffer van de crisis? Bijna zes op de tien jongeren zijn die mening toegedaan. Dat de eerste twee maanden van dit jaar volgens Graydon al 1.617 bedrijven failliet zijn gegaan, wakkert het vertrouwen uiteraard niet aan. Integendeel, 64 procent zegt in crisistijd geen eigen zaak op poten te durven zetten.
(ks)
6 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Pieter Buyl (32) zag twee jaar geleden zijn bvba overkop gaan. Te grote investeringen aan woekerinteresten gaven zijn zaak de doodsteek.
Pieter Dewinter (28) startte op 1 oktober 2009 zijn eigen onderneming: ‘Floorcreations’, een leverancier van gepersonaliseerd tapijt. “Mensen verklaarden me gek. Maar na zes maanden begint mijn firma al rendabel te worden.”
Je collega’s kies je in de meeste gevallen niet zelf en wie pech heeft ergert zich dood aan hun gedrag. Maar hoe ga je best om met ergernissen op je werk?
Typ koetswerk in op Jobat.be en je krijgt honderden vacatures... Aan welke koetswerkjobs is er het meest nood?
Om jongeren kennis te laten maken met hun organisatie, hanteert FOD Financiën een originele aanpak: een fiscaal rollenspel.
80% van de Belgische werkgevers ondervindt moeilijkheden bij het invullen van hun vacatures. Het tekort maakt kandidaten ook kieskeurig...
Er moeten een aantal zaken verplicht vermeld staan in het arbeidsreglement: een overzicht.
Stress op het werk gaat al te vaak hand in hand met rampzalige eetgewoonten met nog meer vermoeidheid, en waarschijnlijk ook overgewicht, tot gevolg.
Victoria en Michael vertellen over hun job bij 's werelds grootste brouwer AB InBev